Muzikale voetnootjes | Help – The Beatles (1965)

Muzikale voetnootjes | Help – The Beatles (1965)

Best wel trots!

Ik werk al een aantal jaren met veel plezier in de zorg en de groep cliënten die ik begeleid, vallen onder de noemer ‘mensen met een licht verstandelijke beperking’. Mensen zoals jij en ik, maar dan met een vastgestelde beperking. Ze krijgen heel veel mee, maar snappen niet altijd alles en daar hebben ze ons dan voor nodig. Het duiden van dagelijkse gebeurtenissen, maar ook het landelijke en internationale nieuws.

De persconferenties over de coronacrisis zijn niet altijd goed te begrijpen. In de aanloop naar de laatste spreekbeurt van Rutte en De Jonge werd er gesproken over versoepelingen, alleen werden die een aantal dagen later weer tegengesproken om tenslotte nagenoeg volledig van tafel geveegd te worden.

Dit gaf onrust en onduidelijkheden bij een aantal van ‘mijn’ cliënten. Hoe kan het nu dat eerst dit, dan weer dat gezegd wordt? Vragen die terecht zijn en waar ik soms ook geen antwoord op heb. Ik voel mij dan machteloos, want ik zie onrust in de ogen van mensen die de wereld al vaker niet snappen. Die wereld is groot, hard en onbarmhartig, waardoor ze met regelmaat even van het padje geraken. Samen met mijn collega's probeer ik ze dan weer op het juiste spoor te zetten.

Eén van mijn favoriete bands is The Beatles. Deze legendarische band heeft zoveel mooie liedjes gemaakt, dat het kiezen van een favoriet onmogelijk is. In 1965 verscheen de nummer 1 hit ‘Help’, een geweldig uptempo nummer met een tekst die van toepassing is op momenten dat onze deskundigheid gevraagd wordt. ‘Help Me If You Can, I'm Feeling Down’, ik zie het even niet meer zitten, help mij alsjeblieft!

‘And I Do Appreciate You Being 'Round, Help Me Get My Feet Back On The Ground’. Ze weten dat ze een beroep op ons kunnen doen en waarderen dat ook, zonder dat het elke keer uitgesproken wordt. ‘Won't You Please, Please Help Me?’

Het is mijn vak, maar ook mijn aard om mensen te helpen, te ondersteunen. Dat is het afgelopen jaar vaker voorgekomen dan normaal en als ik dan terug kijk op die periode, dan kan ik alleen maar concluderen dat mijn collega's en ik goed gewerkt hebben en trots mogen zijn.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden