Afbeelding

De Bom

Algemeen

De Bom – Doe Maar (1982)

Afscheid in stilte!

Sinds mijn kennismaking met de muziek van Doe Maar heb ik een zwak voor ze. Die kennismaking vond plaats in het voorjaar van 1981 toen ‘32 Jaar’, oftewel ‘Sinds ‘N Dag Of Twee’ in de Top 40 stond. Mateloos populair, albums en singles vlogen als warme broodjes over de toonbank, ‘iedereen’ droeg roze/groene buttons, t-shirts, polsbandjes en aanverwante artikelen. Het was in de jaren 1982 en 1983 een komen en gaan in onze winkel, de ERBA aan de Landstraat, van vooral meisjes, die de merchandise van het mateloos populaire viertal wilden kopen.

Een paar weken geleden kwam het nieuws dat de afscheidstournee van Doe Maar gecanceld was, vanwege ziekte van zanger en bassist Henny Vrienten. De 73-jarige muzikant gaat een ziekenhuistraject in en is daarom niet in staat om op te treden. Ook zal de tour niet worden ingehaald. Wat betekent dit? Is hij zo ziek dat hij niet meer beter wordt? Het kan natuurlijk, onze oude muzikale helden zullen op een gegeven moment omvallen, ze hebben nu eenmaal niet het eeuwige leven, al zijn ze soms altijd ‘forever young’. Zo werd Vrienten recent nog bestempeld in het NPO1 televisieprogramma ‘Matthijs Draait Door’.

Sinds de komst van Henny Vrienten bracht Doe Maar in de jaren tachtig drie albums uit die zeer succesvol waren en waaraan hij veel muzikaliteit én het reggae geluid toevoegde, die de liedjes zo onweerstaanbaar maakten. In 1982 verscheen ‘De Bom’, één van mijn favoriete van ze en een nummer dat perfect paste in die jaren van Koude Oorlog. ‘Carrière Maken Voordat De Bom Valt’ geeft dit meteen aan. Er bestond bij een deel van de Nederlanders een angst, die Doe Maar muziek en woorden gaf. ‘Laat Maar Vallen Dan, Het Komt Er Toch Wel Van’, dit klinkt somber, maar het is meer relativerend bedoeld. De videoclip deed de rest. 

Een paar maanden na het verschijnen van dit liedje, bracht de band de nummer 1 single ‘Pa’ en het succesalbum ‘4us’ uit. Daarna was het gedaan, de druk was te groot, maar sinds 2000 treden ze weer geregeld op. Dat is dus nu voorgoed voorbij, waarbij ik hoop dat de ziekte van Henny Vrienten niet dodelijk is. Hoe dan ook, het laatste deel van ‘De Bom’ is nu wel erg toepasselijk: ‘Mit Nach Nebst Nächst Samt Bei Seit Von Zu Zuwider Entgegen Ausser Aus’, het is over en uit!

34. De Bom - Doe Maar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant