Ben Maandag en Leo van der Linde met hun gedeelde Erfgroedprijs. Foto: Frank Vinkenvleugel

Ben Maandag en Leo van der Linde met hun gedeelde Erfgroedprijs. Foto: Frank Vinkenvleugel

Ben Maandag en Leo van der Linde winnen Erfgoedprijs

Algemeen

Samen op pad om oude ansichten te verzamelen

Door Bernhard Harfsterkamp

DINXPERLO - Dit jaar heeft de Erfgoedprijs van de gemeente Aalten twee winnaars gekregen. Voor deze prijs kunnen elk jaar door de inwoners mensen of organisaties genomineerd worden. Dit jaar werden de Stichting Restauratiefonds voor de Oude Helenakerk, Ben Maandag. Leo van der Linde en Guus Mastebroek genomineerd. Willem Doodeheefver, voorzitter van de commissie Cultureel Erfgoed, maakte zaterdag 11 september in de oude kerk in Dinxperlo bekend dat de prijs voor twee heren was: Ben Maandag en Leo van der Linde.

Opbrengst acties bestemd voor restauratie
De Erfgoedprijs wordt elk jaar uitgereikt op de zaterdag van de Open Monumentendagen. Doodeeheefver vertelde kort over de genomineerden. Guus Mastebroek heeft een belangrijke rol gespeeld bij het herbestemmen van het oude raadhuis van Dinxperlo. Sinds september 2020 is het in gebruik als gezondheidscentrum. Het raadhuis is gebouwd in de stijl van Delftse school die populair was tussen 1925 en 1955. Het raadhuis in Dinxperlo is in 1937 en 1938 gebouwd.
De Stichting Restauratiefonds voor de Oude Helenakerk valt al jarenlang op door allerlei acties . Daarvan is de opbrengst bedoeld voor de grote restauraties van de oude kerk. “Die kosten een vermogen”, zei Doodeheefver. Bekend is de jaarlijkse adventsmarkt. De kerk is belangrijk geworden voor het toerisme.

Soortgelijke fotorubrieken in twee kranten
Ben Maandag uit Dinxperlo is een 82-jarige verzamelaar van allerlei gegevens, waaronder ansichten, over Dinxperlo en omgeving. Hij heeft zich jarenlang ingezet voor het Grenslandmuseum. Hij schrijft in allerlei bladen en is bekend van zijn twee kloeke boeken vol met oude ansichten van Dinxperlo. In De Band heeft hij de rubriek het Dinxpers Huusken, waarin een oud ansicht centraal staat.
Leo van der Linde heeft een soortgelijke rubriek in Aalten Vooruit. Samen met Ben Maandag ging hij vaak op pad naar markten, waar oude ansichten gekocht konden worden. Van der Linde richt zich op Aalten en Bredevoort. Volgens Doodeheefver kent iedereen hem als schrijver en journalist, want hij schreef over de politiek in Aalten. Van der Linde heeft diverse boeken gemaakt. De rubrieken van Maandag en Van der Linde stimuleren mensen om nieuwe informatie aan te dragen over het verleden.

Geen keuze te maken
Volgens Doodeheefver was het te moeilijk om een keuze tussen Maandag en Van der Linde te maken. Daarom kregen ze allebei de Erfgoedprijs. Beide genomineerden vonden dat een goede oplossing. Ze kennen elkaar immers goed en hebben een soortgelijke passie. Van der Linde is iets meer schrijver dan Maandag. Die is daar bescheiden over. Van der Linde heeft de laatste jaren juist meer boekjes uitgegeven. “Vanwege de coronatijd zat ik vooral thuis en had ik er voldoende tijd voor”, zegt hij. Zo verschenen er boekjes over de knopenfabriek in Bredevoort, de burgemeesters van Aalten en kunstenaars uit Aalten en Bredevoort. Die boekjes verschenen in een kleine oplage. Hij is nu bezig met een volgend boek dat zal gaan over feesten in Aalten.

Afbeelding
Willem Doodeheefver. Foto: Frank Vinkenvleugel
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant