Saba bouwt wel, maar geen zwembad
Henk Elburg en Wilfred Otten hebben het 'muntje voor geluk' gelegd. Foto: PR
Henk Elburg en Wilfred Otten hebben het 'muntje voor geluk' gelegd. Foto: PR

Saba bouwt wel, maar geen zwembad

Wybren de Zwart: 'We zijn trots op wat we er neerzetten'

DINXPERLO - Er kwamen meerder reacties op het artikel in De Band van vorige week over het ‘zwembad’ dat SABA zou bouwen. Inmiddels is het wel duidelijk dat het hier om een 1 aprilgrap ging. Echter, dat er flink gebouwd wordt, is wel een feit. Er staan met grote regelmaat belangstellenden voor het hekwerk te kijken naar de voortgang van de nieuwbouw. Dinxperlo lijkt graag te willen weten wat er achter bij de Meniststraat gebeurt. Daarom wil Wybren de Zwart (CEO Saba) graag een update geven over de verbouwing en vertellen waar het ‘zwembad’ dat werd genoemd, vorige week, dan wél voor gebruikt zal worden.

Door Waltraud Wensink

Saba, het bedrijf van de lijmen en kitten, zoals het in Dinxperlo nog steeds wordt genoemd, heeft door de jaren heen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn wereldwijd veel vestingen van Saba, waaronder bijvoorbeeld in Polen, China, Roemenië maar ook Amerika. Saba is internationaal: de producten worden over de hele wereld verscheept. Momenteel is Saba Dinxperlo voor een deel gevestigd aan de Weverstraat en het andere gedeelte staat aan de Meniststraat. Dat wordt dus binnenkort één locatie aan de Meniststraat waar men al druk aan het bouwen is.

Reinwaterkelder
De Zwart leidt rond over het terrein. Hij groet voortdurend medewerkers, kent hen bij naam en ook belangstellenden die voor het hekwerk de voortgang van de bouw bekijken, kunnen rekenen op een kort praatje of een vriendelijke ‘goeiedag’ als hij langs loopt. Hij is trots op hetgeen er wordt neergezet en dat deelt hij niet alleen graag met zijn werknemers maar ook met de inwoners van Dinxperlo.

De Zwart: ”De nieuwbouw wordt geweldig en daarnaast ook bijzonder. Zoals het er nu bij ligt, lijken de contouren veel op een zwembad en daar kwam eigenlijk onze 1 aprilgrap uit voort. Er komt namelijk een reinwaterkelder, een soort van ondergronds bassin dat het huidige sprinklersysteem gaat vervangen. In de huidige tanks wordt 10000 m3 water opgeslagen maar in het nieuwe systeem is er ruimte voor maar liefst 20000 m3 water. Dat wordt bijvoorbeeld gebruikt om te blussen als sprake is van brand of het wordt gebruik als warmteopslag. Er is sprake van een circulair proces en er wordt gebruik gemaakt van een soort ‘super-warmtepomp’. De warmte die in de zomer wordt opgeslagen, wordt in de winter gebruikt om het gebouw te verwarmen. Andersom kunnen we er in de zomer het gebouw mee koelen. Dat is natuurlijk enorm duurzaam”, zegt de Zwart. ”Dit doen we omdat we als bedrijf duurzaam willen werken. We willen van het gebruik van gas af. Alleen voor bepaalde processen waar het echt noodzakelijk voor is zullen we dan nog gas gebruiken.”

Sedum-dak
De Zwart: ”Er komt een enorm groot zonnepark; zo zijn er straks 2000 zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit. Het dak van het kantoor zal worden bekleed met sedum, een vetplantje, en we denken er zelfs over om bijenkasten te plaatsen.” Een sedumdak heeft veel voordelen. Het zorgt onder andere aan een natuurlijke temperatuurregeling, levert bijdrage aan een schonere lucht en aan verhoging de biodiversiteit. Dat is goed voor onder andere vogels, insecten en vlinders.”

'Uit de kluiten gewassen'
Saba is nog steeds een Dinxpers bedrijf. Een bedrijf waar men niet naast de schoenen loopt en zich bescheiden opstelt. "Maar", zo stelt De Zwart, "trots zijn mag zeker. Al te bescheiden moeten we ook weer niet zijn, gezien de enorme groei en de ontwikkelingen die het bedrijf doormaakt. Dat we gaan verbouwen is goed voor ons bedrijf maar ook goed voor Dinxperlo. Er blijven op deze manier veel banen behouden.”

Saba wil goed zijn voor zijn werknemers, besteedt veel aandacht aan die werknemer en steekt daar graag energie in. De Zwart: "Maar andersom geldt eigenlijk hetzelfde. Er is sprake van wederkerigheid. Onze werknemers helpen graag mee aan vernieuwing en innovatie."
Ook de buurtbewoners van het terrein waar Saba nu bouwt, werden uitgenodigd en kregen een presentatie over de plannen. “We doen bij ons bedrijf alles voor de langere termijn en investeren in de toekomst. Alles wordt nieuw en hypermodern. We investeren flink in dit ‘uit de kluiten gewassen familiebedrijf’ en dat mag best benoemd worden”, zegt de Zwart. "Saba is een ‘mini multinational’ en daar mogen Saba, de werknemers en de bevolking van Dinxperlo oprecht trots op zijn. Een bedrijf dat al generaties lang meedraait en zich inmiddels wereldwijd op de kaart heeft weten te zetten."

Munt gelegd
Tijdens de bouw van het nieuwe bedrijfspand werd op het diepste punt, onder de reinwaterkelder, door Henk Elburg, één van de oudste werknemers, en Wilfred Otten (mede-eigenaar van Saba) een munt gelegd, voordat het eerste laagje beton gestort werd. Henk Elburg is dit jaar maar liefst 65 jaar in dienst is bij Saba Dinxperlo. Dat is best heel bijzonder want waar zie je dat nog, dat mensen 65 jaar van hun leven bij een en hetzelfde bedrijf werken? Het leggen van die munt komt volgens De Zwart nog voort uit de scheepvaart, uit de tijd van houten schepen. De Zwart: "Er werd dan een munt onder de kiel van het schip geplaatst en dat zou geluk brengen voor zowel het schip als voor de kapitein en de bemanning. Hopelijk brengt deze munt veel geluk en voorspoed in de toekomst voor Saba en al zijn medewerkers."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden