St. Jorisbeeld. Foto: PR
St. Jorisbeeld. Foto: PR

‘Gastvrij’, speciale viering/diens in Joriskerk

BREDEVOORT - Op zondag 17 oktober a.s. om 9.30 uur vindt er een bijzondere oecumenische kerkdienst plaats in de Sint Joriskerk in Bredevoort met medewerking van het rooms-katholiek kerkkoor. Voorgangers zijn Irma Verwaaijen, Gerrie Hallerdijk en Jos Wessels. In de viering worden kunstvoorwerpen uit de gesloten rooms-katholieke kerk geplaatst in de protestantse kerk van Bredevoort.

Het betreft een houten beeld van Maria en het kind Jezus uit de achttiende eeuw, een houten beeld uit begin twintigste eeuw van Sint Joris, een email icoon van Maria-van-altijddurende-bijstand naar Grieks-orthodoxe trant en een stenen reliëf van Sint Joris uit de zestiende eeuw. Van dit reliëf wordt gezegd dat dit vroeger in de stadspoort van Bredevoort heeft gezeten.

Zoals bekend is de katholieke Sint Georgiuskerk in Bredevoort afgelopen voorjaar gesloten maar is er een katholiek kontakt blijven bestaan. Die groep houdt van tijd tot tijd een viering en is heel blij dat zij gastvrij terecht kan in de protestantse kerk. De contacten tussen katholiek en protestant in Bredevoort zijn al tientallen jaren heel goed en nu de rooms-katholieke gemeenschap geen kerk meer heeft, is zij welkom in de PKN-kerk. Maar niet alleen de mensen zijn welkom, ook een aantal kunstvoorwerpen wordt gastvrij ontvangen en dat gebeurt op zondag 17 oktober.

Het thema van deze viering is ‘gastvrijheid’. Bezoekers luisteren naar het verhaal van Abraham die drie vreemdelingen ontvangt, en naar het evangelie waarin Jezus op bezoek gaat bij Marta en Maria. Gastvrijheid is een zeer christelijke deugd: de deur openen voor wie dakloos is en hen een nieuw thuis bieden. Een deugd, heel belangrijk voor mensen die moeten vluchten voor oorlog en geweld. Maar op plaatselijk niveau is het heel mooi dat de ene kerk zich openstelt voor de andere.

Iedereen is van harte welkom op zondag 17 oktober om 9.30 uur in de Joriskerk op de Markt in Bredevoort.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden