<p>Het team van de AFM Hulpweek. Foto: PR</p>

Het team van de AFM Hulpweek. Foto: PR

Wie wordt ‘naober van het jaar’?

AALTEN – Eind december wordt de zesde editie van de AFM Hulp Week gehouden. Deze keer is het centrale thema ‘naoberschap’. Het bracht Marco van Lochem van Aladna FM op het idee om een verkiezing ‘naober van het jaar’ in het leven te roepen. De gemeente Aalten juicht het initiatief toe en AFM is aan de slag gegaan om het plan uit te werken. Dit jaar wordt voor het eerst een persoon uit de gemeente Aalten door een jury gekozen die zich ‘naober van het jaar’ mag noemen.

Door Karin Stronks

Inwoners van de gemeente Aalten kunnen een persoon voordragen. “Iedereen kent wel iemand die veel doet voor de buurt, een persoon die actief is en altijd in de weer is om de buurt te helpen. Zo’n man of vrouw kan nu aangemeld worden voor de titel ‘naober van het jaar’. Uit de aanmeldingen worden zes mensen genomineerd, een van die zes zal uiteindelijk de ‘naober van het jaar’ worden”, legt Marco van Lochem uit. Een onafhankelijke jury zal de keuze maken uit de zes genomineerden. Van Lochem: “In de jury zitten twee mensen uit de politiek, een inwoner uit Dinxperlo, een inwoner uit Bredevoort en een Aaltenaar die de genomineerden gaan beoordelen. We maken tijdens de AFM Hulp Week de winnaar bekend.” 

Goed verhaal
Iemand aanmelden voor deze titel is nu al mogelijk. “We vragen mensen die namen doorgeven wel om goed duidelijk te maken waarom iemand ‘naober van het jaar’ moet worden. Schrijf er een goed verhaal bij over de kandidaat”, aldus Marco. Hij vervolgt: “Of het appels met peren vergelijken is, nou in zekere zin wel. De kandidaten die worden voorgedragen zullen elk op hun eigen manier veel betekend hebben of betekenen voor de buurt. Als de genomineerden bekend zijn gaan we deze personen opzoeken en foto’s en een film maken. We zetten regelmatig de updates over de verkiezing op onze AFM website.”

Sociaal aspect
Op de laatste dag van de AFM Hulp Week, 23 december, wordt de ‘naober van het jaar’ bekend gemaakt in een feestelijke setting. “Er wordt een speciaal nummer gemaakt, een ode aan het naoberschap, dat voor de Achterhoek zo kenmerkend is. Met de ‘naober van het jaar’ krijgt het sociale aspect in een buurt aandacht en worden de mensen die zo belangrijk zijn voor een buurt in het zonnetje gezet.” ‘Naobers’ die volgens hun buren of vrienden in aanmerking komen voor de titel ‘naober van het jaar’ kunnen worden aangemeld via e-mail: actie@aladnafm.nl

AFM Hulpweek
De goede doelen week ontstond in 2016, toen Marco van Lochem met het idee kwam om een actie te houden voor kinderen in armoede, in Nederland. Vanaf 2018 is de actieweek gericht op alle inwoners van de gemeente Aalten, jong en oud, die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Vanaf dat jaar gaat het geld dat opgehaald wordt naar de stichting GUV Goede doelen fonds, dat lokale projecten financieel steunt.


www.aladnafm.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden