Lynn van Hal en haar moeder Marion Groot Zevert kijken naar het werk van Diederik Verbakel. Foto: Josée Gruwel
Lynn van Hal en haar moeder Marion Groot Zevert kijken naar het werk van Diederik Verbakel. Foto: Josée Gruwel

Kijken in de etalage bij grensoverschrijdende expositie

‘(No) Time To Waste!’

Door Josée Gruwel

ULFT – is de grensoverschrijdende kunstexpositie die tot en met 6 juni als etalage-opstelling te zien is in de glazen serre van het CIVON Innovatiecentrum van DRU Industriepark in Ulft. Zeventien Duitse en Nederlandse kunstenaars, uit de Achterhoek en de regio Bocholt, laten eigentijds ambachtelijk werk zien.

Ambachten
De naam van het project slaat op de tijd die niet verspild mag worden als het gaat om het behoud van oude ambachten. Daarom wordt met dit project de aandacht gevestigd op kunst in relatie tot het oude ambacht. De deelnemende kunstenaars zijn hiervoor uit hun comfortzone gestapt en experimenteerden met nieuwe technieken, om op deze manier het oude ambacht vanuit een ander perspectief te bekijken. Een van de aandachtspunten hierbij was het hergebruik van duurzame materialen. Want één ding mag gezegd: bij het uitvoeren van oude ambachten is doorgaans weinig afval.
Het gaat bij de expositie om vlechten, stoelmatten, papierscheppen, boekbinden, kantklossen, koper slaan, glas in lood maken en klokgieten.
Deelnemende kunstenaars werden bij dit project gekoppeld aan onder andere ambachtelijk werkende personen, bedrijven of musea. Zo ook Diederik Verbakel uit Aalten die zich bezighield met artistiek weven en samenwerkte met het Industriemuseum LWL-Textilwerk Bocholt. Of de Winterswijkse Kristie Legters die samenwerkte met de Aaltense stoelmatter Hans Schigt.

Initiatiefnemers
Het samenwerkingsverband Warmgroen (Etten Gld.), met Léon Marie Dekker en Margareth van Aken, nam het initiatief voor dit grensoverschrijdende en interdisciplinaire kunst- en ambacht project. Dekker en Van Aken richten zich op het verbreden van mogelijkheden en kansen van kunstenaars in de grensregio’s Oude IJsselstreek/Achterhoek en Bocholt/Borken.
Voor dit project werkt Warmgroen onder andere samen met de FreienKulturKommune Bocholt.
Het project wordt mede uitgevoerd in het kader van het INTEREGG-programma Duitsland-Nederland van de Europese Unie.

Meer informatie
Lynn van Hal en haar moeder Marion Groot Zevert kwamen zondagmiddag de expositie bekijken. Ze waren verrast. Er is veel moois te zien, vonden ze. Graag hadden ze meer informatie gewild: over welke kunstenaar wat maakte, en over het geëxposeerde.
Er is info te vinden op Instagram @ambacht_en_kunstenaars.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden