Lex Schellevis kijkt enorm uit naar Europadag en 'zijn' Verlicht de Vrijheid. Foto: Michel De Bont
Lex Schellevis kijkt enorm uit naar Europadag en 'zijn' Verlicht de Vrijheid. Foto: Michel De Bont

‘Juist nu alle reden om verbinding over de grens te zoeken’

Algemeen

DINXPERLO/SUDERWICK - Op zondag 9 mei wordt Europadag gevierd. Met een grensoverschrijdend licht- en geluidspektakel en een talkshow worden de mensen en de gemeenten aan weerszijden van de grens op deze Europadag met elkaar verbonden. Helaas zonder bezoekers ter plaatse, maar het hele spektakel wordt via een livestream uitgezonden op www.dinxperience.live zodat iedereen, waar ook ter wereld, kan meegenieten. Initiatiefnemer Lex Schellevis: "Juist nu, nu de grens weer wat duidelijker is vanwege de coronamaatregelen, is het een prachtig moment om de verbinding te zoeken over die grens."

Door Lydia ter Welle

Tussen Brüggenhütte en de Europabrug stroomt de Aa-strang. Langs dit grenswater 'ontmoeten' vier gemeenten elkaar: de Duitse stad Bocholt, waartoe Suderwick behoort, de stad Isselburg, de gemeente Aalten waartoe Dinxperlo behoort en de gemeente Oude IJsselstreek. Zij vormen het decor van ‘Verlicht de Vrijheid’.

'Verlicht de Vrijheid' is een licht- en geluidsspektakel. "Ik kwam op het idee door het project Oosterlicht van Hans van den Hurk, in Oude IJsselstreek, rond de kerstdagen en Oud en Nieuw", zegt Lex Schellevis. "Het 'verlichten' duidt op verlichten, in de zin van 'in het licht zetten'. Maar ook verlichten in de zin van 'minder zwaar en dus draaglijker maken'. Daarbij denken we aan onze vrijheid in deze coronatijd, maar ook dat we al meer dan 75 jaar als buren aan de grens in vrijheid leven. Natuurlijk is er aan beide zijden van de grens veel bloed gevloeid, er zijn vele slachtoffers te betreuren. Dat mag nooit weer gebeuren, daarom moeten we blijven herdenken. Maar het is nu ook tijd om de schuldvraag los te laten, om te bedenken dat iedereen aan weerszijden verloren heeft, zonder nu één van de kanten als schuldige aan te wijzen. We moeten verder, als één geheel, daarvan ben ik overtuigd", aldus Lex, 'praktiserend' Europeaan, want als geboren Nederlander nu inwoner van Suderwick, en werkend in Nederland.

'We moeten
verder, als één
geheel,
daarvan ben ik
overtuigd'


"Dan voel je, nu, tijdens de coronapandemie, opeens weer de grens. Want heel veel dingen in het dagelijks leven in 'Dinxperwick' gaan eigenlijk vanzelf, daar merk je de grens niet. Duitsers zoeken normaal gesproken een terrasje op of bezoeken de markt in Dinxperlo, terwijl de Nederlanders graag naar Da Claudio komen voor een lekker ijsje of gaan tanken bij Harmeling. Boodschappen: dan bij de Jumbo, dan weer bij de Pennymarkt. Maar nu merken we die grens opeens wél weer. Niet in de omgang met onze buren, of ze nu Duits of Nederlands zijn. Maar door de regels rond corona: in Duitsland opgelegd vanuit de regelgeving door de Duitse autoriteiten, en in Nederland door de Nederlandse autoriteiten. Dan kom je voor het probleem te staan hoe je moet handelen als je woont in Duitsland en werkt in Nederland: twee keer per dag de grens over. Elke keer testen? Gelukkig werd dat hier in 'Dinxperwick' snel opgelost, maar het bewijst eens te meer dat het belangrijk is dat we op alle niveaus dichterbij elkaar komen om als één Europa te kunnen leven. Zeker vlakbij die verder eigenlijk al helemaal vervaagde grens. Daarom wil ik graag Europadag vieren, en die verbinding leggen", aldus Lex.

