Bettina IJzendoorn is blij met haar nieuwe kinderboek. Foto: Frank Vinkenvleugel
Bettina IJzendoorn is blij met haar nieuwe kinderboek. Foto: Frank Vinkenvleugel

Ik kan niet wachten om het voor te lezen

‘Tien taartjes en een tijdmachine’, het tweede kinderboek van Bettina IJzendoorn

Door Waltraud Wensink

DINXPERLO - Na het uitbrengen van haar eerste kinderboek heeft Bettina IJzendoorn niet stil gezeten. Met trots presenteert ze haar tweede kinderboek, met als titel ‘Tien taartjes en een tijdmachine’. Daarnaast komt in oktober ook haar eerste prentenboek uit, getiteld ‘Rok de rommelrat’.

Sommige mensen kennen Bettina ook wel als juf Bettina van de Wegwijzer, waar ze als leerkracht werkzaam is. Enthousiast, dol op kinderen, dol op dieren en ze vindt het heerlijk om te schrijven. Dat dit mag resulteren in een aantal prachtige kinderboeken, ziet ze als een soort van ‘rijkdom’. Bettina: ”Ik vind het zo ontzettend mooi en zo bijzonder dat er weer een nieuw boek ligt. Ik ben haast nog blijer dan de eerste keer toen mijn boek ‘Beestjes in de badkuip’ uitkwam.”

Wauw, het kan nog mooier
Het ziet er ook ontzettend mooi uit, met prachtige illustraties en de mooie vormgeving van Esther Miskotte, opnieuw in prachtige kleuren. Bettina glundert als ze haar boek op tafel legt. ”Naast de verhaaltjes die ik schrijf, is het zo ontzettend belangrijk dat er ook mooie illustraties bij staan. Zonder tekeningen geen verhaaltje, zeg ik weleens en toen ik het boekje te zien kreeg, dacht ik: ‘wauw, het kan dus nog mooier’. De verhaaltjes en de tekeningen in een kinderboek horen gewoon bij elkaar.”
‘Tien taartjes en een tijdmachine’ is een vervolg op het eerste boek en je ziet ook aan de illustraties dat de kinderen op de voorkant iets ouder zijn dan in het vorige boek en ook hun avonturen zijn anders. ”Ik pluk mijn verhaaltjes als het ware uit de ervaringen die ik dagelijks opdoe. Ik hoor vrienden iets vertellen, zie dingen om me heen gebeuren, hoor veel van de kinderen uit mijn klas en als ik iets leuks hoor dan komt er ineens een verhaaltje tevoorschijn. Soms plopt het zo ineens in mijn hoofd en dan schrijf ik het snel op, heel vaak gebeurt dat ook ’s nachts.”

De verhaaltjes zijn uit het leven gegrepen
Bettina: ”De verhaaltjes zijn allemaal uit het leven gegrepen en heel herkenbaar voor kinderen. Ieder kind zou het kunnen meemaken. Het zijn korte verhalen over bijvoorbeeld kattenkwaad uithalen met opa, bang zijn in de achtbaan, monsters onder je bed, verstoppertje spelen met oma en meer van dat soort verhaaltjes die kinderen bezighouden. Ik houd de verhaaltjes graag eenvoudig en er spelen altijd kinderen of dieren een rol in de verhaaltjes. Daarnaast vind ik een stukje humor ook ontzettend belangrijk.”
En er komt meer aan: “Het derde boek, dat in oktober uitkomt is een prentenboek en ik ben er ontzettend trots op. Na mijn vorige boek wilde ik ook graag weer gaan schrijven en bij het prentenboekje ‘Rok de rommelrat’ worden de illustraties gemaakt door een Poolse illustrator. Haar illustraties pasten net even beter bij het boekje. Een prentenboek staat of valt met toepasselijke illustraties. Ik heb echt iets met dieren en vind het persoonlijk ook jammer dat sommige kinderen niet de mogelijkheid hebben om met dieren op te groeien. Het verhaal van ‘Rok de rommelrat’ gaat over een rat die allerlei spullen verzamelt die mensen overal achterlaten. Het is een soort van ‘kringloopavontuur’ en is echt van deze tijd.”

Ik kan niet wachten om het voor te lezen
Bettina straalt en kan niet wachten om uit haar eigen boek voor te lezen in haar klas. ”Ik ben ook erg trots en vind het zo ontzettend leuk om uit mijn eigen boek voor te lezen. Voorlezen is ontzettend belangrijk en ieder kind verdient het dat er wordt voorgelezen. Mijn collegae op school gebruiken mijn boeken ook en als andere scholen mij vragen, ben ik graag bereid om ook daar te komen voorlezen uit mijn boek. Het zijn leuke korte verhalen die je kunt vertellen voor het slapen gaan, als je samen een rustmoment op de bank wilt, maar ook tussen de lessen door in de klas. Maak er gewoon een soort ritueel van. Het zijn ook verhaaltjes waar je naderhand nog even met je kind over na kunt praten. Ik word er niet rijk van, maar wel ontzettend blij. Zelfs al zou ik er helemaal niets voor krijgen, dan had ik het nog gedaan. Want als je blij wordt van je eigen boek en het plezier dat anderen eraan beleven, voelt het al als rijkdom aan.”

Hoe mooi dat we in Dinxperlo een kinderboekenschrijfster hebben die nog vol met verhaaltjes zit voor de toekomst. De volgende verhaaltjes zitten alweer in de pen. In oktober wil Bettina IJzendoorn zowel ‘Tien taartjes en een tijdmachine’ als ‘Rok de rommelrat’ presenteren. Kijk voor meer informatie en een leuke winactie op de Facebookpagina van Bettina IJzendoorn/kinderboekenschrijver, waar je een van haar boeken kunt winnen. ‘Tien taartjes en een tijdmachine’ is inmiddels online te koop bij onder andere Bol.com en bij Bruna.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden