<p>Joep Veldkamp en Ans Engbers in hun beeldentuin. Foto Karin Stronks</p>

Joep Veldkamp en Ans Engbers in hun beeldentuin. Foto Karin Stronks

‘Telkens wisselende collectie van veertien kunstenaars’

Uit de kunst in… beeldentuin de Holtdrost

Door Karin Stronks

DE HEURNE - In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, en zij zijn net zo divers als de kunstwerken die ze produceren. In de rubriek ‘Uit de kunst met…’ komen kunstenaars aan het woord. Dit keer geen kunstenaar maar wel een man die samen met zijn partner kunstenaars een podium biedt. Hieronder vertelt Joep Veldkamp van beeldentuin De Holtdrost zijn verhaal.

De zon staat hoog aan de hemel bij het bezoek aan beeldentuin De Holtdrost. Het gazon ligt er strak bij, afgewisseld door een enkele boom en ronde perken met diverse soorten siergrassen. En prachtige kunst van brons, hout, metaal, keramiek, glas en steen of een combinatie van verschillende materialen. Allemaal ruimtelijk werk. Stalen ‘wolken’ die meedeinen in de wind, figuren van vogels, mensen, felgekleurde huisjes van glas, figuratieve en abstracte kunst, kleurrijk en ingetogen, vrolijk en somber werk. Een zeer diverse collectie. Een wandeling langs de fraaie kunstwerken en de perken geeft de bezoeker een moment van rust in een inspirerende omgeving.

Zitjes
Overal tussen de kunstwerken staan knusse zitjes, veelal in de schaduw, Ans Engbers schenkt koffie voor de gasten en serveert er zelfgemaakt gebak bij. Ans en Joep ontvangen de bezoekers die vrij binnen kunnen lopen en geven desgewenst uitleg over de ruimtelijke kunst. Joep (72) vertelt enthousiast over de diverse kunstwerken en de kunstenaars: “Deze vrouwenfiguur heeft geen mond, geïnspireerd door het verplichte dragen van een mondkapje.” Hij vervolgt: “Dit gezicht verbeeldt de schaduwzijde van het leven, half kleurrijk, half zwart.”
Zelf ‘scheppend’ zijn Joep en Ans niet, ze bieden kunstenaars een inspirerende plek waar zij hun werk kunnen tentoonstellen. “Onze tuin was aangelegd met siergrassen en we vonden het zo jammer dat dit moois ‘achter de hagen’ zou blijven. Het leek ons leuk om meer mensen te laten profiteren, genieten van deze mooie plek. We zijn vijf jaar geleden klein begonnen, met objecten van lokale kunstenaars. Voornamelijk brons en keramiek. Hoe we aan de mensen kwamen? Nou, we hebben gezocht via internet, aanvankelijk in de provincie Gelderland. Zo hebben we kunstenaars ontmoet en hen over onze plannen verteld. Het initiatief groeide vrij snel en we worden nu heel vaak benaderd door kunstenaars uit heel Nederland en Duitsland.”

Te koop
In een map zijn alle objecten beschreven, met de naam van de kunstenaar en de prijs van het werk. Joep: “Alles wat hier is geëxposeerd is te koop. Wij bemiddelen en verkopen de kunstwerken. We hebben altijd extra objecten hier in de opslag staan, dus als we iets verkopen en het werk wordt direct meegenomen kunnen wij een ander kunstwerk plaatsen. Af en toe zijn ook de kunstenaars zelf hier aanwezig om te werken en eventueel uitleg te geven over hun objecten.”
Momenteel staan er 87 objecten van veertien kunstenaars. “Met een internationaal tintje, drie kunstenaars komen uit Duitsland.” Joep wijst op een gezicht met kleurrijke sieraden en dito haren, een kunstwerk van glas. “Dit is van een Poolse dame die in Münster, Duitsland, woont. Als Poolse meisjes voor het eerst met een jongen uitgaan doffen zij zich helemaal op. Dat is dus dit beeld.”

Klik
Als kunstenaars zich aanmelden gaan Joep en Ans eerst een gesprek aan. “Het is sowieso nodig dat er een klik ontstaat tussen ons en de kunstenaar. Uiteraard bekijken we het werk. We presenteren werk van semi-professionele- en professionele kunstenaars, kwalitatief hoogstaande kunst. Als we er een goed gevoel over hebben stellen we een plek beschikbaar in onze siergrassentuin.”
Beeldentuin De Holtdrost is van 12 juni tot 26 september op zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Joep: “We boffen dat hier een fietsroute langs voert. Zoals je ziet komen er best veel mensen een kijkje nemen.”


https://beeldentuindeholtdrost.nl/

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden