Remie Stronks en Hanneke Bakker voor hun woning in Papoea Nieuw Guinea. Foto Eigen foto
Remie Stronks en Hanneke Bakker voor hun woning in Papoea Nieuw Guinea. Foto Eigen foto

‘Het doel is niet om onze samenleving te kopiëren’

Algemeen

Remie en Hanneke gaan werken in Papoea Nieuw Guinea

Door Karin Stronks

AALTEN – Oud Aaltenaar Remie Stronks (38) en zijn partner Hanneke Bakker (33) zijn op woensdag 9 juni vertrokken naar Papoea Nieuw Guinea. Ze hebben vijf dagen gereisd voor zij de bestemming hebben bereikt. Ze gaan aan het werk in Kapuna, in het hoofdziekenhuis, dat kort geleden vernieuwd is. Daarna gaan de twee waarschijnlijk naar Kikori, een dorpje met 6 000 inwoners. Het ziekenhuis daar is hard aan een verbouwing toe. Hanneke gaat als tropenarts aan de slag, Remie zal zich nuttig maken op organisatorisch en logistiek gebied. “We werken voor de Gulf Christian Services (GCS), deze organisatie bestuurt de ziekenhuizen, in nauwe samenwerking met de stichting Khuska. We blijven één tot twee jaar.”

Papoea Nieuw Guinea ligt ten noorden van Australië, er heerst een tropisch regenwoudklimaat. Remie en Hanneke hebben de verplichte vaccinaties gehaald. Er moet veel worden geregeld voor de reis. Dinsdag 8 juni zijn de laatste documenten ondertekend en kan het avontuur beginnen. Remie vertelt: “We hebben lang moeten wachten maar kijken enorm uit naar onze reis en het verblijf daar. Ja, avontuurlijk zijn we wel! Wat we zeker meenemen? Nou, veel kleren, mijn gitaar, zonnebrandcrème, anti-insectenspray en een pet of hoedje… Het klimaat daar is tropisch, we gaan de jungle in. Er zijn veel verschillende stammen met elk hun eigen tradities en kledingstijl, er worden ruim 800 verschillende talen gesproken. We gaan er naartoe om te helpen, iets voor de bevolking daar te betekenen. Ons doel is niet om onze westerse samenleving te kopiëren.”

Na vijf dagen reizen zijn Hanneke en Remie aangekomen in hun werkgebied. De eerste werkplek van de twee avonturiers is het hoofdziekenhuis in Kapuna. “Hanneke gaat aan de slag als tropenarts. Als arts moet je allround zijn; ze zal veel tuberculose tegenkomen naast botbreuken en verwondingen. Hanneke heeft zich gespecialiseerd in internationale gezondheidszorg en tropische geneeskunde. Chirurgie en gynaecologie, met name verloskunde, zijn een heel belangrijk deel daarvan. Ik ga me nuttig maken op organisatorisch en logistiek gebied”, vertelt Remie. Hij vervolgt: “In het ziekenhuis in Kapuna is een opleidingscentrum gevestigd waar Community Health Workers worden opgeleid.” Waarschijnlijk gaan Remie en Hanneke na de periode in Kapuna ook aan de slag in het ziekenhuis in Kikori, een dorp met 6 000 inwoners, het is een vrij groot dorp voor deze regio. “Het ziekenhuis daar is hard aan een renovatie toe. We hopen dat we daar iets kunnen betekenen. Kikori en Kapuna liggen aan de zuidkant van Papoea Nieuw Guinea.”

De situatie in Papoea Nieuw Guinea is redelijk stabiel, al zijn er regelmatig ongeregeldheden tussen de vele verschillende stammen, bevolkingsgroepen. “Geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld komt veel voor, jammer genoeg is dat in veel landen zo. Echter, de mensen hier zijn zelf een project begonnen om dit tegen te gaan. Wij zouden het fijn vinden om de lokale bevolking hierin te ondersteunen. Voor heel veel mensen is gezondheidszorg niet of slecht bereikbaar. Om een voorbeeld te noemen, het hoofdziekenhuis in Kapuna bedient 35.000 mensen die soms dagenlang onderweg zijn om het ziekenhuis te bereiken. Over het algemeen is de bevolking gastvrij en vriendelijk. De mensen daar hebben hele andere wensen en eisen dan wij gewend zijn. Er wordt veel gedaan aan ruilhandel. De infrastructuur is moeizaam door de dichte bossen en het bergachtige landschap”, aldus Remie.

Waarom gaan Remie en Hanneke dit avontuur tegemoet en hoe bereiden ze zich voor? Remie: “We hebben ons goed ingelezen over de bijzonderheden van dit land en mensen gesproken die er zijn geweest. Ook over de reis zijn we goed op de hoogte, we zullen zo’n drie à vier dagen onderweg zijn. Ja, we zijn avontuurlijk ingesteld, we willen graag onze kennis delen maar zeker ook kennis opdoen. De tegenstellingen met Papoea Nieuw Guinea en Nederland zijn ongelofelijk en zeer interessant. Als we maar een kleine verbetering kunnen realiseren en iets kunnen betekenen voor de bevolking daar ben ik al tevreden. We hopen over één of twee jaar terug te komen met een sloot aan mooie ervaringen!” Mensen die dat willen kunnen helpen met een donatie via de website.

https://khuska.nl/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant