Kampcommandant van Westerbork Gemmeker. Foto: PR
Kampcommandant van Westerbork Gemmeker. Foto: PR

Donateursavond Vrienden van de Aaltense Synagoge

Donateursavond Vrienden van de
Aaltense Synagoge

Lezing over Gemmeker, kamp-commandant van Westerbork

AALTEN - Op de donateursavond van de Vrienden van de Aaltense synagoge geeft Ad van Liempt een lezing over Gemmeker, de kampcommandant van Westerbork. De avond wordt gehouden op 5 oktober vanaf 20.00 uur bij de Hofnar.

Wie was de man, die zich als een gentleman kon voordoen, maar tegelijkertijd verantwoordelijk was voor de deportatie van ruim 80.000 Joden naar de vernietigingskampen in Polen? Na de oorlog heeft Gemmeker altijd volgehouden dat hij niet wist wat hun bestemming was, maar was dat ook zo? 

Lichte straf
En hoe komt het dat hij met een betrekkelijk lichte straf is weggekomen en nog jarenlang als sigarenhandelaar in een winkeltje in Düsseldorf kon werken? En hoe dachten zijn kinderen daarover? Op al deze vragen heeft de bekende publicist en documentairemaker Ad van Liempt antwoorden gezocht en die opgeschreven in een boek. Tijdens de donateursavond van de Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge op dinsdag 5 oktober hoopt hij erover te vertellen en vragen te beantwoorden.  

Overdracht voorzitterschap
Tijdens de vergadering zal ook de overdracht van het voorzitterschap plaatsvinden. De heer Tijme Bouwers, die acht jaar lang op bekwame wijze het bestuur van de stichting heeft geleid, zal dan de voorzittershamer overdragen aan zijn opvolger, de heer Dirk Franssens, die tevens de gelegenheid krijgt zich voor te stellen.

De avond zal plaatsvinden in de Salon van De Hofnar, Polstraat 7, Aalten. De zaal is ruim genoeg om de aanwezigen de gelegenheid te bieden op afstand van elkaar te gaan zitten, hoewel de anderhalve meter verplichting is vervallen. Wel hebben we het personeel van De Hofnar verzocht de aanwijzingen van de overheid te volgen en bezoekers bij binnenkomst te vragen om aan de hand van een digitale of papieren coronapas te bewijzen dat ze tegen het virus beschermd zijn, zodat iedereen onbezorgd kan plaatsnemen. De avond begint op dinsdag 5 oktober om 20.00 uur, de zaal is open om 19.30 uur. De toegang is vrij, een vrije gift is welkom. Omdat het bestuur graag een beeld wil hebben van het aantal bezoekers en hen in geval van eventualiteiten wil kunnen bereiken, wordt gevraagd zich aan te melden via e-mail: info@synagoge-aalten.nl Dit geldt ook voor mensen die zich vorig jaar hebben aangemeld. Van belangstellenden wordt uiteraard verwacht dat zij zich houden aan de algemene basisregels van het coronabeleid: thuisblijven bij klachten zoals door het RIVM aangegeven en respect tonen als mensen op afstand willen blijven en er de voorkeur aan geven zichzelf extra te beschermen door het gebruik van een mondkapje.


synagoge-aalten.nl


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden