Hilde Heideman zwemt mee tegen kanker. Foto Frank Vinkenvleugel
Hilde Heideman zwemt mee tegen kanker. Foto Frank Vinkenvleugel

Swim to fight cancer

Algemeen

DINXPERLO- Bij aankomst voor het interview staat haar voordeur al wagenwijd open en is de koffie al doorgelopen en klaar om ingeschonken te worden. Hilde is er duidelijk klaar voor om te vertellen over het evenement Swim To Fight Cancer én om zoveel mogelijk mensen te inspireren én te mobiliseren om te doneren.

Door Daniëlle Jolink

Op zondag 12 september 2021 vindt het zwemevenement Swim to Fight Cancer Achterhoek plaats in Braamt. Het doel van het evenement is dat deelnemers en teams zoveel mogelijk donaties ophalen voor Fight Cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk onderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Hier doet ook een team verpleegkundigen van het Slingeland Ziekenhuis aan mee. 

Hilde Heideman, inwoonster van Dinxperlo en werkzaam als oncologie- en stomaverpleegkundige op verpleegafdeling N2 (oncologische en algemene chirurgie, maag-darm-leverziekten en urologie) van het Slingeland Ziekenhuis , is één van deze verpleegkundigen. Zij vertelt graag, namens haarzelf en haar collega’s over dit evenement en hun beweegredenen om eraan deel te nemen. Hilde: “Als verpleegkundigen zien wij elke dag opnieuw dat gezondheid niet vanzelfsprekend is en dat iedereen geconfronteerd kan worden met de diagnose kanker. Als zorgprofessionals mogen wij een steentje bijdragen aan de behandeling en begeleiding van deze patiënten. Eén van de chirurgen van het Slingeland Ziekenhuis is ambassadeur van Swim To Fight Cancer Achterhoek, via hem kregen wij te horen over dit evenement. De strijd die de patiënt en de naasten voert raakt ons, ook als medemens. Vaak zouden we willen dat we meer konden betekenen. Daarom hebben wij als team N2 van het Slingeland Ziekenhuis besloten om mee te doen aan Swim to Fight Cancer Achterhoek. Door 1 of 2 kilometer te zwemmen in natuurwater laten wij zien dat wij loyaal zijn aan onze patiëntengroep en halen wij geld op voor kankeronderzoek. Dit geld gaat naar de KWF Kankerbestrijding.” 

Een klein deel van het bedrag dat door alle deelnemers in de Achterhoek bijeen wordt gebracht mag worden gespendeerd aan een kwaliteitsverbetering voor de patiënten in de eigen regio. “Als team hebben wij de wens om een koppelbed aan te mogen schaffen. Dit koppelbed is een verrijdbare elektrische lattenbodem met een aangepast matras, bedoeld om naadloos tegen een ziekenhuisbed aan te kunnen koppelen. Hierdoor is het mogelijk om als patiënt echt naast partner, ouder, kind te kunnen liggen. De nabijheid van naasten is van groot belang voor het welbevinden van de patiënt en dit bed maakt dit prachtig mogelijk in bepaalde situaties. Van ons verpleegkundig team zwemmen momenteel twaalf personen mee. 

Collega’s hebben een donatie gestort, komen ons aanmoedigen, delen de actie op hun socials of nemen een dienst over tijdens het evenement. Zo maken we onze deelname met zijn allen mogelijk.” Om fit te worden én de afstanden die zij gaan zwemmen op 12 september vol te kunnen houden wordt er door een ieder volop in zwembaden en recreatieplassen getraind. Dit levert hele leuke situaties op, aldus Hilde. “Geen van ons allen heeft ervaring met het afstand zwemmen, dus dat betekent dat we er allemaal voor moeten trainen. Dus iedere dag komt er wel een appje binnen van iemand die zich op dat moment in het water bevindt om te trainen of er net een training op heeft zitten. we hebben er samen in ieder geval nu al veel lol in.” Inmiddels zijn er al veel donaties gedaan, hier zijn de verpleegkundigen enorm blij mee. “Toch willen wij zo veel mogelijk mensen inspireren om ook mee te doen of te doneren. Het zwemevenement is geschikt voor jong en oud. De volwassenen zwemmen één of twee kilometer en kinderen vanaf tien jaar vijfhonderd meter. Elke euro telt en helpt mee om een vuist te maken tegen kanker.” De teamlink staat hieronder. 


https://www.fightcancer.nl/fundraisers/supernursesoncologischechirurgien2 

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band