<p>Kulturhus verduurzaamd met David Kuiper en Jeffrey Hormes. Foto: Frank Vinkenvleugel</p>

Kulturhus verduurzaamd met David Kuiper en Jeffrey Hormes. Foto: Frank Vinkenvleugel

Verduurzaming Kulturhus Dinxperlo

DINXPERLO - Aan het begin van deze maand zijn er door de firma Kuiper uit Breedenbroek, honderdvijftig zonnepanelen op het dak van het Kulturhus gelegd. Deze zonnepanelen zijn het begin van een reeks verduurzamingsactiviteiten die de komende maanden in het Kulturhus plaats zullen vinden. Hans Eppink vertelt hier graag over.

Door Daniëlle Jolink

Hans: “Vanuit de provincie wordt de mogelijkheid aangeboden om een subsidie aan te vragen om een gemeenschapsvoorziening aan te passen én te verduurzamen. Tevens is er via de gemeente Aalten een mogelijkheid om een ‘Stimuleringslening duurzame maatregelen’ aan te vragen. Deze lening wordt verstrekt via het energieloket door Agem en is een lening tegen een zeer lage rente.” Om voor de subsidie én lening, beide maximaal vijftigduizend euro, in aanmerking te komen moest er eerst een energiescan gedaan worden. Hans vervolgt: “Uit deze lijst kwamen vervolgens de verduurzamingsactiviteiten naar voren die nodig zijn om van het Kulturhus een duurzaam gebouw te maken. We hebben uiteindelijk de maximale subsidie én lening gekregen waardoor we honderdduizend euro tot onze beschikking hebben. De totale kosten zijn geraamd op honderdtienduizend euro. Dit betekend dat we zelf nog tiendduizend euro moeten bijleggen.”

“De honderdvijftig zonnepanelen liggen er een week op en hebben nu al een opbrengst van het verbruik van een gemiddeld huishouden in een half jaar. De beraming is dat we met deze zonnepanelen voor tachtig procent zelfvoorzienend in stroom zullen zijn.” De firma Kuiper is nog niet klaar met de werkzaamheden in het Kulturhus. Zij gaan een inverter-airconditioner installeren, deze koelt in de zomer en verwarmt in de winter. “De inverter-airconditioner is ontworpen met optimale technologie voor energiebesparing en dus een stuk zuiniger dan de conventionele airconditioners”, aldus Hans. Behalve de plaatsing van deze inverter-airconditioners volgen er in de komende maanden nog een hele reeks aan verduurzamingsactiviteiten. Zo zullen er voorzetramen geplaatst worden. En worden de kozijnen en ramen aan de kant van de Maurits Prinsstraat, door Weneko uit Dinxperlo, vervangen door kunststof kozijnen met daarin triple glas. Het dak van de grote zaal wordt door vrijwilligers geïsoleerd. Alle verlichting wordt Led en in ruimtes die weinig gebruikt worden komen bewegingsmelders waardoor verlichting niet meer onnodig zal blijven branden. Ook worden alle thermostaatsknoppen vervangen.

Hans: ”Het Kulturhus bestaat uit twee panden, waarvan het pand aan de Terborgseweg een gemeentelijk monument is. Daarom hebben we er voor moeten kiezen om hier met voorzetramen te werken. Ook hebben we heel bewust de keuze gemaakt om met lokale aannemers te werken en zijn we heel dankbaar voor de vrijwilligers die de overige werkzaamheden op zich willen nemen.” Hoewel alle verduurzamingsactiviteiten een enorme aanwinst zijn voor het Kulturhus, is Hans ook heel enthousiast over de nieuwe thermostaatknoppen. “Doormiddel van het Watts-systeem zijn alle knoppen via wifi te bedienen. Hiermee is in één oogopslag via de iPad/telefoon te zien welke radiotoren er openstaan. Van te voren kun je instellen welke radiatoren er op bepaalde tijdstippen ruimtes moeten verwarmen. Dit betekent dus dat er nooit meer onnodig radiatoren aan zullen staan,” aldus Hans. Er zal de komende maanden nog hard gewerkt moeten worden maar daarna is het Kulturhus klaar voor een duurzame toekomst.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden