Lisa Scholten, Lotte Hoftijzer en Britt ter Horst (v.l.n.r.) organiseren een sponsorloop waarmee groep 8 van Basisschool St. Jozef op Witte Donderdag 29 maart veel geld hoopt bijeen te brengen voor de Stichting Habib Scholingsproject. (foto: Roel Kleinpenning)
Lisa Scholten, Lotte Hoftijzer en Britt ter Horst (v.l.n.r.) organiseren een sponsorloop waarmee groep 8 van Basisschool St. Jozef op Witte Donderdag 29 maart veel geld hoopt bijeen te brengen voor de Stichting Habib Scholingsproject. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Actie scholieren voor Ghana

Een bezoek van Mohammed en Fuzzie en hun 2-jarige kindje Bassit aan hun klas, maakte veel indruk op de leerlingen van groep 8 van Basisschool St. Jozef in Aalten. Toen het Ghanese gezin was vertrokken, wilde de klas ‘iets doen als bedankje’. Dat komt er op donderdag 29 maart in de vorm van een sponsorloop voor de Stichting Habib Scholingsproject. De scholieren Lotte Hoftijzer, Britt ter Horst en Lisa Scholten nemen daarbij het voortouw.

AALTEN - In het kader van een project over Afrika, zouden Mohammed, Fuzzie en Bassit eigenlijk maar een uur in groep 8 over hun leven in Ghana vertellen, maar het bezoek aan de oudste leerlingen van de St. Jozef duurde ‘de hele ochtend’. Ze lieten foto’s van hun familieleden en huis zien”, vertelt Britt. “En ze vertelden over het dorpje waar ze wonen”, voegt Lotte toe. “Eten en drinken zijn daar best duur”, herinnert Lisa zich van het verhaal. Het was 1999, toen Wilma te Roller en Wilfried Temming uit Eibergen Mohammed Salifu leerden kennen. “Wilma en Wilfried zagen Mohammed als schoenenpoetser langs de weg zitten”, zegt Britt.

“Ze hebben zijn studie betaald en nu is hij arts in een ziekenhuis. Daardoor verdient hij geld voor het gezin.”

Om ook Mohammeds Habib en later ook hun zusje Awula en anderen te ondersteunen, richtten de Eibergenaren de Stichting Habib Scholingsproject op. Het idee erachter is een bijdrage te leveren aan de scholing van kansarme kinderen, zodat zij als ze volwassen zijn in hun eigen onderhoud en dat van hun gezin kunnen voorzien.

Zo breidt de kring van kinderen en jongeren, die vanuit de stichting worden ondersteund, zich langzaam maar zeker uit.

Juffrouw Wendy vroeg haar leerlingen of het misschien een goed idee was hun gasten uit Ghana te bedanken met een financiële bijdrage aan de stichting. Daar hadden de groep-8'ers wel oren naar. Maar hoe? "We hebben ideeën voor acties op een blaadje geschreven, zoals een statiegeldflessenactie, langs de deuren gaan en klusjes doen", gaat Lisa verder. "We hebben in de klas gestemd en het werd de sponsorloop", aldus Britt, die nu samen met Lotte en Lisa voorbereidingen treft voor de actie op Witte Donderdag, waar bij rondjes van circa 250 meter rond de school worden gerend. "Dat is op 29 maart en dan is het vaak alweer wat beter weer", verklaart Lotte.

De drie scholieren hebben lijsten gemaakt, waarmee de 34 oudste leerlingen van de St. Jozef ouders, grootouders, tantes en ooms, buren en andere bekenden kunnen vragen hen voor een bedrag per ronde of eventueel een vast bedrag te sponsoren. En stempelkaarten waarop de scholieren na het voltooien van iedere ronde, een stempel ontvangen. Voor elke deelnemer is er bovendien aan het eind van de actie een diploma. Maar Lisa, Lotte en Britt hopen vooral dat de klas na de sponsorloop een groot bedrag kan overhandigen aan de Stichting Habib Scholingsproject. "Iedereen heeft het recht om naar school te gaan", vat Lisa het doel krachtig samen.

Meer berichten