Freek zegt Schaersvoorde gedag.  Foto: Angelique Navis
Freek zegt Schaersvoorde gedag. Foto: Angelique Navis

Na 31 jaar neemt Freek Brandenburg afscheid van Schaersvoorde

Algemeen

AALTEN – Na 31 jaar gewerkt te hebben op middelbare school Schaersvoorde, voorheen CSA Christelijke scholengemeenschap, neemt Freek Brandenburg afscheid als docent godsdienst.

Door Eva Schipper

Voor Freek was het niet vanzelfsprekend dat hij docent zou worden. Toen hij begon met studeren, studeerde hij chemische techniek. Dit beviel Freek enorm, maar de beroepen die hij ermee kon uitoefenen spraken hem niet aan. Nadat hij gestopt was met zijn studie, ging hij werken bij de Japanse bank Dai-Ichi Kangyo in Amsterdam. “Na drie jaar vond ik het werk niet meer zo interessant als in het begin. Ik besloot iets anders te gaan doen.”

Freek en zijn vrouw waren inmiddels rond de dertig jaar oud. Freek begint te lachen en zegt: “Het leek ons beide ontzettend leuk om weer te gaan studeren. Mijn vrouw ging pedagogiek studeren en ik theologie.” Freek en zijn vrouw werkten allebei in het onderwijs naast de studie. “We hebben samen geleerd en samen lesgegeven.” Na vijftien jaar was Freek afgestudeerd. “Toen kon ik naast het vmbo ook de bovenbouw les gaan geven.”

Naast dat Freek in de bovenbouw mocht lesgegeven, werd hij ook aangesteld als predikant in Halle. “Ik besloot om minder te gaan werken in het onderwijs. Deze combinatie kon ik namelijk niet fulltime blijven doen.” Opvallend was dat de lessen veel meer ontspannen werden toen Freek begon te werken als predikant. “Ik denk dat ik veel meer tijd voor de lessen had en voor mijn gevoel niet meer haastig les hoefde te geven.” Niet alleen Freek voelde zich veel meer ontspannen in de les. “Ook heb ik een direct effect gemerkt bij de leerlingen. Voorheen had ik af en toe akkefietjes en deze verdwenen helemaal. Dat moment vind ik erg bijzonder.”

Het leukste aan het vak vindt Freek de discussies en de diepgang in het vak theologie. “Iedere week heb ik wel een interessant en diepgaand gesprek met een leerling en dat maakt mij echt blij.” Freek straalt en vertelt verder: “Het allerleukste is als een leerling met een idee of een inzicht komt dat ik zelf nog nooit eerder heb ingezien.”

Op 9 juli was de laatste werkdag van Freek. Voor de tijd erna heeft hij al een ambitieus plan op de agenda staan. “Ik ben van plan een kapel in mijn tuin te gaan bouwen.” Freek gaat de uitdaging aan om alles zelf te gaan doen, van de fundering tot het dak. Ook zal hij wat meer gaan klussen aan het huis. “Daarnaast heb ik veel meer voorbereidingstijd voor eventuele diensten in de kerk. En nu ik met pensioen ga, heb ik veel tijd voor mijn kleinkinderen.” Freek ziet zijn pensioen met een goed gevoel tegemoet.

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band