Talkshow
Daarom is er niet alleen een licht- en geluidsspektakel, maar ook een talkshow, waarbij mensen van weerskanten van de grens met elkaar in gesprek gaan onder leiding van Jan van der Horst en Melanie Steffens.

'Kom niet
naar de locatie,
maar kijk via
de livestream'


Lex vertelt: "Er zijn drie talkshow van een klein half uur. Die beginnen om 21.00 uur, om 22.00 uur en om 23.00 uur. We hebben de vier burgemeesters van de grensgemeenten bereid gevonden om aan te schuiven in het tweede deel van de talkshow. In het eerste deel schuiven onder meer de Commissaris van de Koning John Berends aan, en vertegenwoordigers van Noordrijn-Westfalen, net als Joris Bengevoord, lid van de Adviescommissie voor de Raad van Europa. Ook een vertegenwoordiger van VOLT Europa komt meepraten. Als enige politieke partij, omdat het de enige politieke partij is die ontstaan is als partij met één Europa als eerste doelstelling. Voor het laatste deel van de talkshow komen nog weer andere - lokale - gasten meepraten." Hotel Restaurant Brüggenhütte ligt al eeuwen op deze plek en is daarmee een passende locatie voor de talkshow.

Licht- en geluidsspektakel
De driedelige talkshow wordt om 21.30, 22.30 en 23.30 uur onderbroken, of liever omlijst, door het licht- en geluidspektakel. Dat spektakel vindt plaats over ruim 600 meter aan weerszijden van de Aa-strang. Lex: "De lichtstralen nemen ons mee door onze gezamenlijke geschiedenis. Daarbij worden zij ondersteund door muziek, zang, beelden en uitspraken. Samen brengen zij de boodschap van vrijheid, verlichting en verbinding. Het begint allemaal met het - door twee jongeren - oplezen van namen van slachtoffers die vielen. Dat wordt omlijst met het geluid van de hartslag. Bij elke naam begint een rode lamp te branden. Daarna volgt The Last Post, live gespeeld bovenop de berg bij de watertuin. Na een stilte komen dan de lichtstralen op, die vanuit de vier gemeenten langs de Aa-strang de wederopbouw en de verbinding symboliseren. Zij 'dansen' mee op de muziek van A Whole New World, dat live gezongen wordt in de watertuin door Lou Dynia, zanger uit Bocholt, en onze Dinxperse Laura van Kaam."

Boodschap van
vrijheid,
verlichting en
verbinding


Na dit hoogtepunt wordt langzaam naar het einde van het spektakel toegewerkt, met de verbeelding van de Europa-vlag, en met het nummer Hold On To Tomorrow, dat qua tekst prachtig past, vindt Lex: "Het lied geeft aan dat er altijd donker moet zijn, om het licht te kunnen zien. En dat het dus altijd goed is om vol te houden tot de volgende morgen, want dan wordt het weer licht." De licht- en geluidsshow wordt drie keer herhaald, en duurt ongeveer 25 minuten. Alles is helemaal te volgen en later terug te zien via www.dinxperience.live.

"En heel belangrijk: het gebied bij Brüggenhütte, langs de Aa-strang en de heuvel met de watertuin zijn niet toegankelijk voor publiek. Alles kan alleen via de livestream worden gevolgd. Mensen moeten dus echt niet naar de locatie komen!", benadrukt Lex Schellevis. Hij vindt deze 'digitale' viering van Europadag een prachtige opmaat naar zondag 18 juli, wanneer mensen hopelijk wel lijfelijk aanwezig kunnen zijn als het project DinXperience uitgevoerd wordt in Suderwick en Dinxperlo. Uiteraard nog steeds: als de coronamaatregelen het toelaten.


www.dinxperience.live

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant