Een deel van de vrijwilligers van DKK. Foto Frank Vinkenvleugel
Een deel van de vrijwilligers van DKK. Foto Frank Vinkenvleugel

Bloemenpracht op oude begraafplaats

Algemeen

DINXPERLO – In de ochtendzon komt het bloemenmengsel prachtig tot zijn recht op de oude begraafplaats. Gele, paarse en roze bloemen staan nog volop in bloei en geven de oeroude grijze grafzerken, veelal hoog en rechtop staand, een kleurrijk aanzien. Werkgroep De Kerkhof Klussers (DKK) heeft dit voorjaar het bloemenmengsel ingezaaid op de oude begraafplaats. Een van de vrijwilligers vertelt: “Meningen zullen ongetwijfeld verdeeld zijn maar wij vinden dat de omgeving van de oude graven er veel beter uitziet dan twee jaar geleden.”

Door Karin Stronks

DKK is twee jaar geleden in het leven geroepen als werkgroep vanuit de stichting Bewaar ’t Olde. Doel van de groep vrijwilligers en vier bestuursleden vanuit de stichting is het onkruidvrij maken, opknappen en schoonmaken van de graven op de oude begraafplaats aan het Kerkhofpad. 

‘We kunnen best extra handen gebruiken’

“We zijn met DKK begonnen vanwege de viering en herdenking van 75 jaar vrijheid. De graven van oorlogsslachtoffers zijn gemarkeerd door de stichting Stolpersteine en het viel ons op dat deze en veel andere oude grafzerken en graven er troosteloos bij lagen. Daarom hebben we deze werkgroep opgericht, om deze graven onkruidvrij en netjes te maken. Door de coronamaatregelen gingen de vele evenementen rondom 75 jaar vrijheid niet door. Wij zijn wel doorgegaan met dit toch best dankbare werk.” Aan het woord is Bertie Bussink, werkgroeplid van DKK en voorzitter van de stichting Bewaar ’t Olde.

Baarhuisje 
De werkgroep DKK bestaat uit zo’n dertien actieve vrijwilligers. Het gezelschap drinkt buiten koffie, bij het ‘baarhuisje’. Er worden koeken gebracht. “Vroeger werden hier de overledenen opgebaard, vandaar de naam baarhuisje”, zegt Bertie, “de gemeente wilde dit huisje slopen omdat het geen functie meer had. Wij hebben gevraagd of we het mogen gebruiken als een soort ‘clubhuis’. We hebben het volledig met eigen middelen opgeknapt, geschilderd, elektra en water aangelegd. De kerkbanken en de avondmaaltafel hebben we gekregen. Hier zetten we koffie en hebben we opslagruimte voor het gereedschap. Voor tuingereedschap en kruiwagens hebben we een eenmalige subsidie van de gemeente gekregen.”

Akkerranden
Het idee voor het zaaien van de bloemenmengsels is ontstaan door het Akkerrandenproject dat over de hele gemeente Aalten is uitgerold. “Bij deze organisatie hebben we de bloemenzaden aangevraagd en ontvangen. De graven bevatten vroeger meestal geen platte steen maar grind of alleen rechtopstaande zerken. De gemeente verricht het onderhoud aan de struiken, bomen en de paden. De graven zelf zijn privé eigendom, daar komt de gemeente niet aan. Wij hebben de taak op ons genomen om de graven te ontdoen van het vele onkruid dat door de jaren heen is gaan woekeren en ook om het grind schoon te maken of zelfs te vervangen. En rondom de graven waar geen grind ligt hebben we de bloemenmengsels gezaaid. Dit jaar is erg groeizaam gebleken, de hele zomer is al een bloemenpracht te zien en nu nog steeds”, aldus Theo Messink.

Dankbaar werk
De DKK vrijwilligers werken elke dinsdag op de oude begraafplaats van 9.00 tot 12.00 uur. Alleen als het pijpenstelen regent slaan ze een week over. Ze hebben zichtbaar schik met het dankbare werk wat ze verrichten en onder elkaar. Werkgroep lid Theo Diepenbroek: “Het is een gezellige groep en je kunt zo goed het resultaat van ons werk zien. Bezoekers van het kerkhof geven vaak positieve reacties en we ontvangen zelfs af en toe giften. Omdat we onszelf moeten bedruipen zijn we daar uiteraard erg blij mee. Dit misverstand is hardnekkig maar de gemeente doet niets aan de graven zelf. We krijgen geen subsidie, wel hebben we tuingereedschap van de gemeente gekregen. Gelukkig hebben we allemaal wel onze contacten, ofwel netwerk, van wie we nu en dan donaties mogen ontvangen. Zo hebben we vorig jaar twaalf kuub grind gekregen wat we met behulp van kruiwagens op een aantal graven hebben gebracht.”

Extra handen nodig
Volgens Bertie Bussink kan de werkgroep DKK wel wat hulp gebruiken. Hij legt uit: “We zijn wekelijks met ongeveer tien vrijwilligers aan het werk hier op de oude begraafplaats. Het grijs-gehalte is hoog, er zijn zelfs tachtigplussers die actief meedoen. De sfeer is prima, mensen komen als ze kunnen en afmelden is niet nodig. Voor DKK zijn extra handen hartelijk welkom. Mensen kunnen gewoon op de dinsdagochtend aansluiten. Het is mooi en dankbaar werk.” Theo Messink beaamt dat: “Als je het verschil ziet, waar we de graven onkruidvrij en schoon hebben gemaakt, en waar we nog aan de slag moeten, dan is duidelijk waar je het voor doet! Soms stuiten we op bijzondere graven. Zo is onlangs nog een grafkelder gerestaureerd. We zijn ook bezig om de ‘onbekende’ graven in kaart te brengen. Plannen genoeg waarbij we best helpende handen kunnen gebruiken.”


www.bewaartolde.nl

Bloemen op de oude begraafplaats. Foto: Karin Stronks
Bloemen bloeien half september nog op de oude begraafplaats. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant