<p>Team Vrijwillige Zorg Anneke Abbing, vrijwillige coördinator (links), Helene den Breeker, mantelzorgconsulent en Korrie Dijksterhuis, vrijwillige coördinator. Foto PR</p>

Team Vrijwillige Zorg Anneke Abbing, vrijwillige coördinator (links), Helene den Breeker, mantelzorgconsulent en Korrie Dijksterhuis, vrijwillige coördinator. Foto PR

Vrijwilligers ter ondersteuning van mantelzorgers

AALTEN/DINXPERLO - Per 1 oktober is de mantelzorgondersteuning voor de gemeente Aalten ondergebracht bij Figulus-Welzijn. Naast de ondersteuning van de mantelzorgconsulent, kunnen mantelzorgers ook een beroep doen op de dienst Vrijwillige Zorg. 

Figulus-Welzijn biedt ondersteuning aan mantelzorgers, mensen die zorgen voor iemand in hun nabije omgeving die chronisch ziek is of een beperking heeft. Soms is dat een partner, of een ouder, maar ook ouders die voor kinderen met een beperking zorgen zijn mantelzorgers. Eén van de vormen van hulp van Figulus is de inzet van een vrijwilliger bij die mensen thuis. Deze vrijwilliger houdt degene die zorg nodig heeft gezelschap of onderneemt activiteiten, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van deze persoon. Hierdoor heeft de mantelzorger even tijd voor andere zaken. Soms is ook juist het ontbreken van een mantelzorger in de buurt reden voor de inzet van een vrijwilliger.

Hulpvragen
Elke mantelzorger die hulp kan gebruiken ter ondersteuning van de zorg voor haar of zijn naaste kan zich melden. Voorbeelden van hoe de inzet van een vrijwilliger er uit kan zien; het thuis gezelschap houden van de zorgvrager, samen een spelletje doen of gewoon even een praatje te maken, een stukje wandelen, een boodschapje doen. Als er een aanvraag binnenkomt, gaat een vrijwillige coördinator, Anneke of Korrie, op huisbezoek. Er wordt besproken wat nodig is en welke wensen er zijn voor een vrijwilliger. Ook komt aan de orde wat verwacht mag worden van de inzet van een vrijwilliger.

Nieuwe vrijwilligers
De groep vrijwilligers die zich wil inzetten ter ondersteuning van de mantelzorger bestaat uit ruim twintig personen. Zij zetten zich met plezier in voor een vraag. Alle vrijwilligers zijn geschoold voor de taken die zij doen en zij ontvangen een vergoeding voor de reiskosten. Ook kunnen zij te allen tijde een beroep doen op de coördinatoren of de mantelzorgconsulent. Momenteel is er een aantal vrijwilligers beschikbaar. Mantelzorgers of professionals kunnen een aanvraag doen als er behoefte is aan een vrijwilliger om de zorg een paar uurtjes per week over te dragen. Zij kunnen zich melden bij Figulus. En er is altijd ruimte voor nieuwe vrijwilligers, zij zijn van harte welkom en kunnen zich ook melden bij Figulus.

Geïnteresseerd?  
De mantelzorgconsulent Helene den Breeker regelt samen met de coördinatoren Anneke en Korrie dit vrijwilligerswerk. Voor nieuwe aanvragen of een aanmelding van een nieuwe vrijwilliger kan men bellen, appen of sms’en naar (06) 10108366 een mail sturen naar h.denbreeker@figulus-welzijn.nl  Is zij telefonisch niet bereikbaar dan is een telefoontje naar een van de locaties van Figulus ook voldoende om met haar in contact te komen. Dat kan op werkdagen via de telefoonnummers (0543) 473993 of (0315) 655282.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden