<p>Gr&eacute; de Kruijff- Vaags komt aan op school. Foto: Eva Schipper</p>

Gré de Kruijff- Vaags komt aan op school. Foto: Eva Schipper

Afscheid Juf Gré de Kruijf-Vaags

AALTEN - Na 47 jaar kleuterleidster en juf van groep vier te zijn geweest neemt Gré de Kruijff- Vaags afscheid van haar werk. Op dinsdag 13 juli nam basisschool IKC de Triangel op een ludieke wijze afscheid van haar. Met een VW kever werd Gré thuis opgehaald en naar school gereden. Op het plein stonden de kinderen van groep vier in een erehaag met zelfversierde shirts aan op de juf te wachten. In de gangen van de school stonden de andere klassen op de juf te wachten. Ook was de school versierd in de lievelingskleuren van Gré; roze en paars.

Door Eva Schipper

In 1974 begon Gré te werken op een kleuterschool in Dinxperlo. Later werd ze daar ook hoofd van. In 1985 kwam de kleuterschool bij de lagere school en deze vormden samen de basisschool Dominee van Dijkschool, tegenwoordig de IKC de Bosmark. Toen Gré kinderen kreeg wilde ze graag blijven werken. “Ik was de enige vrouw in de scholengroep die wilde blijven werken na een zwangerschap. Toen ik op school vertelde dat ik graag parttime wilde gaan werken naast dat ik moeder werd, kreeg ik een gesprek met het bestuur.” 

Vijf mannen uit het bestuur kwamen bij Gré thuis op bezoek om te praten. Het bestuur had twijfels over deze combinatie, omdat dit niet gebruikelijk was. “Gelukkig waren de mannen akkoord.” Gré was een juf met erg veel passie voor het vak. Deze passie ontstond toen ze zes jaar was en voor het eerst naar school mocht. Gré glimlacht en zegt: “ik dacht echt wow dit is fantastisch.” Daarna is het idee om docent op de basisschool te worden nooit meer weggegaan. “Mijn dochter zegt altijd het juf zijn is voor jou een roeping, vandaar dat je met zoveel plezier al die tijd hebt gewerkt.” 

Gré stond bekend als een erg creatieve juf. In de klas was deze creativiteit duidelijk terug te zien. “Iedere week deed ik wel een creatieve les met de kinderen. Natuurlijk hadden we rekenen, lezen en schrijven, maar creatief bezig zijn vind ik erg belangrijk.” Voor Gré voelde het juf zijn soms als een soort toneel. “Ik hou erg van humor en ik maakte veel grapjes met de kinderen. Het leukste is de reactie van de kinderen, dat vind ik echt prachtig om te zien.” Gré gaat de sociale en emotionele aspecten van het docent zijn het meest missen. “Het contact met de kinderen is zo ontzettend belangrijk. 

Hoewel Gré het vak gaat missen, is ze wel toe aan haar pensioen. “Het voelt alsof ik toe ben aan een nieuwe fase.” Komende tijd gaat Gré lekker rustig aan doen. “Fietsen, wandelen, stappen en winkelen, dat zijn dingen die op de planning staan. Ook heb ik nog met twaalf vriendinnen af te spreken, dus ik ga me niet vervelen.” Over een poosje gaat Gré het schilderen weer oppakken, want dat is stil gelegd vanwege corona. Gré kijkt terug op een bijzondere week en gaat nu vakantie vieren. “Ik heb nog niet helemaal door dat ik na de vakantie niet meer hoef te werken.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden