Psalm 150 zoekt een onderkomen voor de leden en voor de aanhanger. Foto: Frank Vinkenvleugel
Psalm 150 zoekt een onderkomen voor de leden en voor de aanhanger. Foto: Frank Vinkenvleugel

Psalm 150 zoekt onderkomen

DINXPERLO - Fanfareorkest Psalm 150 is op zoek naar een nieuw onderkomen. De afgelopen jaren konden ze altijd terecht in sportcentrum Het Blauwe Meer maar dat huurcontract wordt na vijftien jaar door omstandigheden niet verlengd. Elles Klompenhouwer (jeugdzaken), Hendrik Nijman (penningmeester) en Jolanda Salemink (voorzitter) zitten bij elkaar en vertellen dat ze op zoek zijn naar een geschikte ruimte voor zowel het hele orkest als voor de aanhanger, want ook die is binnenkort ‘dakloos’.

Door Waltraud Wensink

Jolanda: ”Officieel loopt ons huurcontract nog tot 31 december 2022 en inmiddels zijn we overgeplaatst naar een andere zaal binnen sportcentrum Het Blauwe Meer. Deze is wel groot genoeg, maar heeft andere problemen.” Elles geeft aan: ”We hebben er altijd fijn gezeten en er was ook sprake van een prettige samenwerking. De ruimtes die we nu mogen gebruiken voldoen echter niet aan de voorwaarden die belangrijk zijn voor ons orkest. We hebben nog anderhalf jaar de tijd om ons te oriënteren en verder te kijken, maar waar, dat is de grote vraag. In Dinxperlo zelf zijn een aantal locaties in de zoektocht meegenomen, maar de een is al bezet en weer een ander is te klein.” Jolanda: ”Bij sommige locaties is er geen ruimte voor de opslag voor onze spullen of spelen er praktische overwegingen mee waardoor het niet geschikt blijkt.”

Een vervelende situatie voor Psalm 150
Hendrik: ”We hebben ook wel overwogen om buiten Dinxperlo te kijken, maar eigenlijk is dat helemaal niet wenselijk want we zijn een Dinxperse Vereniging. Daarbij is het vooral voor de jeugd niet wenselijk om buiten Dinxperlo te moeten oefenen. Er zitten immers ook nog jonge kinderen bij. Een vervelende situatie dus waar Psalm 150 zich momenteel in bevindt. Het fanfareorkest bestaat al 122 jaar en heeft een gezond aantal leden. Ook hun concerten trekken altijd veel bezoekers en zijn populair te noemen. Neem bijvoorbeeld het Blue Lake concert dat toch 2000 bezoekers trok, er komen veel mensen op af.” Jolanda: ”Het zou jammer zijn als de vereniging gesplitst zou worden omdat de groep niet meer in een en dezelfde ruimte zou kunnen oefenen. De opslag van alle spullen is ook een punt dat moet worden meegenomen en nu blijkt dat ook de stalling van de aanhanger binnenkort komt te vervallen. Er zijn verschillende opties besproken en er moet een oplossing komen anders hebben we dadelijk gewoon ‘niks’. Tijdelijk kunnen we best af en toe schikken met een kleinere ruimte of een ruimte buiten Dinxperlo, maar op de langere termijn is dat niet wenselijk.”

We hebben elkaar keihard nodig
Joop Wikkerink (wethouder gemeente Aalten) zegt hierover het volgende: ”We hebben elkaar keihard nodig en wat hebben we de sociale contacten gemist, vooral buitenshuis en in verenigingsverband. Samen sporten, samen muziek maken, samen vergaderen, alles stond een tijdje stil. Dan besef je hoe belangrijk samenwerkingsverbanden zijn zoals een muziekvereniging, een sportclub en een kantine. Niet alleen voor het samenzijn maar ook om wat de verenigingen doen. Ze bieden niet alleen ontspanning en ontmoeting maar ook ontwikkeling. Soms voor de lol, maar soms ook om je talenten te benutten en uit te bouwen. We hebben het dan over cultuur, ‘verheffing’, schoonheid, troost en kunst. Verenigingen hebben dingen nodig om dit te kunnen bieden. Leden, dirigenten, instrumenten maar vooral ook een onderkomen. Een ‘home’, een plek om te oefenen, je te ontwikkelen en beter te worden. Ook die prachtvereniging Psalm 150. Net als de andere verenigingen in Dinxperlo een onmisbaar onderdeel in onze dorpscultuur. Als gemeente ondersteunen we de zoektocht naar een onderkomen. Maar ik ben er ook van overtuigd dat er binnen Dinxperlo mogelijkheden voorhanden zijn om Psalm 150 te helpen. Daarom roep ik inwoners, bedrijven, organisaties op om Psalm 150 te helpen in hun zoektocht. Dat is goed voor onze samenleving, cultuur en voor Dinxperlo en haar inwoners.”

Een muziekcentrum zou mooi zijn
Jolanda :”We hebben het er samen over gehad dat het mooi zou zijn dat er in samenwerking met de gemeente een soort ‘muziekcentrum’ zou komen. Een locatie waar meerderen gebruik van kunnen maken. Een locatie met een multifunctionele vloer, een ruimte met opslag, kantine en toiletvoorzieningen en natuurlijk de juiste akoestiek. Maar zoiets kost geld, overlegmomenten en tijd, en die tijd begint natuurlijk te dringen, mocht er zoiets gerealiseerd kunnen worden. Dat moet onderzocht worden. Tot die tijd en tijdens overleg over dit soort zaken hebben we echt een geschikt onderkomen nodig.”
Hendrik: ”Zo mooi als we het de afgelopen jaren bij Het Blauwe Meer hadden, krijgen we vast niet meer. We willen graag een oplossing, maar dat kost helaas allemaal tijd. Ook wij vragen net als de wethouder of inwoners, sponsoren of bedrijven mee willen denken. We leggen ons probleem hier voor en vragen de mensen om tips en ideeën om ons uit de brand te helpen. Wij denken dat met de bouw van een eventueel muziekcentrum ook anderen geholpen kunnen zijn.”

Het liefst iets aan de rand van het dorp
Jolanda: ”We zoeken het liefst iets aan de rand van het dorp zodat we zo min mogelijk overlast veroorzaken. Het liefst een grote hoge ruimte van ongeveer 200 vierkante meter met meerdere ruimtes voor onder andere opslag en een keukentje zodat we in de pauze ook koffie kunnen zetten. Het zou goed afsluitbaar moeten zijn en een ruimte waar we ook buiten de repetitie-uren terecht kunnen.” Hendrik: ”We zijn een gezonde vereniging en dat proberen we ook zo te houden, maar dan hebben we echt wel een dak boven ons hoofd nodig. Dus heeft u tips of ideeën waarmee u ons uit de brand kunt helpen, meld dat dan bij ons. U kunt mailen naar secretariaat@psalm150.nl.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden