Schrijfster Mascha Gesthuizen. Foto: PR
Schrijfster Mascha Gesthuizen. Foto: PR

Streekroman met een boodschap

AALTEN - In mei verscheen het tweede boek van Mascha Gesthuizen: de Stier. Net als haar eerste boek een boek met een maatschappelijk thema. Met het boek hoopt Gesthuizen te zorgen voor een stukje bewustwording.

Door Kristel te Bokkel

Het boek de Stier gaat over liefde en pijn, drank en vriendschap. Een verhaal over Bart en Joris die opgroeien met hun ouders op een boerderij. Er moet hard gewerkt worden en bier zorgt af en toe voor verlichting. Vader probeert het gedrag van zijn zoons te begrijpen door dat van zijn koeien te observeren. Moeder is in tweestrijd. Moet ze volgens de huwelijkse wetten haar echtgenoot steunen of moet ze haar kinderen in bescherming nemen tegen vaders wreedheid? De jongens zijn er voor elkaar. Totdat Bart gaat samenwonen. Hoe blijf je overeind als niemand helpt? 

Gesthuizen hoopt met de Stier te zorgen voor een stukje bewustwording. “Terugkerend alcoholgebruik en -misbruik heeft een bepaalde impact op het leven.” Als huisarts in de Achterhoek krijgt Gesthuizen mee dat ook hier in de regio deze problemen spelen. “Ik heb veel gezien als huisarts. Deze problemen komen ook hier in de regio voor. Ik wil me er hard voor maken en daar iets aan doen. Cijfers van huiselijk geweld zijn niet zo bekend omdat dat achter gesloten deuren plaatsvindt. Drankgebruik en drankmisbruik komt hier veel voor.” 

Volgens het Trimbos Instituut wordt er in Aalten door 39% van de scholieren al alcohol gebruikt. Drie op de tien ouders stemt daarmee in en zien het probleem er niet van. Terwijl 46% van de jongvolwassenen in de buurt een zware drinker is. Veel mensen weten ook niet wanneer je spreekt van alcoholgebruik of -misbruik. “Hoe problematisch is dat?” Toch is het zeker geen boek met alleen maar kommer en kwel. “Het is een streekroman, dus er gebeurt gelukkig veel meer in het verhaal. Het gaat net zo goed over de mooie dingen in het leven, over de liefde en vriendschappen.”
In 2014 moest Gesthuizen noodgedwongen stoppen met haar werk als huisarts door de gevolgen van depressies. In gesprekken met haar therapeut maakt ze een opmerking: je zou er een boek over kunnen schrijven. Als de therapeut dan zegt: ‘maar waarom doe je dat niet?’ begint het allemaal te rollen. Gesthuizen start met haar eerste boek Halverwege het einde en niet veel later volgt de Stier. “Schrijven is een soort tweede levensbehoefte geworden. Ik schreef altijd al wel, maar alleen voor mezelf.”

Boek nummer drie zal niet lang op zich laten wachten. Gesthuizen vertelt: “Ik ben al aan het schrijven aan het volgende boek. Waar dat over gaat kan ik nog niet delen, maar dat het weer een maatschappelijk thema heeft, dat kan ik wel vertellen. Ik vind het belangrijk dat het een diepere tweede laag heeft. Ook dit boek vraagt om nadenken.” Het boek de Stier van Mascha Gesthuizen is onder andere te verkrijgen bij boekhandel Messink en Prinsen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden