Jan Hengevelt met een foto. Foto: Frank Vinkenvleugel
Jan Hengevelt met een foto. Foto: Frank Vinkenvleugel

Foto’s gezocht van lorrie en puinruimen na bombardement

Algemeen

DINXPERLO – Ruim duizend foto’s heeft Jan Hengevelt (86) verzameld, in twee collecties gebundeld. ‘Dinxper, mien Dorpken’, ruim 600 foto’s en ‘Olde Herinneringen’, zo’n 400 foto’s. De oudste foto dateert van voor de Eerste Wereldoorlog. “Zoveel foto’s heb ik verzameld, het is een prachtige hobby, maar van het puinruimen na het bombardement op Dinxperlo, dat puin met lorries over rails in de straten handmatig werd geduwd door Dinxperlo naar de vuilnisbelt heb geen enkele foto. Daarom deze oproep, als iemand hier een paar foto’s van heeft, of ik deze dan mag digitaliseren voor mijn verzameling.”

Door Karin Stronks

“Ik zie de mannen nog zo voor me, de sterke mannen die de lorries vol puin handmatig over de rails door de straten duwen. Die herinnering is nog helder bij mij”, vertelt Jan Hengevelt. “Het is zo ontzettend jammer dat ik daar geen enkele foto van heb. Ik weet ook niet of er foto’s van zijn. Met deze oproep hoop ik toch enkele foto’s te kunnen bemachtigen, die zou ik graag digitaliseren. Uiteraard krijgt de eigenaar de foto’s terug.” We zitten in de woonkamer aan een hoge tafel, Jan vertelt enthousiast over zijn grote hobby, het verzamelen en archiveren van foto’s. 

Als jongetje is Jan geïnteresseerd in gebouwen, mooie huizen en situaties. Van zijn eerst verdiende geld koopt hij een kodak fototoestel. “Zo’n vierkant deusken”, glimlacht hij, “toen ben ik ook begonnen met zelf foto’s maken en met het verzamelen van foto’s.” 

In de tijd van Dinxper 700, in 1981, is Jan met de fotoclub Dinxperlo bezig om een dia verslag te maken van het Dinxperlose verenigingsleven. Er is een kalender uitgebracht en er zijn foto’s gemaakt van alles rondom het feest dat door de VVNF is georganiseerd. “Ik kwam in contact met ‘Henk van RW’ en we spraken onder andere over mijn foto’s van Oud Dinxperlo, Breedenbroek en Suderwick. Henk vertelde dat hij ook een groot aantal foto’s had en die mocht ik allemaal kopiëren. Ik mocht er alleen niet mee naar de concurrent gaan… Deze foto’s vormen de basis voor ‘Dinxper, mien Dorpken’.” 

Van een dame uit Suderwick krijgt Jan een groot aantal foto’s. “Vroeger waren mensen arm, hadden niet veel te besteden, laat staan dat er geld was om een camera te kopen. Deze dame had altijd kostgangers in huis, grenswachters, die een goed loon hadden, sommigen hadden een fototoestel. Deze foto’s heeft zij goed bewaard en die heb ik later van de dame gekregen.” 

De foto’s waren gemaakt vanaf de Bruggenhutte tot aan de Keupenbrug. Ze waren niet altijd scherp. “Maar dat vind ik helemaal niet erg. Het liefst heb ik ook foto’s die gemaakt zijn met een ‘grote korrel’, ASA, of de foto’s met de beroemde sepia kleur, die bruinige kleur. Deze serie foto’s heb ik later de ‘Olde Herinneringen’ genoemd.” Alle foto’s, de exemplaren die Jan zelf al had en die hij van de Suderwickse dame heeft gekregen, heeft hij met een camera op dia vastgelegd. Er zat nog niet veel ‘lijn’ in de verzameling. “Boekhandel Heinen heeft toen een fotoboek uitgebracht, ik heb toen gekozen om de lijn die de uitgever heeft bedacht, voor mijn collectie aan te houden.” 

Later, als er meer bekendheid is dat Jan foto’s verzamelt, krijgt hij veel materiaal van mensen. “Deze bijgevoegde foto’s passen meestal niet in de lijn van mijn twee collecties omdat ze later zijn toegevoegd. Ik ben er wel heel dankbaar voor! Beetje bij beetje ben ik ook die foto’s op dia’s gaan vastleggen. De dia’s heb ik later allemaal overgezet op negatieven en nu staat alles op een USB stick. Op een zeker moment zijn we met een paar oudere personen uit Dinxperlo en Suderwick bij elkaar gaan zitten en we hebben alle foto’s samen benoemd. Straten, gebouwen, alles heeft nu een naam gekregen. Ook heel fijn, deze hulp!” 

Jan vindt het erg jammer dat er een bijzonder stukje geschiedenis ontbreekt in zijn verzameling foto’s. “Ja, die lorries, dat puin ruimen na het bombardement, daar heb ik geen een foto van. Dat deze lorries vol puin handmatig over de rails door de straten werden geduwd. Daar zou ik heel graag foto’s van willen ontvangen… Vooral omdat ik me het zo goed nog kan herinneren.” 

Als iemand foto’s heeft van dit bijzondere stukje geschiedenis graag een mailtje sturen naar Jan. j.hengevelt26@live.nl Bellen kan ook: 0315-653634

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band