Theater GeDu.
Theater GeDu.

Grenzeloos genieten tijdens DinXperience

Algemeen

DINXPERWICK - Wat een geluk heeft de organisatie van Dinxperience gehad: na een regenachtige week was het zondag een stralende dag waarop veel mensen zich in het Dinxperience-avontuur stortten. In zowel Dinxperlo als Suderwick konden bezoekers van Dinxperience een route kopen om bij een van de vele voorstellingen neer te strijken.

Door Waltraud Wensink
Foto’s: Frank Vinkenvleugel

Twee dorpen, 26 podia, 40 routen en 150 voorstellingen met meer dan 250 artiesten die hun medewerking verleenden aan dit grote spektakel waar met veel vrijwilligers hard is gewerkt om deze dag tot een succes te maken. Er was veel reclame gemaakt op Facebook, in de krant en ook waren er flyers en grote spandoeken. Toch leek het pas op de laatste dagen van de week echt te gaan leven bij de inwoners. 

Op de zaterdag vóór Dinxperience leek het ineens of iedereen wakker werd en trof je overal in Dinxperwick-vrijwilligers en -bouwers aan die er alles aan deden om er een groot succes van te maken. Het was niet gelijk voor iedereen duidelijk hoe het allemaal werkte en er was een aantal mensen dat zich de moeite niet wilde nemen. Gelukkig ook een heel groot aantal mensen wél en zij hebben in groten getale genoten van de prachtige voorstellingen. De keuze was groot en het was haast onmogelijk om alles wat je graag wilde zien ook in één route te stoppen. Je moest als bezoeker dus een bewuste keuze maken.

Zowel voor als achter de schermen is er enorm hard gewerkt

Zowel voor als achter de schermen is er de afgelopen weken ontzettend hard gewerkt om iets moois neer te zetten. Daar merk je op de dag zelf als bezoeker niet veel van, maar iedereen die aan Dinxperience heeft meegewerkt verdient een groot compliment. Dinxperience wist ook de aandacht van de krant en de regionale tv te trekken en ondanks het feit dat er nog coronamaatregelen van kracht zijn, wist de organisatie dit super in goede banen te leiden en hielp men zich aan de regels. Het is bijna niet te doen om alle voorstellingen te belichten maar de reacties van de mensen waren vooral lovend.

Het leven aan de grens is voor ‘Dinxperwickers’ heel normaal

Het leven aan de grens met Suderwick en Dinxperlo is eigenlijk voor de Dinxperwickers niks bijzonders. Er werd bij diverse voorstellingen ingegaan op dit leven aan de grens en wat dit voor de mensen vroeger heeft betekend, maar ook nu nog steeds inhoudt. Route 7 had de naam ‘historisch besef’ en bij het Labyrint van Dr Jenny werd een voorstelling opgevoerd waarbij men het smokkelen en het naoberschap mooi weergaven. Hoe het vroeger ging en waar het uit voort kwam. Naoberschap, mensen hielpen elkaar ook toen het eigenlijk verboden was om op Duits grondgebied te komen. De grens bestond voor de Dinxperwickers eigenlijk helemaal niet. Toen smokkelde je vooral voor jezelf en om de ander te helpen. Gaandeweg werd er in de voorstelling ook aandacht geschonken aan het feit dat er tegenwoordig ook nog gesmokkeld wordt, maar dat het nu niet meer om een pak koffie of een pakje boter gaat maar steeds vaker om gevaarlijke handelswaar. Dat is niet meer te vergelijken met het smokkelen van weleer zoals men dat vroeger hier aan de grens kende.

Bennie Bruggink stond aan ‘de gunne kante’ de meeste geweldige verhalen te vertellen in de tuin van Dinxperience-organisatoren Esther Nederlof en Lex Schellevis. Bennie is ook wel werkzaam als gids voor de VVV en loopt dan met belangstellenden langs de grens om mooie verhalen te vertellen over de grens en het smokkelen. Het was een genot om naar te luisteren zelfs al waren sommige verhalen al bekend bij een aantal bezoekers. Hij deed het allemaal in ‘Dinxpers Plat’ zodat zowel de Duitse als de Nederlandse bezoekers het konden verstaan. Nog zo’n mooie voorstelling was te zien bij de Bruggenhutte aan de ‘gunne kante’ im Biergarten. Daar werd adembenemend geluisterd naar Myrthe van Velden en Andrea Diersen die samen het stuk ‘Grenzeloze Liefde’ opvoerden. Hier speelden ze moeder en dochter en bespraken het leven aan de grens en hoe gewoon het was dat je een relatie kreeg met iemand van de Duitse kant. Voor de mensen die hier aan de grens wonen is dat heel gewoon en daar wordt niet eens altijd over nagedacht. Liefde is grenzeloos.

Het publiek was enthousiast over de voorstellingen van Dinxperience, er werd meegeleefd, er werd gelachen, er was herkenning, er was muziek, er was toneel, er waren verhalen, er was kunst, er was dans en het is ontzettend jammer dat je niet iedereen de aandacht kunt geven die ze verdienen na al het harde werken. Er was volgens meerder bezoekers wel een klein puntje van aandacht dat de organisatie de volgende keer kan meenemen mochten ze dit nog eens willen organiseren. Dat was dat de tijd tussen een aantal voorstellingen best wel lang was. Nu was het mooi weer en kon je uitgebreid gebruik maken van diverse horecagelegenheden, maar wat als het slecht weer was geweest? De tussentijd had wel iets korter gemogen zodat er wellicht meerdere optredens achter elkaar in een route hadden gepast. Of dat logistiek en praktisch gezien een mogelijkheid zou zijn, is de vraag. Deze ‘Dinxperience’ was in ieder geval een prachtige ervaring voor alle bezoekers en alle mensen die hebben meegewerkt aan dit bijzondere evenement en wie weet wat dit nog brengt voor de toekomst. Voor nu mag iedereen zich op de borst kloppen want dit hebben ze met elkaar toch maar mooi even neergezet hier aan de grens in Dinxperwick.

Bennie Bruggink.
Smokkelwaar-heid.
Belcanto.
Jeugdtoneel IJzerlo.
Klaus Renzel.
Hans Keuper.
Han Rutgers.
Held & Dom.
Laura van Kaam.
Felix Jan Kuijpers.
Knapzakkers.
Resie Overgoor-Rexwinkel.
Vision.
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant