Peter Loeters, de vorige winnaar, staat op het punt de Gelderse Kleiroze uit te reiken aan Mizstic. Foto: Josée Gruwel

Peter Loeters, de vorige winnaar, staat op het punt de Gelderse Kleiroze uit te reiken aan Mizstic. Foto: Josée Gruwel

Gelderse Kleiroze is voor ‘Eppeln’ van Mizstic

Cultuur

ULFT – Sandra Vriese en Eric Heutinck kregen in de theaterzaal van het DRU Industriepark in Ulft zondagmiddag tijdens muziekfestival Plat Gespöld de Gelderse Kleiroze voor het nummer ‘Eppeln’. Ze wonnen met een millimeter voorsprong op Joop Boxstart, die ‘De Vri-jheid’ zong. Tim, Christof en Wally behaalden met ‘Blief Gezond’ de derde plek.

Door Josée Gruwel

De negenkoppige jury, bestaande uit radiomensen en streektaalkenners, selecteerde onlangs drie bijzondere streektaalnummers die uitgebracht werden tussen september 2020 en juli 2021. De nummers vielen op door het thema, de tekst of de boodschap. Dit keer was de thematiek van de gekozen nummers actueel: de problematiek van de boeren, 75 jaar herdenking einde Tweede Wereldoorlog, en corona.
De drie genomineerden, alle drie sowieso goed voor een ‘scholderklöpke’, presenteerden zich zondagmiddag in de DRU. Jury en publiek konden na de optredens schriftelijk stemmen. Zo werd het winnende liedje bepaald. Dat was goed voor een trofee: een roos van klei, gemaakt door cliënten van Elver. De vorige winnaar, Peter Loeters, reikte de Gelderse Kleiroze uit.

Uit het leven gegrepen
Elke genomineerde zong een drietal nummers. Joop Boxstart, door presentator Frans van Gorkum de meest populaire zanger van de Liemers genoemd, beet het spits af. Na een realistisch lied over corona en het nostalgische ‘Petticoat’ wist hij met ‘De Vri-jheid’ (en bijbehorende authentieke filmbeelden) de dialoog tussen een oude en een jonge man - over wat oorlogsherinneringen betekenen – helder vorm te geven. Hierbij rolde hij een in Loerbeek waargebeurd oorlogsverhaal uit, een dramatisch verhaal dat uit het leven gegrepen is. In schijnbaar eenvoudige zinnen en een gevoelige compositie wist Boxstart de essentie van het lied bij de kladden te pakken en stil te ontroeren.
Tim, Christof en Wally, ‘groep Groenlo’, brachten met twee liedjes een eerbetoon aan Groenlo. “Dit is mien stad, dit is mien stadje van plezier.” Met het genomineerde ‘Blief gezond’, een coronalied, spraken ze twijfel uit en gaven ze een boodschap mee: “Waor mot dat hen, hoo zal ’t wieter goan” en “Let op mekare, op ow zelf, en blief gezond.” Persoonlijk leed klonk door in het schrijnende lied ‘Jasmijn’, op de melodie van ‘You are so beautiful’ van Joe Cocker.
Alle ellende van de boeren kwam aan de orde bij Sandra Vriese en Eric Heutinck, singersongwriters die samen staan voor Mizstic. De titel van hun lied, ‘Eppeln’, betekent zoiets als sappelen of zoals ze in de Liemers zeggen ‘piezakke’. De tekst gaat over de boeren die met keihard werken hun geld zuur verdienen en de regels, de bemoeizucht en het vechten ertegen beu zijn. Met een lekkere sound (countryrock), stemmen die heel verschillend klinken en daarom juist puik matchen, een prettige uitstraling en een redelijke onverstaanbaarheid door overstemmend geluid van de begeleidende muzikanten, kwam de boodschap aan. Ook in ‘Donker van de nacht kent geen kleuren’ en ‘Stemmingmakeri-j’ wist het tweetal te boeien.

Jong en oud talent
Naast de genomineerden was er ruimte voor jong talent. Zangeres Rowan Langenhof trad op met begeleiding van Kevin Raayman (van de Boetners). Ze bracht een nummer van Ben Lukassen en nummers van Jovink, waaronder het overtuigend gezongen ‘An de kant’.
Merel Bluemink, Paulien Hammink en Marlou Kroesen, bekend als de Nightingirls, verrasten met een afwisselend repertoire - waaronder een eigen nummer –, geschoolde en harmonisch klinkende stemmen en eigen begeleiding op gitaar, melodica en piano.
Omdat Boxstart al gecontracteerd was voordat hij werd genomineerd, trad hij als laatste nog een keer op. Hoogtepunt hiervan was wel het wonderlijke liedje ‘Beloofde land’, over de klimaatverandering en de verhoging van de zeespiegel, waarbij Achterhoek en Liemers het beloofde land zijn geworden.

Organisatie
Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) hecht eraan om de streektaal onder de aandacht te brengen en te houden. Dit omdat streektaal een belangrijk deel is van het culturele erfgoed in de regio. Daarom organiseert het Erfgoedcentrum muziekfestival Plat Gespöld, een jaarlijkse ode aan het dialect in Achterhoek en Liemers.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant