<p>De gemeentewerf. Foto: Bernhard Harfsterkamp</p>

De gemeentewerf. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Duurzaamheidsdag en open huis gemeentewerf Aalten

AALTEN - Op zaterdag 9 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag wordt een open huis gehouden op de gemeentewerf Aalten. Inwoners zijn welkom tussen 11.00 en 16.00 uur om de duurzaam verbouwde werf te komen bekijken. 

In 2019 is de gemeentewerf in Aalten duurzaam verbouwd. Een open huis, in het voorjaar van 2020 kon door corona niet doorgaan. Op zaterdag 9 oktober nodigen wij daarom alsnog alle inwoners uit op de gemeentewerf. Het open huis wordt gecombineerd met een duurzaamheidsmarkt en duurzame activiteiten aan de Derde Broekweg 1E in Aalten. 

Iedereen kan tussen 11.00 en 16.00 uur de verschillende ruimten van de gemeentewerf bekijken. Buiten wordt al het materieel klaargezet waar de medewerkers van de buitendienst dagelijks mee op pad zijn in de gemeente. Geïnteresseerden kunnen ook de duurzaamheidsmarkt en de tijdelijke expositie ‘Ode aan het landschap’ bezoeken. Of een lezing bijwonen, bijvoorbeeld van Lodewijk Hoekstra die met passie, kennis en enthousiasme vertelt hoe andere -groenere- keuzes gemaakt kunnen worden als het gaat over het inrichten van de tuin.

Opening om 11.00 uur
Om 11.00 uur stappen wethouder Martin Veldhuizen en de nieuwe kinderburgemeester Jurre Tadema op een speciale fiets waarmee ze fietsend een fruitshake maken. Dat is de opening van de Duurzaamheidsdag, waarna iedereen die dat wil ook voor een fruitshake op de fiets mag stappen.

Duurzaamheidsprijs gemeente Aalten 2021
Om 14.00 uur worden de genomineerden en de winnaar van de allereerste Duurzaamheidsprijs gemeente Aalten bekend gemaakt.

Duurzaamheidsmarkt
Voor de duurzaamheidsmarkt zijn allerlei initiatieven en bedrijven uit de gemeente present die een relatie hebben met duurzaamheid en/of betrokken waren bij de verbouwing van de gemeentewerf. De deelnemers vertellen hoe zij hun steentje bijdragen aan een betere wereld en hopen bezoekers te inspireren dat ook te doen. Bijvoorbeeld door de tuin aan te passen en te zorgen voor meer biodiversiteit, door energie te besparen en zelf energie op te wekken, door anders om te gaan met afval, door duurzaam geproduceerd voedsel te kopen of door elektrisch te gaan rijden. En dat is nog maar een kleine opsomming, er is nog veel meer te zien, te beleven en te leren. Ook voor kinderen, zij mogen bijvoorbeeld knutselen met natuurlijk materiaal.

Actie: ‘Ben je nou helemaal betegeld?!’
Tegenwoordig zijn veel tuinen grotendeels betegeld. Dit zorgt voor vermindering van de biodiversiteit, minder verkoeling op warme dagen en water stroomt minder goed weg. Daarom is er de actie ‘Ben je nou helemaal betegeld?!’ Iedereen die een tuintegel uit zijn tuin haalt en deze inlevert tijdens de Duurzaamheidsdag, krijgt in ruil een mooie plant mee naar huis.

Ook welkom bij de Dijkstraat / Admiraal de Ruijterstraat
De herinrichting van de Dijkstraat / Admiraal de Ruijterstraat is een groot project in de  gemeente Aalten. Op allerlei manieren is er bij dit project aandacht voor SDG’s (Sustainable Development Goals ofwel Duurzame Ontwikkelingsdoelen). Aannemer NTP vertelt erover op 9 oktober. Er rijdt een huifkar op en neer tussen de gemeentewerf en de Dijkstraat voor iedereen die ook daar een kijkje wil nemen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden