Rick, coördinator Escaperoom Nationaal Onderduikmuseum. Foto: Annemieke Dubbeldeman
Rick, coördinator Escaperoom Nationaal Onderduikmuseum. Foto: Annemieke Dubbeldeman

Vrijwilliger Rick vertelt in kader van #100verhalen: onderduiken in de escaperoom

AALTEN - Het land is bezet. Mensen hebben geen andere keuze dan hun vrijheid in te leveren en onder te duiken. In een uur tijd krijgen ze de kans hun vrijheid te heroveren, maar dan moeten ze wel de juiste keuzes maken en moeilijke puzzels oplossen. Rick, coordinator van de escaperoom van het onderduikmuseum in Aalten, sluit de deur, succes! Het verhaal van Rick is één van de 100 verhalen die dit jaar gedeeld worden met de campagne Mensen Maken Nederland, vanwege het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet.

Misschien klinkt dit een beetje vreemd in de oren. Zo ging het in de Tweede Wereldoorlog natuurlijk niet. Anno 2021 wel, want in Aalten, op een steenworp afstand van de Duitse grens, ligt het Nationaal Onderduikmuseum. Op twee verdiepingen duiken bezoekers in de wereld van de keuzes van burgers rondom vrijheid en verzet. Wie op een interactieve manier kennis wil maken met de dilemma’s uit die tijd of gewoon gek is op mysteries en puzzels, kan er een escaperoom boeken.

Voor de vrijheid 
Het concept van de escaperoom kwam zo’n zeven jaar geleden overgewaaid van Azië naar Nederland: in zestig minuten tijd moet een groep mensen door allerlei puzzels en mysteries op te lossen zichzelf bevrijden uit een kamer. De escaperoom in Aalten ligt op de bovenste verdieping van het Nationaal Onderduikmuseum. Rick opent een deurtje, waarachter de controlroom zichtbaar wordt. Op een scherm zijn de ruimtes van het spel zichtbaar en met knoppen kan ook het geluid geregeld worden.Achter een andere deur begint het echte avontuur. “In 2016 hebben twee theatermakers, een decorbouwer en een webdeveloper samengewerkt om een spannend spel te maken voor het museum, om bezoekers op een andere manier het idee van onderduiken te laten ervaren.” ‘Voor de vrijheid’ is het spel gaan heten. Deelnemers betalen aan de deur met hun vrijheid en duiken onder. Ze komen vraagstukken, dilemma’s en puzzels tegen die opgelost moeten worden om het geheel tot een goed einde te brengen. Rick is sinds een aantal jaren coördinator van dit onderdeel van het museum. “Ik was eerst spelbegeleider en toen de coördinatorsrol vrijkwam, heb ik dat op me genomen.”

Een drukbezet man
Veel van het coördineren kan gewoon vanuit huis gebeuren: de spelbegeleiders inplannen, de administratie regelen en de communicatie met de bezoekers verzorgen. Als er een keer een gat valt in de planning dan springt Rick bij en kruipt in zijn rol. Momenteel zijn de vrijwilligers van ‘voor de vrijheid’ met zijn zessen. “Als een groep zich heeft aangemeld voor een spel, dan kijk ik wie kan komen. Ik zou best nog meer spelleiders in ons team willen. Het is perfect voor mensen die zich niet op een vast moment willen inzetten bij een organisatie, maar toch iets willen doen in hun omgeving.” Naast de escaperoom zet Rick zich ook nog in als scheidsrechter bij de voetbalclub en voor jongeren bij de lokale welzijnsorganisatie. Bedenk dat hij ook nog fulltime als kwaliteitscontroleur bij een chemieproducent werkt en een gezin met drie kinderen heeft en het is te snappen dat hij een drukbezet man is. “Ik ben wel lekker veel bezig ja, maar alles kan gewoon in goed overleg. Laatst had ik de kinderen meegenomen tussen twee boekingen in. We zijn toen het museum rondgelopen. En als ik een keer niet kan fluiten bij voetbal, dan rooster ik mezelf gewoon niet in.”

Trust nobody
Volgens Rick is de escaperoom een toffe aanvulling op het museum. “Mensen kunnen echt even ervaren hoe het is om onder te duiken. Ze vinden het ook altijd leuk. We hebben locals, vakantiegangers en echte escapefans. Ook als ze het niet redden om op tijd uit de ruimtes te komen, mogen ze het uitspelen en zijn de reacties positief. Ik heb maar één keer iemand gehad die boos was: het was te moeilijk, vond ze.” Zelf heeft hij intussen al meer dan twintig escaperooms gedaan. “Teams van spelbegeleiders gaan vaak op werkbezoek bij elkaar en spelen elkaars room. Dan kun je namelijk zien hoe het elders gaat. Dat is voor mij een erg leuke extra van deze vrijwilligersjob. Daarnaast ben ik ook fervent ‘Wie is de Mol’ fan en ga ik met een groep andere molloten regelmatig naar een escaperoom. ”Het televisieprogramma heeft dezelfde sfeer van mysterie als de escapespellen in het land. De ene keer moet je flink nadenken en een andere keer is er volop actie. Je moet bovendien altijd alert zijn. En je weet wat er altijd gefluisterd wordt in Wie is de Mol… ‘trust nobody’.” Heel misschien geldt dat ook wel voor escaperoom ‘voor de vrijheid’. Want wie is nog te vertrouwen omringd door de vijand? Mocht een team succesvol tot het eind zijn gekomen, dan wacht achter de deur van het onderduikadres in elk geval… de vrijheid!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden