<p>De acteurs Arletta Albers en Pieter van Dijk tijdens de voorstelling. Foto: Lineke Voltman</p>

De acteurs Arletta Albers en Pieter van Dijk tijdens de voorstelling. Foto: Lineke Voltman

Locatietheater op de Grote Gracht

BREDEVOORT - Het is een mooie zomeravond, de zon zakt langzaam achter de horizon en in een roeibootje varen een man en een vrouw langzaam in de Grote Gracht in Bredevoort richting de Theekoepel. Hij roeit, zij praat. Het publiek zit op de kade en kijkt naar de locatievoorstelling ‘Hij en Zij komen op in een bootje’ van het DORST theater.

Door Lineke Voltman

“De voorstelling is een dialoog tussen twee mensen over een serieus en herkenbaar onderwerp, de liefdesrelatie”, aldus regisseur Merel Spikker. “Het echtpaar in het bootje is 35 jaar getrouwd en het publiek krijgt een kijkje in hun relatie. Wat gebeurt er in die verbinding als je lang bij elkaar bent? Wordt die verbinding minder en zo ja hoe krijg je die dan terug? Kunnen we die ook een andere vorm geven? En wat gebeurt er als je er na 35 jaar achter komt dat je de ander eigenlijk helemaal niet echt kent?”

Het stuk was volgens Merel al gedeeltelijk geschreven toen zij erbij werd gevraagd. “Wat ik voornamelijk als eerste heb gedaan is veel praten met de spelers over wat een relatie is en daarna zijn we het stuk gaan lezen. Ik ga altijd eerst op zoek naar de kern voordat ik het verhaal vorm ga geven.”

Eerste keer samen spelen
De voorstelling wordt gespeeld door Arletta Albers en Pieter van Dijk, beiden met een grote ervaring als acteur en theaterdocent maar dit is de eerste keer dat ze samen optreden. “Het is al weer vijf jaar geleden dat Arletta op het idee kwam om samen een kleine voorstelling te maken van twee mensen die aankomen varen in een bootje”, merkt Pieter op. “Uiteindelijk hebben we mijn dochter Renske, die schrijfster is, gevraagd om ons daarmee te helpen. Daarna hebben we Merel gevraagd om het te regisseren. Zo is langzaam het stuk ontstaan.”

Vissen
Arletta zegt over de personages: “De vrouw is na 35 huwelijk over sommige dingen tevreden maar over sommige dingen helemaal niet en dat krijg je te zien in het stuk. De man begrijpt haar niet en gaat rustig door met vissen maar langzamerhand komt het toch tot een escalatie.”

Pieter: “De eerste voorstelling was op zondag 18 juli in Dinxperlo, daar hebben we drie maal opgetreden en nu spelen we vijf keer in Bredevoort. Er volgt ook nog een optreden in Baarn. Het is een voorstelling die prima op kleine festivals gespeeld kan worden, dus misschien gaan we in het najaar nog door als er belangstelling voor is.”

De première in Bredevoort was op vrijdag 23 juli, en ‘Hij en Zij komen op in een bootje’ is nog te zien op 30 juli, 31 juli en 1 augustus. Startpunt is bij De Heerlyckheid, ‘t Zand 23 in Bredevoort. Aanvang 20.30 uur, entree 15 euro per persoon. Kaarten zijn te bestellen op www.dorsttheater.nl 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden