René Westendorp (links), Bennie Jansen en Erik Schuurman bij een DEUR. Foto Frank Vinkenvleugel
René Westendorp (links), Bennie Jansen en Erik Schuurman bij een DEUR. Foto Frank Vinkenvleugel

‘Deur’ Dinxperwick met historische foto’s

Algemeen

DINXPERWICK Tijdens DinXperience op 18 juli, maar ook in de week daarna, zijn verspreid door Dinxperlo op verschillende plekken ‘deuren’ te zien die zijn opgeleukt met historische afbeeldingen uit zowel Dinxperlo als Suderwick.

Dinxperlo en zijn historie als dorp hier aan de grens is iets dat met grote regelmaat wordt beschreven en gedeeld op de Facebookgroep ‘Dinxpedia’. Onder andere foto’s, verhalen van toen, luchtfoto’s, kaarten, en prenten, maar liefst ruim 750 jaar aan historie wordt op deze pagina gedeeld. Deze informatie kan worden gebruikt door bijvoorbeeld schooljeugd of studenten die onderzoek naar een stukje historie van Dinxperlo doen, of die info zoeken voor een spreekbeurt, scriptie of project. Maar ook de gewoon nieuwsgierige, naar wat zich hier vroeger heeft afgespeeld, kan op deze prachtige pagina terecht. 

Erik Schuurman is een van de enthousiaste vrijwilligers die zich inzet voor ‘DinXperience’ en vertelt hoe ‘Deur Dinxperwick’ tot stand is gekomen. “Ik hoorde ongeveer een week of twee terug van dit idee om oude deuren her in der in Dinxperwick te plaatsen met oude ansichtkaarten op de voor- en achterkant van de deuren. 

Gilbert Labs, verzamelaar van ansichtkaarten in Suderwick had hele bijzondere en oude foto’s verzameld uit Dinxperlo en Suderwick. Hij zegt: "Veel ansichtkaarten zijn geschreven en verstuurd, en vertellen daarmee een uniek verhaal over de lokale geschiedenis. Lex Schellevis had ooit ergens gezien dat er deuren werden gebruikt om afbeeldingen te tonen en dacht dat het ook wel een goed idee zou zijn om de ansichtkaarten van Gilbert te gebruiken voor ‘DinXperience’ op 18 juli, maar ook daarna. Als Lex zo’n idee in zijn hoofd heeft dan wil hij dat natuurlijk ook graag in de praktijk uitvoeren en zodoende gingen we ook op zoek naar oude deuren voor dit project.” Een deel van de deuren komt uit De Heurne waar ze bij ‘Jansen in de bos’ de brandnetels in konden en de deuren mochten meenemen. Erik kan al wel verklappen dat er veel moois en interessants op de deuren te zien valt en dat daar ook hele oude stukken tussen zitten die echt een bijzondere historische waarde hebben.

Veertien deuren verspreid over Dinxperwick
Circa veertien deuren zullen verspreid over Dinxperwick staan. Op de vrijdag voor DinXperience worden de deuren bewerkt en op zaterdag worden ze verspreid over Dinxperwick. Het past helemaal in de trend van DinXperience. De ‘Deurengroep’ bestaat uit Rene Westendorp, Robert-Jan Rijks en Jan-Willem Westendorp (allen ook actief voor de pagina van Dinxpedia), Bennie Jansen, Erik Schuurman en Lex Schellevis. De heren van ‘Dinxpedia’ hebben samen de ansichtkaarten uitgezocht en de beste plaats voor de deuren. Zo hebben ze een mooie selectie gemaakt. Die foto’s die tevoorschijn zijn gekomen zijn echt een super vondst die de 'Deurengroep' graag met iedereen wil delen. ‘Deur’ verwijst naar het woord ‘deur’, maar ook naar het woord ‘door’. Je gaat als het ware via die deuren ‘door’ Dinxperwick uit het verleden. Een mooie aanvulling op DinXperience met een pluim voor alle vrijwilligers die zich toch maar telkens inzetten voor dit soort evenementen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant