De wethouders Te Lindert en Wikkerink (rechts) volgen de gesprekstafels. Foto: PR
De wethouders Te Lindert en Wikkerink (rechts) volgen de gesprekstafels. Foto: PR

‘Van piepjong tot stokoud: alles komt voorbij’

Algemeen

AALTEN - Afgelopen week schoven de wethouders Joop Wikkerink en Hans te Lindert weer aan bij de gesprekstafels over de lokale samenleving. De gemeente organiseert deze tafelgesprekken om gevoed te worden bij het maken van beleid op het sociaal terrein. Beide wethouders zijn onverminderd enthousiast: ”We horen veel, alles komt voorbij. Leuke dingen en zaken die we kunnen verbeteren. Heel waardevol!”

Gesprekstafel ‘Jong in gemeente Aalten: 12-’
Het onderwerp van de derde gesprekstafel in het kader van ‘Zo persoonlijk mogelijk blijven meedoen’, het traject dat gaat leiden tot de vernieuwde nota sociaal domein voor de gemeente Aalten was ‘Jong in gemeente Aalten: 12-’. Acht inwoners uit onze gemeente schoven aan. Alle aanwezigen hadden op de een of andere manier een link met de doelgroep 12-. Allemaal als ouder (van kinderen in uiteenlopende leeftijdsgroepen) maar het merendeel ook als professional. Wethouder Hans te Lindert luisterde mee.

De eerste vraag was: ‘Wat is voor jullie belangrijk als je kijkt naar de groep 12-?’
Een voorstelrondje werd gecombineerd met deze eerste vraag. Meest gebezigde term: ‘veiligheid’. Vrijwel iedere aanwezige noemde dit als belangrijke succesfactor voor plezierig opgroeien. Al pratend kwam men er gezamenlijk achter dat de term veiligheid op vele manieren is uit te leggen en ook op vele manieren van toepassing is op de jeugd: weerbaarheid, verkeersveiligheid, bewegen, sfeer, et cetera. Belangrijk is de (sociale) omgeving waarin een kind opgroeit en waarin ouders en professionals in staat zijn (hun) kinderen daarin te begeleiden.

De omgeving
Wat mooi was om te constateren, is dat alle aanwezigen positief zijn over ‘de omgeving’. Men ervaart de gemeente als een prettige omgeving voor kinderen om in op te groeien. Toch zag men ook ‘ontwikkelpunten’ en kansen op verbetering. Waar kun je nou eigenlijk terecht met je opvoedingsvragen? Ik heb wel eens iets gehoord over een OT maar hoe bereik je die nou? De wethouders constateerden dat veel voorzieningen weliswaar (of klaarblijkelijk) aanwezig zijn, maar dat niet iedereen daarvan op de hoogte is. En als het al bekend was, werd toch ook meerdere malen een ‘drempel’ genoemd als obstakel om daadwerkelijk in contact te treden.

Naast de ‘sociale’ omgeving werd ook gesproken over de fysieke omgeving en ging het gesprek over hoe verkeersveiligheid, onder andere rondom scholen, wordt ervaren. In de ogen van de gesprekspartners kan die op sommige punten beter.

Wat kan beter?
Hans te Lindert: “We kunnen investeren in de zichtbaarheid. En dan de zichtbaarheid in de breedte. Zichtbaarheid in het verkeer (middels bijvoorbeeld oversteekplaatsen) maar ook zichtbaarheid van ons ‘zorglandschap’. Met welke vragen kun je waar terecht? Zonder in de valkuil te stappen door alle afkortingen en zorginstanties te noemen (dat zou het alleen maar ingewikkelder maken) is het goed om in een overzicht te vatten waar je (in de gemeente Aalten) terecht kunt voor opvoedingsvragen. Veel daarvan is bekend (consultatiebureau, school) maar als het eens wat lastiger gaat, is de ervaring van de aanwezigen dat niet altijd duidelijk is waar je terecht kunt (jeugdconsulent, ondersteuningsteam, preventieplatform, et cetera). Heel beeldend werd hierbij de suggestie geopperd dat een soort van ‘loket’ waar je terecht kunt met al je vragen.”

Tenslotte
De wethouder concludeert: “De tijd vloog! Binnen ‘no-time’ bleken er twee uren verstreken te zijn. Prachtig om te concluderen dat er best heel veel goed gaat maar dat er ook voldoende punten ter verbetering te noemen zijn. Waardevolle input voor het vervolg!”

Gesprekstafel: Ouder worden, oud zijn in de gemeente Aalten 
Alweer de vierde digitale gesprekstafel van de serie ‘Zo persoonlijk mogelijk’ ging over oud zijn of oud worden. Het belang van nadenken over dit thema ligt volgens wethouder Joop Wikkerink in de bevolkingsopbouw. Nu 2600, in 2040 zijn er 4600 inwoners ouder dan 75 jaar. Zo’n negen mensen tussen de 70 en 85 gingen de digitale uitdaging aan om mee te praten. De wethouder maakte aantekeningen.

Belangrijk
Om te beginnen vinden veel mensen dat het ouder worden ook veel kansen biedt, zeker als je niet meer naar je werk hoeft. Veel organisaties, verenigingen en buurten draaien op de inzet van ouderen. Meer persoonlijk is toch de woonsituatie erg belangrijk. Veel mensen denken na over de aanpassing van de woning, groepswonen of de aanschaf van hulpmiddelen. De grote en steeds weer terugkerende vraag is dan wel: wanneer begin je hierover na te denken en wanneer kom je in actie. Daarbij vinden veel mensen de eigen regie over hun leven van belang.

Regie, mobiliteit en woonvormen
Veel mensen vinden eigen regie direct samen hangen met mobiliteit: je kunnen verplaatsen. En dan komen ook hier weer de stoepen en de straten en verlichting aan de orde.

Daar liggen soms moeilijk te nemen hobbels voor mensen die niet zo vlot ter been zijn. Dat onderwerp komt ook terug in de voorzieningen-in-huis waarover nagedacht wordt: alarmering geeft een veilig gevoel: “Je moet er niet aan denken dat je van de trap valt en je ligt twee dagen te wachten op hulp.” Anderen kwamen ook wel met ideeën om juist die ongelukken te voorkomen. Bijvoorbeeld aandacht voor valpreventie, fysiotherapie, maar ook een cursus ‘digitaal bankieren’ kunnen allemaal helpen in de voorbereiding op het oud zijn. Eigen regie heeft ook te maken met de woonomstandigheden. Veel mensen zijn echt bezig met groepswonen, duurzaam wonen, hofjes; maar ook zorgwoningen waar de ene partner meer zorg nodig heeft dan de ander. Soms vindt met de regels om bijvoorbeeld huizen te splitsen teveel knellen.

Ideeën
Zet een groep betrokken mensen bij elkaar en de ideeën komen vanzelf, zo bleek wel. Op het gebied van wonen wil men graag een verruiming van de mogelijkheden om woningen te splitsen (vooral in het buitengebied), aan te passen en ook aandacht voor beginnende dementie. Of hofjes gemengd met jongere mensen. En men heeft wel behoefte aan een soort ouderencoach, een verbindende schakel tussen ouderen, instellingen en gemeente omdat de regelgeving ingewikkeld is. Maar er komen ook hele praktische ideeën: waarom geen twee kleine groencontainers in plaats van één grote die vaak te zwaar wordt voor ouderen. Veel mensen wilden het ook kleinschalig houden: begin in je buurt.

Wethouder Joop Wikkerink concludeert: “Dit soort gesprekstafels: dat zouden we vaker moeten doen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant