Optimistische voorlopige afsluiting koffiemomentjes
De wethouders tijdens het - voorlopig - laatste koffiemomentje. Foto: eigen foto
De wethouders tijdens het - voorlopig - laatste koffiemomentje. Foto: eigen foto

Optimistische voorlopige afsluiting koffiemomentjes

'Het glas is halfvol'

AALTEN - Zaterdagmorgen 3 april logden dertien verenigingsmensen in bij de digitale koffie-bijeenkomst van de wethouders Hans te Lindert en Joop Wikkerink. Ze waren allemaal op de een of andere manier betrokken bij verenigingen in de buurtschappen in de gemeente Aalten. En allemaal zaten ze vol verhalen en ervaringen in corona-tijd. Over hun persoonlijke en werksituatie, maar vooral over wat deze tijd doet met hun organisatie, vereniging, leden, initiatief.

Jongeren willen weer bij elkaar zijn
Wethouder te Lindert: “Als het om jongeren gaat dan merkten we weer dat de lockdown lang duurt, dat ze elkaar, de ontmoetingen en het elkaar opzoeken missen. Bijvoorbeeld bij ’t Centrum in Bredevoort. Maar we hadden ook zangeres Laura van Kaam, die constant de lichtpuntjes voor haar zelf en jongeren benoemde. Ze was begonnen met lessen te geven aan jongeren met talenten, ze keek nu op een andere, mooiere manier naar muziek en heeft veel plannen klaarliggen voor de komende tijd als er weer wat mogelijk is. Eigenlijk hoorden we een heel positief verhaal. Met veel lichtpuntjes.“

Buurthuizen naar buiten
Joop Wikkerink vult aan “Datzelfde optimisme hoorden we bij verschillende buurthuizen. Er wordt getimmerd, verbouwd, verbeterd en er worden mooie plannen gemaakt voor nà de lock down. De Heurne won zelfs een prijs, Dale kreeg een nieuwe actieve beheerdersfamilie, evenals Lintelo die en passant ook nog even de Telegraaf haalde met een eigen gemaakte tennisbaan door SSS Irene (turnvereniging).

Uitwisseling van tips
“Wat ook mooi is”, volgens Hans, “dat tijdens zo’n koffiemomentje er toch ideeën op tafel komen waar anderen wat aan kunnen hebben. Zo heeft iedereen een eigen oplossing gevonden voor het contact met hun leden. Van mails, briefjes, fietsroutes en kaasplankjes die bij leden bezorgd worden tot eigen facebookpagina’s, app-groepen en belrondes.” “Maar het allermooiste is natuurlijk als vooral kinderen en jongeren bij elkaar kunnen komen en samen spelen, zo hoorden wij van muziekvereniging Crescendo uit IJzerlo.

Een van de mooiere dingen die ik hoorde”, vervolgt Joop, “is dat je ook een soort “omdenken” ziet: als de leden niet naar ons kunnen komen, dan gaan wij naar de leden toe. Zo zijn er in Lintelo vrijwilligers die normaal gesproken helpen bij “Schoef –es-an” (een maaltijd voor ouderen), maar die nu de maaltijden bezorgen en mee-eten met de mensen thuis. Goed bedacht toch? !”.

Ondanks alles blijft glas halfvol
Bijna iedereen geeft aan dat het soms wel lastig is, dat we er een beetje genoeg van hebben, maar dat het glas halfvol blijft en we nog even moeten doorbijten, zo tekenden beide wethouders op. “Wij hebben daar op gereageerd dat wij ook snappen dat er soms gemopperd wordt, dat er soms ook wel zorgen zijn over financiën of leden, maar dat het zo belangrijk is deze uit te spreken. En laten wij dan samen kijken naar mogelijkheden en kansen en niet in een hoekje gaan zitten mokken.”

Beide wethouders concluderen: “Dit was het laatste zaterdagse digitale koffiemomentje in een serie van vier. We zijn veerkracht, optimisme, maar ook realisme tegengekomen. Deze ervaring maakt ons nóg trotser op onze inwoners dan we al waren! Daar hebben we alle deelnemers (zo’n 50 in de afgelopen vier weken) heel erg voor bedankt. Trouwens ook onze buurman restaurant ’t Raedthuis voor de vroege koffiepakketjes. En we hebben de tips ook doorgegeven aan onze medewerkers en bijv. Figulus. Voor herhaling vatbaar”, zo besluiten Hans en Joop enthousiast.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden