<p>Autobahn A5 - Frankfurt - Basel. Foto: Loek van Vliet</p>

Autobahn A5 - Frankfurt - Basel. Foto: Loek van Vliet

Gestapelde indrukken op de Duitse Autobahn

BOCHOLT/SUDERWICK - Het vierde hoofdstuk van het bijzondere fotoproject Aardse Vensters van Loek van Vliet wordt van 24 oktober tot en met 21 november tentoongesteld bij GrenzBlickAtelier in Bocholt-Sudewick. Aardse Vensters gaat over de ervaring van het Europese landschap door de eeuwen heen. Het bestaat uit vier hoofdstukken waarbij Loek van Vliet door verschillende cultuurhistorische brillen naar het landschap kijkt. Namelijk de Middeleeuwen, de Renaissance, de Industriële Revolutie en de Twintigste Eeuw. 

In het GrenzBlickAtelier gaat het om foto’s van de Twintigste Eeuw. De eeuw van de eerste autobaan. Voor dit project doorkruiste Loek van Vliet heel Duitsland. Grote afstanden kunnen hier worden afgelegd op hoge snelheid, waarbij het landschap aan je voorbij trekt als een opeenstapeling van beelden. Men gaat aan het landschap voorbij, maar men kan er niet in. Aan de andere kant is het ook niet mogelijk om vanuit het landschap de autobaan op te gaan, gescheiden door de vangrail ontstaan er twee aparte werelden. Dat heeft Van Vliet verbeeld in zijn foto’s. 

Catalogus
Bij de tentoonstelling is ook de bijbehorende catalogus van het gehele project te zien. Dit boekwerk is een zéér bijzondere uitgave. Met een harmonicakaft, uitvouwpagina’s tot wel 100 cm breed. Het omvat alle ruim 90 beelden van het project. Dit boek haalde afgelopen zomer de shortlist van het ‘best photobook of the year’ aan internationale fotofestival Photo España in Madrid. De tentoonstelling vindt plaats in het GrenzBlickAtelier, Hahnenpatt 2, 46399 Bocholt/Sudewick, net over de grens in Duitsland van 24 oktober tot en met 21 november. Geopend op zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur. De officiële opening is op zondag 24 oktober om 15.00 uur.

Over Loek van Vliet
Loek van Vliet (1988) is afkomstig uit Terborg en studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij werkt aan lange-termijn-projecten over het ervaren van het landschap. Zijn werk resulteert in boeken en tentoonstellingen. Zijn meest recente werk, Aardse Vensters, volgt op de eerdere Heilige Gronden, stiltegebieden in Nederland en Vlaanderen; Natuurlijke Klimaatbuffers; Hollands Paradijs, de binnentuin van de Randstad. Zijn werk is onder andere opgenomen in de Rijkscollectie, en de Eerste Kamer collectie te Den Haag en de Kunstcollectie van de Universiteit van Leiden. In 2014-2015 heeft hij een werkbijdrage jongtalent ontvangen van het Mondriaanfonds.


grenz-blick.eu

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden