'Dag van de buurtaal' 2018 voor 170 leerlingen

Bredevoort - 19 april 2018 vindt op diverse locaties in Bredevoort de jaarlijkse 'Dag van de buurtaal' plaats. Zo'n 170 middelbare scholieren gaan in tien workshops op een leuke en praktische manier aan de slag, waarbij het gebruik van de buurtaal, Duits of Nederlands, centraal staat. Dit evenement past uitstekend bij het 60-jarig jubileum van de EUREGIO. Eén van de grondleggers van deze organisatie, Alfred Mozer, zag dergelijke (culturele) uitwisselingen als de basis voor grensoverschrijdende samenwerking en wederzijds begrip.
Deze vijfde editie van Dag van de buurtaal kent, net als vorig jaar, een wat kleinschaliger opzet. Leerlingen van drie Achterhoekse VO-scholen (Schaersvoorde, Marianum en Baudartius) en vier Duitse scholen uit Bocholt/Borken (Marien Gymnasium, Merian Realschule, Gymnasium Georgianum en Verbundschule Isselburg) doen dit jaar mee aan dit unieke evenement.

Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk, opent de dag om 09.00 uur in de theaterzaal van 't Grachthuys, Kruittorenstraat 1 in Bredevoort (centrale locatie tijdens de dag). Het programma duurt tot 15.00 uur en bevat 's morgens onder andere een spelletjes-, kunst-, schilder-, muziek-, geschiedenis- en literatuurworkshop. 's Middags is er voor alle leerlingen een estafetteloop rondom de Slingeplas met communicatieve opdrachten. Zie de bijlage voor het volledige programma en details over de workshops.
De 'Dag van de buurtaal' is een Achterhoeks-Borkense variant op de landelijke 'Dag van de Duitse taal' die dit jaar op 17 april in Nederland plaatsvindt. Dag van de buurtaal is uniek door het letterlijk grensoverschrijdende karakter, met deelnemende leerlingen van beide zijden van de grens. De eerste drie edities vonden in het Duitse Bocholt plaats, de vorige en deze editie in het Achterhoekse Bredevoort. Paul van Dun, projectleider namens Regio Achterhoek: "Voor een grensregio is het belangrijk dat haar inwoners de taal van de buren beheersen. De basis daarvoor wordt op school gelegd en de Dag van de buurtaal helpt daarbij." Het Achterhoekse initiatief heeft inmiddels ook in Twente navolging gevonden.

Dag van de buurtaal is mogelijk dankzij de geweldige inzet van docenten én natuurlijk leerlingen van de deelnemende scholen in het voortgezet onderwijs. Regio Achterhoek en stad Bocholt werken wederom samen met verschillende enthousiaste docenten om deze dag te realiseren. Financiële ondersteuning komt onder andere van 'INTERREG Deutschland-Nederland' en een aantal Nederlandse en Duitse gemeenten.

Meer berichten