Team zomerschool 2021. Foto Frank Vinkenvleugel
Team zomerschool 2021. Foto Frank Vinkenvleugel

Zomerschool, een absolute aanrader

Algemeen

DINXPERLO - Voor het derde jaar op rij vindt in Dinxperlo de zomerschool plaats. Een initiatief vanuit stichting Figulus welzijn, dat ook dit jaar weer wordt gehouden op locatie de Bosmark. De zomerschool beslaat vier weken waarin kinderen van statushouders drie ochtenden per week op creatieve en speelse wijze een educatief programma aangeboden krijgen, om op deze manier gedurende de zomerperiode hun Nederlandse taal op peil te houden. De zomerschool wordt geleid door een enthousiast team dat graag vertelt over het thema van de zomerschool van dit jaar en wat de zomerschool nu precies inhoudt. 

Door Daniëlle Joling

In de ruime hal van de Bosmark, zit het hele team van de zomerschool bij elkaar voor overleg. Een zeer enthousiast team dat bestaat uit mannen en vrouwen uit diverse vakgebieden. Aan elkaar verbonden door hun gezamenlijke visie én doel: Er zorg voor dragen dat de kinderen van statushouders hun Nederlandse taal tijdens de zomervakantie op peil houden waardoor de overgang naar school na de zomervakantie minder groot is. De zomerschool is een initiatief van stichting Figulus welzijn en de bibliotheek en wordt gesponsord door de gemeente Aalten. IKC de Bosmark stelt de locatie beschikbaar. 

Dat deelname aan de zomerschool een grote meerwaarde heeft, daar is het hele team het mee eens. Sanne Westerveld, onderwijsondersteuner op de Bosmark, vertelt hierover: “Wat wij op school gemerkt hebben in de afgelopen twee jaar dat de zomerschool gedraaid heeft, is de openheid van kinderen wanneer ze na de zomervakantie weer op school komen. De overstap naar de volgende groep is minder groot voor hen door het behoud van de Nederlandse taal. Zouden zij de volledige zes weken thuis doorbrengen dan spreken zij daar in principe alleen hun moedertaal. Hierdoor raken ze dan toch weer een deel van de Nederlandse taal kwijt waardoor ze eenmaal op school toch met een stukje achterstand weer starten.” Stijn Bulsink, leerkracht op de Bosmark, vult Sanne aan. “Het doorbrengen in een Nederlandstalige omgeving is echt helpend voor de taalontwikkeling van deze kinderen.” Dat de Nederlandse taal centraal staat tijdens de zomerschool, blijkt uit het programma. De zomerschool heeft ten aanzien van het begin, duidelijk een doorontwikkeling gemaakt. De activiteiten zijn wat educatiever geworden, zo is er nu iedere ochtend een vast voorleesmoment. Bibliotheek De Achterhoekse Poort levert leesvoer voor de kinderen. Deze doorontwikkeling komt vooral door de opgedane ervaring, weet Dini Veerbeek, medewerker van stichting van Figulus welzijn, te vertellen.

Bram Oonk, docent-onderzoeker bij Iselinge Hogeschool: “In 2020 hebben we voor het eerst tijdens de zomerschool thematisch gewerkt. Dit jaar is ons thema: ‘kunstdisciplines’, onderverdeeld in beeldend, muziek, dans/drama en grafisch. Dit is allemaal gericht op taalontwikkeling. We hebben als zomerschool de bewuste keuze gemaakt om geen les te geven. Het is tenslotte zomervakantie en die moet vooral ook leuk zijn. Vandaar dat we het in deze vorm aanbieden; talige activiteiten met als doel het onderhouden van de Nederlandse taal. Dit jaar is ons thema kunst omdat de kinderen hier thuis toch minder mee in aanraking komen. De kunstvorm is vooral na de corona toch wat ondergesneeuwd. Zo gaan we met drama zelf een theaterstuk maken, waardoor de kinderen automatisch actiever bezig zijn met taal. Ook staat er een bezoek van het Kröller muller museum op het programma. Het museum biedt ons dit aan tegen een gereduceerd tarief, vanwege de doelgroep. Iets waar wij erg blij mee zijn. Dini vertelt dat ze via de Aaltense uitdaging hele mooie kleurboeken gekregen hebben, die gesponsord zijn door Ikea. Allemaal prachtige initiatieven dus.” 

De zomerschool reikt verder dan de basisschoolkinderen
Eén keer per week is er ook een ochtendprogramma dat zich richt op de puber-kinderen van de statushouders in de leeftijdscategorie van dertien tot achttien jaar. Elles Klompenhouwer, jeugdwerker bij stichting Figulus welzijn: “Het eerste jaar hadden we ook een puberklas tijdens de zomerschool. Dit is echter niet zo goed bevallen, maar we willen toch deze jongeren er ook graag bij betrekken. Vandaar dat we besloten hebben om voor hen één ochtend per week activiteiten te organiseren. De jongeren hebben zelf ideeën aangedragen. Zo hebben we twee educatieve- en twee actieve activiteiten. Op deze manier kunnen we deze jongeren betrekken bij de maatschappij en ook voor hen een bijdrage leveren aan het taalonderhoud. Veel van hen gaan naar de taalschool, maar deze zit in de zomervakantie twee weken dicht.” Voor Elles snijdt het mes aan twee kanten, zo vertelt ze. “Als jongerenwerker kom ik met veel jeugd in de gemeente Aalten in aanraking. Deze jongeren kennen mij vaak nog niet. Door op deze manier kennis met mij te maken, ben ik voor hen laagdrempeliger om ze te kunnen helpen met bijvoorbeeld talige activiteiten.”

Behalve de kinderen en jongeren, worden ook de ouders meegenomen in het programma van de zomerschool. Leonne Tempels en Ellen Wiegerinck, medewerkers van de bibliotheek de Achterhoekse Poort, nemen dit ‘tweede lijn aanbod’ op zich. “Vier weken lang is er een thema-ochtend in het Kulturhus te Dinxperlo. Deze thema’s spelen in op onderwerpen die de ouders zelf hebben aangegeven, omdat ze daar graag meer over willen weten. Deze ochtenden zijn samengesteld in samenwerking met Ghaidaa Gherra. Zij is als Syrische vluchteling in Dinxperlo komen wonen en haar kinderen nemen ook deel aan de zomerschool. Ghaidaa is bij Figulus in dienst als cultuurverbinder. “Op dit moment wordt een tweede cultuurverbinder ingewerkt”, aldus Erik Wichgers , medewerker van stichting Figulus welzijn. “Zij heeft een Eritrese achtergrond, dit zijn toch wel de twee hoofdgroepen in de gemeente Aalten.” Wanneer de maatregelen het toelaten, worden de ouders op de laatste dag uitgenodigd om de gemaakte kunstwerken van hun kinderen te bewonderen en er een feestelijke afsluiting van te maken.

De kinderen komen uit de gemeente Aalten. Kinderen die vanuit Aalten en Bredevoort naar de Bosmark komen, worden met een taxi gehaald en gebracht. De ouders en de jongeren zullen met eigen vervoer moeten komen. Hoewel er al behoorlijk wat aanmeldingen zijn, is er zeker nog ruimte voor meer kinderen. Aanmelden kan tot en met zondag 25 juli via zomerschool@figulus-welzijn.nl en is gezien het leuke, afwisselende programma zeker een aanrader. Het enthousiaste team staat te popelen om de kinderen een topzomer te bezorgen met alle activiteiten maar vooral ook door in een ontspannen sfeer samen te zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant