Initiatiefnemers Lex Schellevis en Esther Nederlof buigen zich over de route. Foto: PR
Initiatiefnemers Lex Schellevis en Esther Nederlof buigen zich over de route. Foto: PR

Een mooie zomer mét DinXperience!

Algemeen DinXperience

DINXPERLO - We kijken allemaal uit naar wat verlichting. Naar het moment dat we samen weer leuke dingen kunnen doen en beleven. En dat we weer overal naartoe mogen. En het gaat de goede kant op, ook in onze omgeving! Maar we zijn er natuurlijk nog niet.

Door Esther Nederlof en Lex Schellevis

In 2018 begonnen we met plannen maken om in 2020 op 8, 9 en 10 mei in Dinxperlo, samen met Suderwick, onze vrijheid en ons samenleven aan de grens te vieren. We hebben fijne gesprekken gevoerd, mooie interviews gepubliceerd en een prachtig concept voor DinXperience gemaakt. Maar niemand kon voorspellen wat we sindsdien hebben beleefd, ook wij niet. We pasten het concept aan en schoven verschillende keren met de datum, eerst naar september 2020, en later naar 9 mei 2021.

Dit voorjaar werd duidelijk dat dit ook te ambitieus was. Maar we vonden het erg belangrijk om toch Europadag te vieren. En dankzij de samenwerking met het Oosterlicht en de medewerking uit de vier grensgemeenten Bocholt, Isselburg, Oude IJsselstreek en Aalten hebben we onder de noemer ‘Verlicht de vrijheid’ een bijzondere talkshow en prachtig lichtspektakel aan de Aa-Strang, bij de Brüggenhütte georganiseerd. De livestream hiervan is terug te zien op www.dinxperience.live. Op heel veel plekken in Europa én zelfs daarbuiten hebben kijkers genoten van de bijzondere gesprekken aan tafel, de mooie live-muziek van Laura van Kaam en Lou Dynia en natuurlijk de schitterende lichten, die ons hoop gaven in deze donkere tijd.

Maar, hoe mooi dit ook is geweest, we hebben daarbij één heel belangrijk onderdeel gemist: dat zijn jullie, ons publiek, onze mede-grensbewoners! Want DinXperience is ooit opgezet om aan elkaar te laten zien wat we in Dinxperlo en Suderwick allemaal in huis hebben, je te verwonderen over plekken waar je al jarenlang zomaar aan voorbij gaat en te ontdekken dat je nét over de grens samen prachtige voorstellingen kunt beleven.

150 voorstellingen
Op zondag 18 juli 2021 trappen we met DinXperience daarom de zomer af in Dinxperlo en Suderwick. Op 20 podia nemen 50 groepen, spelers en artiesten in meer dan 150 voorstellingen ons mee in hun blik op ‘samenleven aan de grens’. Dat beleef je mee in grensoverschrijdend theater, heerlijke muziek, sfeervolle dans, bijzondere teksten en schitterende zang. Aan de hand van de namen van de routes kun je al een beetje vermoeden wat je gaat beleven; zo is er de Duitse Schlagerroute, de Nederlandse Dichtersroute en zelfs de Willy Freriks route! Daarbij hebben we speciale gezinsroutes, routes voor jongeren en routes voor liefhebbers van (klassieke) muziek of theater. In De Band plaatsen we de komende weken interviews met enkele artiesten, waarin ze zichzelf voorstellen en vertellen wat ze gaan doen tijdens DinXperience.

Het aanbod is zó uitgebreid, dat het lastig kiezen is! Daarom hebben we het makkelijk gemaakt: je koopt een kaartje voor een route, waarop staat naar welke voorstelling je gaat, en waar die plaatsvindt. Tussendoor kun je even rusten op een terras of genieten van een plek waar je nog niet eerder bent geweest. Per voorstelling kunnen minimaal 30 tot maximaal 50 bezoekers aanwezig zijn, dit hangt ook af van de dan geldende corona-maatregelen in Duitsland en Nederland. Het zijn dus hele intieme voorstellingen, waar je dicht bij de artiesten bent en het intens kunt meebeleven.

Kaartverkoop
Je koopt een kaartje voor een route, die bestaat uit drie, vier of vijf voorstellingen. Het is een flinke puzzel om alle voorstellingen en routes goed te plannen. Dat kost tijd, om af te stemmen, te inventariseren, en te regelen dat de artiest, de podia, het licht en geluid allemaal aanwezig is op locatie. We denken midden juni het volledige programma gereed te hebben en de ticketverkoop via onze website te starten. Hou daarvoor De Band en Facebook in de gaten! Veel mensen hebben vorig jaar al een kaartje voor DinXperience gekocht. Die zijn natuurlijk nog steeds geldig. Je kunt deze een week voordat de reguliere verkoop start omruilen voor een route naar keuze. Dat kondigen we van tevoren aan.

Tot slot
De aangepaste planning van DinXperience roept soms ook vragen op. Zoals: “Waarom verschuiven jullie niet naar 2022?” Of “Waarom kunnen grote groepen nu niet meedoen?” Daar zijn meerdere redenen voor. Wij hebben ervoor gekozen om de opzet zó te veranderen, dat we, zodra dat kan en mag, toch een aangepaste DinXperience kunnen organiseren. Bovendien snakken we ernaar om wat we gepland hebben nu ook echt samen met jullie te beleven! Er is al zoveel wat we hebben moeten missen, wat wordt verschoven en gecanceld. Laten we daarom alles op alles zetten om DinXperience in aangepaste vorm tóch door te laten gaan! Die aanpassing betekent soms wel dat een aantal groepen ervoor kiezen om toch niet mee te doen. Daar hebben we begrip voor, als je al ruim een jaar niet hebt kunnen oefenen of mensen uit een risicogroep onder de leden hebt, gaat ’t natuurlijk niet. We denken desondanks dat we een heel gevarieerd en bijzonder programma te bieden hebben. Tot ziens op zondag 18 juli bij DinXperience!

Zet alvast in je agenda: zondag 18 juli,
10.00 - 22.00u, DinXperience!
www.dinxperience.nl / www.dinxperience.de

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant