Dinie, Femke en Jolien zijn druk in de weer met de voorbereiding voor het eten. Foto: Frank Vinkenvleugel
Dinie, Femke en Jolien zijn druk in de weer met de voorbereiding voor het eten. Foto: Frank Vinkenvleugel

‘Het is gezellig aan de Kerkstraat’

Nieuwe locatie voor dagbesteding Estinea

DINXPERLO - De ondersteuners en cliënten van Estinea die de dagbesteding bij Dr. van der Meerstraat in Dinxperlo bezoeken zijn blij. Ze hebben er een nieuwe locatie bij gekregen aan de Kerkstraat, het pand waar voorheen The Bed Company zat, en daarvoor nog schilder Draaiers. De nieuwe locatie is op 6 april feestelijk geopend door de cliënten en hun ondersteuners.

Door Waltraud Wensink

Dorien ter Horst en Susanne Verwiel werken al een aantal jaren binnen de dagbesteding van Estinea en zijn ontzettend blij met de nieuwe locatie. Susanne: ”We zitten nog steeds met een aantal cliënten aan de Dr. van der Meerstraat maar doordat ook wij met de coronamaatregelen te maken hebben mogen er niet te veel mensen tegelijk in het gebouw aanwezig zijn. Daarnaast zijn diverse externe werkplekken van de cliënten nog steeds niet geopend. Dus veel cliënten kunnen vanwege corona nog steeds niet - zoals gebruikelijk - aan de slag op hun werkplek op De Bosmark, bij Careaz of in het Kulturhus. Het is heel jammer dat deze plekken nu tijdelijk komen te vervallen.” Dorien vult aan: ”De ruimte aan de Dr. van der Meerstraat is niet ruim genoeg om iedereen dagbesteding te bieden. We mogen slechts een bepaalde hoeveelheid mensen per vierkante meter in het gebouw hebben en dat betekent dat we creatief moeten zijn bij het aanbieden van dagbesteding. Een aantal cliënten zal hierdoor bijvoorbeeld ondersteuning krijgen op hun woonlocatie. Tijdelijk is dat een alternatief maar lang niet voor iedereen een wenselijke situatie.”

De Woonplaats
De ondersteuners van Estinea zijn creatief aangelegd, denken in oplossingen in plaats van problemen en zijn op zoek gegaan naar een andere oplossing. Een extra ruimte zou een uitkomst kunnen bieden maar waar vind je die? Susanne: ”We hebben contact gezocht met De Woonplaats en daar kregen we te horen dat we op korte termijn terecht zouden kunnen in deze mooie ruimte aan de Kerkstraat. Hoe mooi kun je het hebben? We konden er al snel in, we konden de inventaris overnemen en nu kunnen we hier met een groepje van maximaal zes cliënten en twee ondersteuners terecht.” De basislocatie blijft de locatie aan de Dr. van der Meerstraat en de locatie Kerkstraat is een soort dependance, in eerste instantie voor een jaar; daarna wordt het opnieuw bekeken.

Gezellig
Ook de cliënten zijn blij met de nieuwe plek aan de Kerkstraat. Dinie zegt: ”Ik vind het gezellig zo midden in het centrum, je hoor en ziet nog eens wat , want er komt een hoop langs.” Jolien is het daar mee eens. ”We vallen met de komt in de boter", lacht ze.
Woensdag is het ‘snackdag’ en dan maken ze vaak wat lekkers klaar. Femke, Jolien en Dinie zijn druk met het kleinmaken van de boontjes en het schillen van de aardappels voor heerlijke ouderwetse ‘humkessoep'. Terwijl Sijme zijn mandala aan het kleuren is en regelmatig even achterom kijkt als er een politieauto voorbij rijdt, zit Marieke gemoedelijk met haar haakwerkje te genieten van de geur van de bouillon. Dorien: ”Gezelligheid is zeker belangrijk en productiviteit niet het meest belangrijke maar het is wel prettig dat we iets te doen hebben.”

Dinxperlose ondernemers
Susanne:” We hebben best nog veel ideeën die we graag willen realiseren samen met de bezoekers van de dagbesteding. We hopen ook iets te kunnen betekenen voor de winkeliers of bedrijfjes hier in de buurt. We zouden bijvoorbeeld papier kunnen versnipperen, glas op kunnen halen, servetten kunnen vouwen, folders rondbrengen en noem maar op. We staan er open voor en mensen mogen ons benaderen als ze leuke eenvoudige klusjes voor ons hebben. We doen het met alle plezier en onze bezoekers willen graag ‘meedoen’ en iets betekenen voor een ander.”

De klusjes zijn dienstverlenend en geen betaald werk. Mocht er toch als bedankje een spaarpotje komen, dan hebben de ondersteuners nog wel mooie wensen. Dorien: ”We zouden kunnen sparen voor leuke uitjes, als het weer kan en mag natuurlijk. Maar ook een mooie flatscreen-tv voor aan de muur is een welkome aanvulling voor deze locatie want die hebben we ook nog niet.”

Mochten er ondernemers zijn die eenvoudige werkzaamheden hebben voor de mensen van de dagbesteding, dan kan er contact opgenomen worden met de locatie Dr. van der Meerstraat via team.wadrvandermeerstraat3@estinea.nl of tel. 088-4950605.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden