Felix-Jan Kuypers treedt op tijdens DinXperience. Foto: Frank Vinkenvleugel
Felix-Jan Kuypers treedt op tijdens DinXperience. Foto: Frank Vinkenvleugel

‘Zet me aan en ik ben een soort levende podcast’

Algemeen

DE HEURNE/DINXPERLO - Acteur, schrijver, spel/stemdocent, wereldreiziger, amateur-antropoloog en levensgenieter, zo omschrijft Felix-Jan Kuypers (F. Driessen) zichzelf op zijn Facebookpagina. Op 18 juli geeft hij acte de présence tijdens DinXperience, waar al zo lang naar toe wordt geleefd. Hij zal zichzelf vier keer een half uur presenteren aan alle ‘Dinxperwickers’ en hij heeft er zin in.

Door Waltraud Wensink

Maar wie is nu Felix-Jan Kuypers? Als we het pad naar zijn woning aan de Stegerdijk in De Heurne oprijden staat hij al fluitend met zijn ietwat ‘Noorman-achtige’ uiterlijk in de deuropening en geeft ons direct het gevoel ontzettend welkom te zijn. Hij woont nu drie en een half jaar in De Heurne en dat bevalt hem meer dan goed. Felix-Jan: “Ik was op zoek naar een locatie waar ik fijn kon wonen buiten de Randstad, maar wel in de buurt van de plek waar mijn voorouders vandaan komen. Dit huis in De Heurne is ideaal en tevens de streek waar in het verleden een aantal van mijn voorouders op wild gejaagd heeft”. Nu zou het wat dát betreft eigenlijk op meerdere plekken op de wereld kunnen zijn, want Felix-Jan is bekend met de genealogie van zijn familie en tijdens zijn vele reizen vindt hij op de een of andere manier vaker connecties met verre verwanten. “De naam Driessen is overigens de naam van mijn moederskant en mijn overgrootouders hebben destijds in Aalten de katoenindustrie ingevoerd. Ook de verhalen over de Achterhoekers die ik kende, stonden mij wel aan. Daarnaast komt een groot deel van mijn voorouders uit Nordrhein-Westfalen, ik ben eigenlijk zelf half Duits. Mede hierdoor zit ik dus op een prima plek”.

Grootouders met Duitse invloeden
Felix-Jan: “Ik werd hartelijk ontvangen hier in de buurt. Op de dag van de koop van het huis was er toevallig een bijeenkomst van de buurtvereniging en daar was ik gelijk al bij aanwezig. Door sommigen werd ik zelfs herkend uit de series waar ik in meegespeeld heb”. Hij speelde onder andere rollen in de serie Flodder, Keyzer en de Boer Advocaten, Baantjer, Grijpstra en de Gier, Het geheime dagboek van Hendrik Groen, Levenslied en er zijn kinderen die hem kunnen herkennen als ‘Snuitje’ uit Pipo en de Parelridders. Dat er dan in De Heurne zomaar ineens een acteur woont die daarnaast ook bekend is met toneel en ook nog boeken schrijft, zorgt voor gesprekstof in de buurt. Dat kwam ook de organisatie van DinXperience ter ore waarop Felix-Jan werd benaderd. “Ik heb grootouders met Duitse invloeden die horen bij het volk net over de grens. Ik schrijf daar ook over in mijn boeken. Dat ik dan een bijdrage kan leveren aan DinXperience en het samenwonen hier zo op de grens, vind ik mooi. Daar wil ik wel aan meewerken”.

‘Soms neem ik bewust risico’s om het in mijn boeken te verwerken’

Felix is enthousiast en een gemakkelijke prater en we kunnen ervan uit gaan dat hij er een mooie voorstelling van zal maken. Zijn interesse is breed, vol passie vertelt hij over de dingen in het leven die voor hem belangrijk zijn. ”Ik ben een familiemens, ook al woon ik alleen. Binnenkort nodig ik mijn familie uit om hier alles te komen bekijken. Ik wil hier in het huis een ‘Driessenmuseum’ realiseren en daarvoor krijg ik eigenlijk veel spullen uit de familie die anderen niet meer willen. Ik kan hier alles kwijt en probeer er wat moois van te maken. Als het aan mij ligt, blijft het ook na mijn dood bestaan”, aldus Felix-Jan. Tijdens een korte rondleiding door zijn woning praat hij aan een stuk door en laat van alles zien. Wat een enthousiasme, wat een gedrevenheid en wat een persoonlijke historie in zijn huis. Ook vertelt hij over de reizen die hij maakt en hoe hij alles wat hij mee maakt ook weer verwerkt in de boeken die hij schrijft. ”Soms moet je bewust risico’s nemen om iets in de boeken te kunnen zetten”, lacht hij. Felix is ook bijna overal ter wereld geweest maar er staan nog een paar streken op zijn lijstje die hij nog wil bezoeken waaronder Siberië. Je mag wel stellen dat je hier met een echte levensgenieter te maken hebt die prachtig kan vertellen. Onlangs heeft hij twee boeken uitgebracht waarvan één een vertaling van Gafouré, de Zang van de Zwarte Engel en de novelle Te dicht bij de zon. De mensen die het tot nu toe gelezen hebben zijn enthousiast en daar ben ik blij mee”, aldus F. Driessen (Felix-Jan Kuypers).

‘Het is mijn tweede natuur’
We vragen hem waarom de mensen juist voor de DinXperience-routes moeten kiezen waarbij Felix-Jan Kuypers staat? “Nou, ik heb er lol in, ik vind het leuk en ben niet bang voor publiek. Het voelt als een tweede natuur en kan ook improviseren als er iets mis dreigt te gaan. Zet me aan en ik verander in een soort van ‘live radio’, een levende podcast”, lacht Felix-Jan. Hij heeft genoeg te vertellen en bereidt zich de hele maand goed voor op DinXperience. “Ik kan wel zeggen dat er sprake is van liefde voor de Duitse cultuur, dat is me als het ware met de paplepel ingegoten en ik vertel er ook graag over.” Er wordt gelachen als we ons afvragen of Felix-Jan wel genoeg heeft aan een half uurtje per keer, want vervelen gaat het niet als hij op de praatstoel zit. ”Liefde voor taal vind ik ook erg belangrijk. Engels, Nederlands, Duits, het maakt niet uit en zoals ik al zei, voel ik me een halve Duitser. Ik ga soms boodschappen bij de Penny doen om even Duits te kunnen praten”, lacht Felix-Jan. Hij zoekt naar verhalen en maakt het verhaal rond zoals hij zelf zegt, en dat doet hij met passie en vooral veel levensvreugde. Hij is een vrij mens en trots op hetgeen dat hij doet. Dat hij dat met ons wil delen bij DinXperience is geweldig. Houd dus ook goed de verschillende routes in de gaten waar Felix-Jan Kuypers in speelt, en laat de kans om deze bijzondere man te ontmoeten zeker niet liggen.

Beleef het leven langs de beide zijden van de grens van Dinxperwick tijdens DinXperience op 18 juli. Voor meer info en het programma: www.dinxperience.nl

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant