Jack Nicholson speelt McMurphy in One flew over the Cuckoo's Nest. Foto: PR
Jack Nicholson speelt McMurphy in One flew over the Cuckoo's Nest. Foto: PR

One Flew Over the Cuckoo’s Nest bij Filmhuis Bredevoort

BREDEVOORT - Op zondagmiddag 12 december vertoont Kulturhus ’t Grachthuys de filmklassieker One Flew Over the Cuckoo’s Nest uit 1975. Jack Nicholson speelt hierin een legendarische hoofdrol van de charismatische McMurphy, die terechtkomt op een psychiatrische afdeling, onder de strenge hoofdzuster Ratched (Louise Flatcher). De film won maar liefst vijf Oscars, waaronder Beste Film, Beste Regie en Beste Mannelijke en Vrouwelijke Hoofdrol.

Filmhuis Bredevoort vertoont One Flew Over the Cuckoo’s Nest in het kader van het project ‘Insider Art - van outsider naar insider’, waarin culturele vrijplaats de Koppelkerk in Bredevoort het hele najaar aandacht vraagt voor psychische kwetsbaarheid.

Over de film
Om aan het zware werk in de gevangenis te ontkomen, doet de charismatische kruimeldief Randal McMurphy zich voor als psychiatrisch patiënt. In de inrichting waar hij geplaatst wordt, zet hij de boel op stelten met kaartspelletjes, basketbalwedstrijden en uitstapjes. Dit alles is geheel tegen de zin van hoofdzuster Ratched, die hem voortdurend op de huid zit.

Kritiek
Naast een kritiek op de methoden in de psychiatrie in de jaren ‘50, zoals elektroshocktherapie en lobotomie, zit er in de film nog een extra maatschappijkritische laag over de behandeling van de Indianen in Amerika. Bovendien worden behandelingen, ook bij degenen die vrijwillig in de kliniek verblijven, onder dwang opgelegd en komt er regelmatig bruut geweld aan te pas. Patiënten wordt niet verteld welk medicijn ze krijgen en waarom. McMurphy merkt daarbij op dat de patiënten in wezen niet gestoorder zijn dan de gemiddelde mens op straat. Daarbij is het opvallend dat artsen en verplegend personeel grotendeels wit en de bewaarders uitsluitend zwart zijn: rassenongelijkheid was nog springlevend.

Praktische informatie
De vertoning vindt plaats in Kulturhus ’t Grachthuys in Bredevoort. Aanmelden voor de film, voor 8 euro, kan via e-mail of telefonisch info@brasseriegrachthuys.nl of 0543-451214. Gasten kunnen ook kiezen voor een combinatie luncharrangement met film voor 17 euro. Betalen voor de film kan contant of contactloos via scannen QR-code met bankierenapp. De zaal gaat op 12 december open om 13.30 uur, aanvang film 14.00 uur. Locatie Kulturhus Grachthuys, Kruittorenstraat 1, in Bredevoort.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden