Het kerkgebouw ligt deels in gruzelementen. Foto: Nicole Jansen-Lubbers

Het kerkgebouw ligt deels in gruzelementen. Foto: Nicole Jansen-Lubbers

Via de ‘gallemiezen’ naar hemelse ontmoetingsplek

Algemeen

Bijzondere kerkruïne
in wording

BREEDENBROEK – De Sint-Petrus en Pauluskerk in Breedenbroek is vorige week tot ruïne gemaakt. De helft van de kerk is ten prooi gevallen aan de grijpers die met reuzen happen hun werk deden: het voormalige r.k.-godshuis verruïneren. In 2015 werd de kerk onttrokken aan de eredienst en nu is begonnen aan het unieke plan om die als ruïne te behouden voor de Breedenbroekse samenleving.

Wie de Broerekerk in Bolsward kent, weet dat zelfs zwaar gehavend een kerkgebouw zeer indrukwekkend en sfeervol kan zijn. Door een grote brand in 1980 werd de Broerekerk in het Friese stadje in de as gelegd. Besloten werd om de ruïne niet af te breken, maar in ’86 werd zelfs besloten deze open te stellen voor publiek. In 2006 kreeg het oudste monument van Bolsward een glazen overkapping als dak en werd een trekpleister, met een maatschappelijke functie. Het hemelse effect van het glazen dak maakt onder meer dat het een zeer geliefde locatie is geworden voor fotoreportages, bijvoorbeeld voor bruidsparen. Zo bleef het karakter van dit Rijksmonument behouden.

Een vergelijkbaar plan ligt er in Breedenbroek. De kerk is opengewerkt en een reusachtige glazen pui zorgt ervoor dat er van buitenaf zicht is op het kerkinterieur. Het orgel van de firma Gradussen (uit 1878) in de van de jaren 1854-1855 daterende Waterstaatskerk, is nu door de sloophamers van buitenaf zichtbaar. Het orgel wordt verkocht, maar het koor blijft.
Het gebouw krijgt een kleine gebedsruimte, een vergaderzaal, toiletgroepen en een keuken. De gebedsruimte wordt niet gewijd, maar kan wel worden gebruikt voor vieringen en uitvaarten.

Zo blijft het behouden voor de gemeenschap. Dat was een voorwaarde van de grondeigenaar, de Duitse Fürst zu Salm-Salm, die behalve afstand doet van de grond ook instemde met de verkoop van de pastorie ten behoeve van dit bijzondere project.

Er is een stichting die voor de exploitatie van deze nieuwe Breedenbroekse ontmoetingsplek gaat zorgen.

De sloop legde het interieur van de Breedenbroekse kerk bloot. Foto: Nicole Jansen-Lubbers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant