De rouwwagen rijdt door een erehaag van supporters. Foto: Henk den Brok
De rouwwagen rijdt door een erehaag van supporters. Foto: Henk den Brok

Indrukwekkend laatste eerbetoon van ‘allerbeste supporters van Nederland’ aan Simon Kistemaker

Eerbetoon van ‘allerbeste
supporters’ aan Kistemaker

DOETINCHEM - Vorige week dinsdagavond overleed Simon Kistemaker op 81-jarige leeftijd. Kistemaker was de grondlegger van het D’RAN voetbal zoals het nu gepredikt wordt op De Vijverberg en werd in 1991 ongeslagen kampioen in de eerste divisie met de Superboeren. 

Vanaf zijn komst naar De Graafschap werd de trainer op handen gedragen door vele supporters van de club. Kistemaker bleef altijd zijdelings betrokken bij de club doordat hij al die tijd contact bleef houden met een aantal supporters die het zogenaamde ‘Kistendom’ aanhingen. Hij wordt door Yoeri van den Busken in het boek ‘De Kist, laatste culttrainer van Nederland’ de vader van een supportersgeneratie genoemd. 

Ballenjongen
Jantje Eggink uit Zelhem was één van de Kistemaker-adepten. Als een ballenjongen kwam hij voor het eerst op het trainingsveld in contact met Simon Kistemaker. De band was zelfs zo hecht dat hij en zijn vrouw Mariska uitgenodigd waren om bij de uitvaartceremonie aanwezig te zijn. “De zaterdag voor hij overleed, belde Simon mij op mijn verjaardag. Hij feliciteerde mij en bedankte ons voor alle mooie jaren en zei ‘ik heb van je genoten, vriend’. De Achterhoek was zijn tweede thuis. Hij heeft wel eens verteld dat hij en zijn eerder overleden vrouw Thea nooit weg hadden moeten gaan uit de Achterhoek.”

‘Uniek dat
supporters
30 jaar na
dato een
vrije middag
opofferen
voor hun
trainer’

Het was een indrukwekkende uitvaart waarbij zo’n 170 supporters uit diverse geledingen een erehaag vormden op de oprijlaan naar landgoed Marquette in Heemskerk. Daar vond de ceremonie plaats voorafgaand aan de crematie, die in besloten kring plaats vond. “Dat was zeer indrukwekkend,” vertelt Jantje Eggink. “De auto waarin Simon lag opgebaard reed tussen de supporters door die zijn naam scandeerden en allemaal fakkels en vlaggen bij zich hadden.”

Sfeeractie
Door de fanatieke supporterskern Brigata Tifosi werd aan de familie een foto overhandigd van de sfeeractie die voor de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax plaatsvond. Ook werd een deel van het prachtige doek uitgerold dat tijdens diezelfde sfeeractie te zien was in het stadion.
Een aantal inwoners van Heemskerk, de woonplaats van ‘De Kist’, spraken hun respect uit over de wijze hoe de supporters Kistemaker de laatste eer bewezen. Volgens Hans Kraay, die bij de uitvaart aanwezig was, zijn De Graafschap supporters de allerbeste supporters van Nederland. “Uniek om te zien dat supporters 30 jaar na dato een vrije middag opofferen om hun trainer de laatste eer te bewijzen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden