Indrukwekkend verhaal verteld door de 96-jarige Lotty Veffer, overlevende van het vernietigingskamp Auschwitz, tijdens de opening van de expositie: 'Waarom schrijf je me niet'.(foto: Leo van der Linde)
Indrukwekkend verhaal verteld door de 96-jarige Lotty Veffer, overlevende van het vernietigingskamp Auschwitz, tijdens de opening van de expositie: 'Waarom schrijf je me niet'.(foto: Leo van der Linde)

‘Waarom schrijf jij me niet?’

Een tentoonstelling met twee gezichten in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Enerzijds biedt het een indrukwekkende inkijk in heel persoonlijke oorlogsverhalen van vluchtelingen, onderduikers en gevangen, anderzijds wordt de pijnlijke realiteit van huidige oorlogssituaties op subtiele wijze naar voren gebracht. Deze tentoonstelling – die je aanzet tot nadenken – is tot mei 21 mei te zien.

Aalten - "Deze brief heeft mijn vader waarschijnlijk uit de trein gegooid toen hij werd meegenomen. Mijn moeder heeft hem twee dagen later, in juni 1941, ontvangen en heeft de brief met zich mee gedragen tot ze in 1998 naar een verzorgingstehuis moest", vertelt Betty Schols, wiens vader – Max Meents - veertien dagen na haar geboorte werd gearresteerd door de nazi's. "Mijn vader werd meegenomen door twee Nederlandse politieagenten. Toen mijn moeder in paniek vroeg waarom hij werd meegenomen, zei één van de agenten:dan had je maar niet met een jood moeten trouwen mevrouw."

Brieven

Op 11 juni 1941 werden 250 Nederlandse mannen, waaronder Max Meents, opgepakt in Amsterdam. Via Kamp Schoorl gingen zij op transport naar concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk. "Mijn vader heeft vanuit Mauthausen vijf brieven verstuurd. De laatste stuurde hij in november 1941. Hij heeft vijf maanden overleefd in het kamp, dat was voor Mauthausen nog behoorlijk lang." Alle brieven die Max Meents in de Tweede Wereldoorlog naar zijn familie heeft gestuurd, worden in het Onderduikmuseum tentoongesteld.

Gezicht

In de tentoonstelling: 'Waarom schrijf jij mij niet? Post uit de vergetelheid' krijgt de Tweede Wereldoorlog, door middel van persoonlijke verhalen, een gezicht. Aan de hand van brieven en kaarten word je meegenomen in de verhalen van vluchtelingen, onderduikers en gevangenen. Ook wordt er in de tentoonstelling stilgestaan bij de huidige situatie op sommige plekken in de wereld en de manier waarop er nu gekeken wordt naar vluchtelingen. Betty Schols: "Die gruwelijkheden die in de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden, gebeuren eigenlijk nog steeds. Als je bijvoorbeeld zie hoe mensen met vluchtelingen omgaan. Door het een tsunami aan vluchtelingen te noemen, dehumaniseer je een hele groep mensen, daar begint het mee. Ik vind dat heel beangstigend." De samenstellers van de tentoonstelling hopen dat bezoekers bewuster gaan nadenken over hun standpunten in dit soort maatschappelijke discussies.

Grens over

De Duits-Nederlandse tentoonstelling 'Waarom schrijf je me niet? Post uit de vergetelheid' is van 26 januari t/m 21 mei te zien in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Daarna gaat de tentoonstelling voor het eerst de grens over naar een museum in Gronau (dui).

Meer berichten