<p>Groep acht samen met Hellen Wafula en de directeur van de Sint Jozef. Foto: Eva Schipper</p>

Groep acht samen met Hellen Wafula en de directeur van de Sint Jozef. Foto: Eva Schipper

Bijzondere presentatie voor leerlingen van Sint Jozef

AALTEN - Deze maand gaf Hellen Wafula presentaties in heel Nederland over de stichting Arise Hellen Wafula. Piet Prinse raakte een aantal jaren geleden bevriend met de Afrikaanse Hellen. Sindsdien hebben ze samen een stichting opgericht om kinderen in Kenia te helpen. In Kenia is Hellen erg bekend. Ze komt regelmatig op de nationale televisie en staat ook in nationale kranten. Hellen was vroeger professioneel kickbokser, maar ze heeft haar werk opgegeven om kinderen in haar land te helpen. In groep 8 van basisschool de Sint Jozef gaf Hellen een presentatie over het leven van kinderen in Kenia.

Door Eva Schipper

De presentatie werd in het Engels gegeven. Voor de kinderen was dit soms lastig, maar met gebaren kwamen ze een heel eind. Tijdens de presentatie leerden de Aaltense kinderen bijvoorbeeld over hoe de kinderen in Kenia spelen. Zo vertelt Hellen dat ze zelf speelgoedauto’s maken van blik. Hierop reageert een leerling; “Ik vind het echt heel knap dat dat ze dat kunnen. Ik doe het ze niet na. Ook vind ik het heel goed dat de kinderen de materialen recyclen.” 

Door de stichting krijgen kinderen in Kenia de kans om in de weekenden en na school in de bibliotheek studieboeken te lenen. Ook krijgen ze de mogelijkheid om te sporten. Daarnaast zet de stichting zich in voor sanitaire middelen zoals het uitdelen van maandverband. Hellen legt de kinderen tijdens de presentatie uit dat meiden in Kenia anders een week per maand niet naar school kunnen. Ook organiseert de stichting speciale momenten waarbij eten wordt uitgedeeld. Verder vertelt Hellen over corona in Kenia. Veel mensen wisten niet goed hoe ze met de maatregelen om moesten gaan. “We hebben mensen leren handen wassen en hebben de mensen mondkapjes leren maken.”

De leerlingen van de basisschool vonden de presentatie erg indrukwekkend. Veel kinderen vertelden na de presentatie dat ze de tijd veel te snel vonden gaan. Ze hadden nog uren naar de verhalen van Hellen kunnen luisteren. Hellen sloot de presentatie af met een Keniaans lied. Daarmee bedankt ze de school voor de aandacht en gastvrijheid. Terwijl Hellen zong, begeleidde ze zichzelf op een trommel.

De kinderen van groep acht gaan aan de slag met het schrijven van kerstkaarten voor kinderen in Kenia. Zo kunnen de leerlingen ook een steentje bijdragen. Een kerstkaart kan volgens Hellen al heel veel betekenen voor de kinderen. “Ze zullen er echt blij mee zijn.” Hellen sluit af met ‘Asanta Sana’, wat dankjewel betekent in het Keniaans. 

Piet komt zelf ook regelmatig in Kenia. “Ik vind het zo belangrijk om te helpen in Kenia en ik doe het ook heel erg graag.” Een aantal jaren geleden kwam Piet in contact met Hellen. “Haar verhaal sprak me zo aan dat ik haar ben gaan helpen met het oprichten van een stichting. Op deze manier kan ik Hellen helpen om het verhaal van de stichting te verspreiden in heel Nederland. Hellen betekent heel veel voor de gemeenschap in Kenia.” In de toekomst zal Hellen nog vaker naar Nederland komen. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden