<p>De jeugd blaast een toontje mee. Foto: Bennie Evers</p>

De jeugd blaast een toontje mee. Foto: Bennie Evers

Tientallen midwinterhoorns bij wandeling

ULFT - Na twee jaar kan zondag 12 december weer een route worden gelopen vanaf DRU waarbij de klanken van de midwinterhoorn centraal staan. Gelukkig kunnen buitenactiviteiten nog steeds doorgaan. De organisatie die in handen is van De Huttepiepen, een werkgroep van de Oudheidkundige Vereniging OVGG, heeft een aangepaste nieuwe route die door de wandelaars individueel kan worden gelopen.

Om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wens van de wandelaars, die vorig jaar teleurgesteld werden omdat de tocht niet mocht doorgaan, moesten er wel enige onderdelen worden aangepast. Zo zijn de pauzeplekken geschrapt waar in vorige edities kon worden genoten van de Huttepiepensoep en andere consumpties. Nu worden de wandelaars verwezen naar de horecagelegenheden die langs de route liggen. (Denk aan de corona-check, QR code). Hierdoor kunnen kan de deelname aan de wandeling een stuk goedkoper. 

De verkoop van de routebeschrijving vindt plaats op het DRU Industriepark bij het Ketelhuis in Ulft tussen 10.30 en 13.30 uur. PIN-betaling is niet mogelijk. Hier gelden de dan geldende coronaregels, mogelijk met aanvullingen (onder andere mondmasker en anderhalve meter afstand). 

De nieuwe route van bijna 13 kilometer is geschikt voor elke wandelaar. Landgoederen, bossen, vistrappen, stuwen en oevers van de Oude IJssel en Aa-strang vormen het decor van deze wandeling. Er wordt gelopen over goed begaanbare wegen en paden, enkele malen over boerenerven. Op vele plaatsen zal het bijzondere geluid van de midwinterhoorns te beluisteren zijn. Het blazen op de midwinterhoorn gebeurt in de kersttijd, vooral in de Achterhoek en Twente. Het blazen is inmiddels geplaatst op de Nationale Lijst van Immaterieel Erfgoed. Ook het bouwen van de hoorn staat daar op. Wandelaars kunnen zich laten informeren over deze bijzondere traditie. 

Mochten er vanuit ‘Den Haag’ dusdanige maatregelen komen, waardoor zelfs deze wandeling gecanceld moet worden, dan wordt dat op de website ovgg.nl en op Facebookpagina Midwinterhoorngroep De Huttepiepen bekend gemaakt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden