Theo Soontiëns bij de fontein waarop tijdens DinXperience gedanst zal worden. Foto: Frank Vinkenvleugel
Theo Soontiëns bij de fontein waarop tijdens DinXperience gedanst zal worden. Foto: Frank Vinkenvleugel

‘Plotseling mochten we niet meer de grens over’

Algemeen DinXperience

Voor Theo Soontiëns is de waarde van DinXperience nog groter geworden

Door Daniëlle Jolink

DINXPERLO - Theo Soontiëns is onverminderd enthousiast over het grensoverschrijdende evenement DinXperience. Dat werd vanwege corona een paar keer uitgesteld, maar zondag 18 juli gaat het er dan toch echt van komen. Een gesprek met de regisseur.

“Samen met Lex Schellevis, Esther Nederlof en Melanie Steffens, zit ik in de organisatie van het DinXperience-evenement. Met ons vieren hebben wij het plan gemaakt voor de oorspronkelijke voorstelling in 2020. We gingen toen uit van drie avonden met een duizendkoppig publiek wandelend langs zeven grote theaterlocaties. Toen was daar ineens corona en kon het hele gebeuren geen doorgang vinden, we gingen van uitstel naar uitstel. Dit veroorzaakte bij ons als organisatie regelmatig een dip, maar ons enthousiasme over het samenleven van twee dorpen die slechts gescheiden worden door een landsgrens, zorgde er iedere keer weer voor dat we elkaar er doorheen trokken en de moed niet opgaven. Sterker nog, met deze hele crisis kwam het woord ‘vrijheid’ ineens in een heel ander licht te staan. Plotseling mochten we niet meer de grens over en werden we ons hierdoor bewust hoe ‘gewoon’ dit voor ons was.”

Van 26 naar meer dan 150 voorstellingen
Theo vervolgt: “In januari 2021 was onze inschatting dat we in juli vast weer met dertig mensen bij elkaar mochten zijn en dit zorgde ervoor dat we in andere mogelijkheden gingen denken. We stapten af van het idee van een massaal evenement, maar begonnen te denken in intieme en kleinschalige voorstellingen. Niet 7 locaties, maar 24. Niet 14 optredende groepen maar 50. Niet 26 voorstellingen maar 150 en meer! Door die kleinschaligheid wordt het publiek veel meer bij de voorstellingen betrokken en kan het verhaal van samenleven aan de grens nog indringender en gevarieerder worden verteld.”

‘Kleinschalig heeft meer charme’
Deze vorm is natuurlijk ontstaan uit noodzaak, omdat het project op deze manier, met de restricties die er nu zijn, zeker doorgang kan vinden. Maar bij nader inzien heeft het kleinschalige karakter van de voorstellingen eigenlijk veel meer charme, vindt de regisseur. “We hebben een enorme rijkdom aan verschillende culturele uitingen: van populair tot klassiek, van dichters tot dansers, van luisteren tot meedoen, van jong tot oud. Ieder optreden vertelt zijn eigen verhaal. En dit zijn geen verhalen die bij toeval ontstaan zijn, maar verhalen die hier in Dinxperlo en Suderwick leven en die zowel herkenbaar als verrassend zijn”.

De kleinschaligheid van de optredens zorgt er ook voor dat de locaties waar opgetreden wordt heel verrassend zijn. Theo: “Doordat ik hier niet vandaan kom, kijk ik met frisse ogen naar de omgeving en zie de theatrale mogelijkheden van plekken. Zonder moeite vonden we dan ook 24 prachtige, charmante en intieme locaties. Zoals bijvoorbeeld een klein speeltuintje in Suderwick, prachtig omgeven door bomen, net een klein theater.”

Meer ruimte voor talent
“Natuurlijk is het jammer dat nu de grote korpsen en koren niet kunnen deelnemen, maar toch zie ik dit niet alleen maar als verlies. Want in onze zoektocht naar kleinschaligere optredens en voorstellingen hebben we nu een heleboel talenten in ons programma kunnen opnemen die of hier vandaan komen of hier in de omgeving wonen en die ons soms minder bekend zijn, maar ongelooflijk getalenteerd zijn.”

Theo, zelf verantwoordelijk voor een aantal theatervoorstellingen die dag, zal op 18 juli voornamelijk doorbrengen in het zenuwcentrum. Hij is verantwoordelijk voor het totale programma en zal bij uitval of andere zaken, direct hierop moeten anticiperen.

Ook de kaartverkoop is anders dan mensen gewend zijn. Theo legt uit: “Er zullen op 18 juli tussen 10 uur ’s morgens en 10 uur ’s avonds honderdzeventig voorstellingen en concerten worden uitgevoerd. Die uitvoeringen zijn om organisatorische redenen geclusterd in veertig routes. Het publiek koopt dus een route waar een combinatie van voorstellingen te zien zullen zijn. Deze routes worden al wandelend of fietsend afgelegd.”

Nieuw soort Bevrijdingsdag
Uiteindelijk is er met het programma een nieuw soort van Bevrijdingsdag gerealiseerd: een grensoverschrijdende fietstocht langs prachtige voorstellingen zoals bijvoorbeeld het jeugdtoneel IJzerlo, dat een ontroerend stuk over oorlog speelt. “Het doormaken van de coronacrisis geeft wat mij betreft ineens een hele andere betekenis aan deze dag. We mogen weer naar buiten en erop uit gaan, de grens weer over. Weer genieten van activiteiten samen. Dit ligt zo dicht bij Bevrijdingsdag, alleen nu zijn Dinxperlo en Suderwick samen bevrijdt. Het is een feestelijke dag maar gaat veel verder dan dat. Het is het ontdoen van ketenen en we ondervinden nu aan den lijve het gevoel van bevrijding. We hadden dit een jaar geleden niet kunnen bedenken, maar juist doordat we als samenleving door een diep dal zijn gegaan is deze dag voor mij mooier dan ik van te voren had kunnen bedenken. Als regisseur van dit evenement ben ik erg enthousiast over het programma aanbod en erg trots op een ieder die hieraan meewerkt.”

www.dinxperience2020.nl

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant