<p>De progress vlag wordt ook in Aalten gehesen. Foto: PR</p>

De progress vlag wordt ook in Aalten gehesen. Foto: PR

Ook in Aalten wappert de regenboogvlag

AALTEN - ‘Zijn wie je bent’, het klinkt vanzelfsprekend. Toch is dit nog niet voor iedereen het geval. Daarom is er jaarlijks een Coming Out Dag op 11 oktober. Veel gemeenten en provincies hijsen op deze dag de regenboogvlag, maar de gemeente Aalten bleef tot nu toe achter. Hoogste tijd voor verandering, zo vonden Gerloeske Nijland (D66) en Esther Diepenbroek (PP).

“Dit was er eentje van de lange adem”, aldus Gerloeske. “We vragen er al ruim drie jaar om, maar kregen steeds hetzelfde antwoord dat dit onnodig zou zijn. Maar helaas zijn in onze gemeente regenboogvlaggen niet altijd veilig en worden ongevraagd verwijderd. Misschien een kwajongensstreek, maar andere vlaggen blijven wel hangen. En wat doen wij op dit moment als gemeente om te laten zien dat iedereen hier zichzelf mag zijn, dat iedereen welkom is? Wij doen niets.” 

In een recente raadsvergadering hebben D66 en de Progressieve Partij samen een motie ingediend. Beide partijen vinden het erg belangrijk dat je mag zijn wie je bent, ongeacht religie, afkomst of genderidentiteit. Vooraf was het nog spannend of de motie een meerderheid in de raad zou halen. “We waren goed voorbereid op een heftig debat. Maar na de eerste bijdragen van de andere fracties bleek dit helemaal niet nodig. We zijn ontzettend blij met de brede steun, wat ons betreft een zeer krachtig signaal dat ook in Aalten iedereen zichzelf mag zijn”, aldus Esther Diepenbroek. Uiteindelijk haalde het voorstel een ruime meerderheid. 

Op Coming Out Dag zal voor het eerst de progress vlag op de Markt worden gehesen. Deze vlag is een uitbreiding van de regenboogvlag. Er zijn extra kleuren toegevoegd voor de transgender gemeenschap, plus een zwarte en bruine streep die LHBTI+-ers van kleur ondersteunt. De pijlvorm staat voor de vooruitgang die nog te boeken is. De progress vlag wordt gehesen op 11 oktober om 8.00 uur op de markt bij het gemeentehuis.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden