De gidsen die tijdens de Gelredag in Bredevoort verkleed door het stadje liepen. (foto: VVV Bredevoort)
De gidsen die tijdens de Gelredag in Bredevoort verkleed door het stadje liepen. (foto: VVV Bredevoort)

Een geslaagde Gelredag in Bredevoort

Het weer werkte mee. In het pitoreske, middeleeuwse centrum van Bredevoort werd het al gauw gezellig druk. Nieuwsgierig geworden door de TV serie Ridders van Gelre kwamen zo'n honderd bezoekers naar het stadje om te zien en te horen hoe en waarom Prins Maurits in oktober 1597 niet alleen de Spaanse bezetter maar ook Bredevoort een gevoelige nederlaag bezorgde. Samen met de prins wandelden alle stadsgidsen van VVV Bredevoort door het stadje.

Bredevoort - Marineke Nijman en Lidy Gijsbers beide als Hendrickje Stoffels vertelden over hun verleden in Bredevoort en Amsterdam. Zij brachten de mensen naar de verschillende locaties, naar Jos Wessels in de katholieke kerk en Hans de Graaf in het Vestingpark. Met hun kennis en anekdotes kregen de gasten bij Jos verhalen te horen over het katholieke Bredevoort en bij Hans over het verleden en ontstaan van het Vestingpark. Willem Veldkamp vertelde in de St. Joriskerk op de Markt over de gevolgen van de stadsbrand in 1597 voor kerk en stadje.

Ook in het Koppelhuis was het een komen en gaan. Een woord van dank aan de dames, aan de koster en de technische man is zeker op zijn plaats. De samenwerking was prima, de koffie met arretjescake was heerlijk en de gasten die o.a. uit Nijmegen, Oosterbeek en zelfs Putten kwamen, konden even opwarmen en bijpraten na het Bredevoorts avontuur voordat ze weer naar huis gingen.

Voor de aanwezigen was dit een zeer interessante morgen, ook omdat namens RTV Gelderland René Arendsen aanwezig was. Elk uur gaf hij een aantal interviews voor Omroep Gelderland en bracht op die manier nog meer de geschiedenis en de rol van Bredevoort tijdens de Tachtig Jarige Oorlog onder de aandacht. Aan het eind van de morgen gaf hij nog een korte lezing over een onbekend stukje Gelderse geschiedenis. Met deze toegift werd een zeer geslaagde Gelredag afgerond.

Meer berichten