De routefolder is verkrijgbaar bij de VVV's in de gemeente Aalten. Foto: PR
De routefolder is verkrijgbaar bij de VVV's in de gemeente Aalten. Foto: PR

Route langs bijzondere plekken die nooit vergeten mogen worden

AALTEN/DINXPERLO - Door het corona-virus liep vorig jaar het herdenkingsjaar van 75 jaar vrijheid anders dan van tevoren bedacht was. Veel evenementen en activiteiten werden geannuleerd of uitgesteld. Eén van de activiteiten die wel doorging, is de (fiets) route langs oorlogsmonumenten, graven, musea en andere bijzondere plekken. Dit jaar is deze route opnieuw gedrukt en uitgegeven.

De routefolder bevat twee routes. Beide routes zijn ca 35 kilometer. De ene route start in Aalten en gaat via het dorp, de Haart, richting Bredevoort om vervolgens via Barlo en Dale terug te keren naar Aalten. De andere route start in Dinxperlo en gaat via de grens naar IJzerlo, Lintelo en via De Heurne terug naar Dinxperlo. De beide routes gaan langs oorlogsmonumenten, graven van bijzondere personen, musea en andere bijzondere plekken waar verhalen aan verbonden zijn die nooit vergeten mogen worden. De verhalen zijn na te lezen op de website van de VVV's, door het scannen van de QR-code in de routefolder.

Fietsen met Izi.travel app
De route is ook digitaal te volgen. Dan hoort de gebruiker het verhaal op de betreffende locatie. Hierdoor wordt de route een beleving. Op dit moment is alleen de route Aalten nog beschikbaar in de app. De Izi.travel app is gratis te downloaden in de app store. De route kan thuis al gedownload worden. Het is aan te raden om de telefoon van tevoren volledig op te laden en de telefoon op een steun aan het stuur te bevestigen. De start is bij het Nationaal Onderduikmuseum aan de Markt 14 in Aalten. Vanaf daar beginnen de verhalen en de navigatie te lopen. In de app is ook de routekaart te zien. Mocht de GPS de aanwijzing wat verlaat of vervroegd aangeven, dan is de routekaart goed te raadplegen.

Foto-expositie veteranen
De fietsroute gaat ook langs de foto expositie van veteranen aan ’t Villeken 7 in Barlo. De expositie bestaat uit een prachtige serie van 25 portretten van veteranen, allen woonachtig in Aalten, Dinxperlo en Bredevoort. Bij elk portret is een klein tekstbord geplaatst met beknopte informatie over de achtergrond van de veteraan. Deze expositie geeft onze huidige, en voor ons allen soms vanzelfsprekende, vrijheid een gezicht. De toegang is vrij.

De routefolder is gratis verkrijgbaar bij de drie VVV-kantoren in gemeente Aalten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden