Manon Wensink-Veenhuis knipt het lintje bij het eerste Kabouterdeurtje open,de Kabouterroute is nu officieel geopend. (foto: Leo van der Linde)
Manon Wensink-Veenhuis knipt het lintje bij het eerste Kabouterdeurtje open,de Kabouterroute is nu officieel geopend. (foto: Leo van der Linde)

Opening Kabouterroute Bredevoort

(door Leo van der Linde)

Onlangs vond onder veel belangstelling de start van de Kabouterroute bij Stadsbrouwerij De Borghman in Bredevoort plaats. Dit gebeurde in het bijzijn van veel leerlingen van Basisschool 't Bastion, ouders en andere belangstellenden.

Bredevoort - Initiatiefnemer Manon Wensink-Veenhuis speelde al lang met de gedachte om een kabouterroute op te zetten in haar stadje. Manon is dol op kabouters waar ze er al zo veel van gemaakt had in haar tekeningen, op bordjes en bekers. Ze zocht contact met Joske Elsinghorst uit Groenlo. In Groenlo en Lichtenvoorde had Joske een kabouterroute gemaakt. Het idee om een dergelijke route op te zetten in Bredevoort was geboren.

Ondersteuning

Om een kabouterroute op te zetten was natuurlijk financiële ondersteuning nodig. De Gemeente Aalten heeft een Noaberfonds. Doordat Manon graag wilde samenwerken met basisschool 't Bastion en de ouderen van het Ambthuis, besliste de gemeente Aalten positief en stelde voor het project 4950 euro beschikbaar.

Op de basisschool werden door de leerlingen deurtjes gemaakt en ook bij het Ambthuis werkte men mee aan het idee. Er kwamen diverse ideeën op tafel en zo kwam er een route tot stand. De openingshandeling bestond uit het onthullen van het eerste deurtje van de Horecakabouters bij Stadsbrouwerij De Borghman.

De kabouterroute is ongeveer 2,5 tot 3 kilometer lang. De onderwerpen hebben allemaal iets met Bredevoort te maken zoals Hendrickje Stoffels met Rembrandt als schilder, de Koppelkerk. Een kabouter op de openingsgondel met zwaan, verwijst naar Gondelvaart Bredevoort. Verder zijn er prachtige tekeningen en verhalen opgenomen van onder andere kabouter Rita, kabouter Hans, kabouter Theo, kabouter Siep, kabouter Luci, kabouter Horus, kabouter Tonnie, kabouter Coby, de Horecakabouters en de kabouters van de Compagnie. Achter 15 deurtjes schuilt een verhaal. Verhalen uit het heden, maar ook uit het verleden komen aan bod. De verhalen staan in een boekje, waar de route en verhalen instaan. Dit boekje werd zondag gepresenteerd.

Het doel van de route is om inwoners en vooral kinderen kennis te laten maken met verhalen uit het heden en verleden, verhalen over moedige, creatieve, bijzondere en ondernemende mensen die Bredevoort hebben gemaakt zoals het nu is. In de route kan men kennismaken met vijftien bijzondere mensen uit het stadje. Hun verhalen zijn opgetekend in het boekje met een gedicht, verhaal of illustratie. De VVV-Bredevoort en de Koppelkerk zijn de verkooppunten van het Kabouterboekje. Dit boekje is te koop voor 4,50 euro.

Meer berichten