KUHZeit21: grenzeloos evenement van boeken, kunst en muziek

BOCHOLT - De slagbomen zijn weer open. Nederlandse en Duits liefhebbers van de kunsten kunnen elkaar weer zonder drempels en obstakels ontmoeten. De eerste gelegenheid daartoe is de boeken- en kunstenmarkt KUHZeit21 in Bocholt. Eén van de eerste, zo niet het allereerste grensoverschrijdende culturele evenement sinds bijna anderhalf jaar. Het is op 27 juni van 11 tot 18 uur.

De markt is een initiatief van het Bocholtse Antiquariat carpe diem in samenwerking met de kunstenaarsgroepen freie Kultur Kommune Bocholt (fKK) en Het Web in Doetinchem. De stad Bocholt ondersteunt het evenement. KUHZeit21 vindt plaats op het Kubaaiterrein in Bocholt aan weerszijden van de Aa ter hoogte van de Podiumsbrug. Dat is de verbindingsbrug tussen de twee textielmusea (navigatielocatie: parkeerplaats Uhlandstraße 50).
Gastvrouw en -heer van de markt zijn Monika en Arie Grevers. “De kunstenaars en boekenverkopers kijken ernaar uit. Na de coronabeperkingen van verleden jaar hebben ze zich nu massaal aangemeld om eindelijk weer eens de liefhebbers en verzamelaars te ontmoeten. Maar liefst vijftig stands worden er opgebouwd”, vertelt Monika Grevers.

Muziek
“En ook de muziek wordt geweldig”, voegt haar man eraan toe. “We hebben een optreden van de Dortmundse band The Dorf. Die brengt van 11 tot 14 uur muzikaal spektakel in het kader van het Klangkunstfestival Soundseeing 2021. Een heuse belevenis. Verder de jonge singer-songwriter Emma Joe. Zij studeert piano en zang aan de Folkwang Universiteit in Essen en speelt tussen 14 en 15.30 uur Americana-muziek. Tenslotte tussen 16 en 18 uur de improvisatietalenten Turabi Alici en Micky Renzel. Kortom: een niet-alledaags programma met zo ongeveer alles tussen klankexperiment en gevoelige ballads.”
Wat valt er verder te beleven? Monika: “Onze antiquaren presenteren een fraaie en afwisselende keuze uit hun boekenassortiment. Wie goed kijkt vindt zeldzame exemplaren naast vakantieliteratuur en elpees naast fraaie grafiek. De kunstenaars zijn er met schilderijen, sculpturen, keramiek, fotografie en kunstnijverheid. Ook hier weer een kleurrijke en spannende afwisseling.”

Aan het werk
Arie: “Veel van de kunstenaars gaan op locatie aan het werk. Ze leggen de luisterrijke oevers van de Aa vast in verf of potloodtekening. Of hakken hun beelden uit marmer of hout. Ook kun je je laten portretteren. De bezoeker ervaart de bonte mengeling van een jaarmarkt voor kunsten en kan tussendoor even bijkomen met een drankje of hapje op het terras van het Schiffchen dan wel een bezoek brengen aan de textielmusea. Daar kunnen zij genieten van onder meer de tentoonstellingen Mythos Junge Frau en Use-less, slow fashion, een expositie tegen verspilling en lelijke kleding. KUHZeit21 luidt het postcorona-tijdperk in waarin mensen aan weerszijden van een landsgrens elkaar kunnen ontmoeten. Wij hebben er zin in!”

Financiële steun
Het evenement wordt mede financieel ondersteund binnen het Interreg-programma Deutschland-Nederland uit middelen van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling en in het kader van ‘Kultursommer 2021’ van de Kulturstiftung des Bundes.
Meer informatie bij Monika en Arie Gevers, tel. 06-12823596, e-mail agr@hetnet.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden