Wethouder Erik Groters erelid Gert Apenhorst. Foto: Frank Vinkenvleugel
Wethouder Erik Groters erelid Gert Apenhorst. Foto: Frank Vinkenvleugel

Jubileum voor schietvereniging HSV De Heurne

Sport

DE HEURNE - Op 16 september vierde de Heurnse Schietvereniging H.S.V. haar 70-jarige jubileum bij hun thuisbasis café Bruggink in De Heurne. Hierbij was natuurlijk een aantal jubilarissen, die door de vereniging in het zonnetje werden gezet. Een van de leden is zelfs als erelid benoemd door HSV.

Door Waltraud Wensink

Het idee om een schietvereniging op te richten is ontstaan in 1953 tijdens het Heurns Oranjefeest. Tijdens het vogelschieten opperde een aantal mannen om een schietvereniging op te richten voor de gezelligheid en omdat het zo mooi was om te doen. Dat is inmiddels 70 jaar geleden: de Heurnse Schietvereniging werd op 16 september 1953 een feit. HSV heeft op dit moment vijf teams in vijf verschillende klassen. Het eerste team schiet al meer dan 30 jaar in de hoogste klasse.

‘Momenteel
hebben we
nog 36 leden’


Henri Boland (penningmeester), Ferdinand Jansen (voorzitter) en Gerrit Boomkamp vertelden namens het bestuur hierover aan een tafel in café Bruggink, terwijl er in de zaal geoefend werd. Gerrit: ”De eerste luchtdrukbuks werd destijds tweedehands gekocht. In de hoogtijdagen heeft de vereniging zelfs tien teams gehad en zestig leden. Momenteel zijn dat er nog 36.”
Elke dinsdagavond wordt er in de zaal bij Bruggink in De Heurne geschoten. Eens in de veertien dagen worden er wedstrijden in competitieverband geschoten bij de Aaltense schietbond A.S.B. “De Heurnse Schietvereniging was de eerste vereniging binnen de A.S.B van buiten de gemeente Aalten die in de competitie mocht meedoen. Later kwamen er meer verenigingen bij van buiten de gemeente Aalten dus werd de competitie regionaal. Er wordt geschoten met een 4.5 mm open vizier luchtbuks.”

‘Het is een
concentratiesport, dat
moet je niet
onder-schatten’


Ferdinand: “We hebben toen we 25 jaar bestonden een concours georganiseerd en daardoor hebben we toen een aantal jeugdleden erbij gekregen. Een groot deel daarvan kwam uit Dinxperlo en die namen vaak ook weer iemand mee. Helaas zijn ze niet allemaal blijven hangen en van de oud-leden zijn er inmiddels ook al een groot aantal overleden, zo gaat dat”.
Vraag de mannen of schieten ook een sport is en je krijgt gelijk het antwoord: “Natuurlijk, het is een concentratiesport en dat moet je niet onderschatten. Natuurlijk komt er naderhand ook een boel gezelligheid bij kijken en we flauwekullen ook graag met elkaar, maar we zijn echt wel fanatiek op momenten dat we met de competitie bezig zijn. Een concentratiesport is best pittig.”
Het is echter niet per se een mannensport, want er zijn ook dames die in competitieverband schieten. Bij HSV is dat Annemieke Mellendijk en die staat haar mannetje wel tussen de heren.

Erelid
Namens de gemeente heeft wethouder Eriks Groters de standaard overhandigd aan Gert Apenhorst voor zijn benoeming als erelid van HSV.
De ‘nuchtere’ mannen van de schietvereniging hebben niet altijd aandacht aan de voorgaande jubilarisjaren van de vereniging besteed. Gerrit: ”Dat hebben we nu allemaal in één keer gedaan. Zeventig jaar is toch een heel mooi jubileum en we hebben alle leden een uitnodiging gestuurd om dit te gaan vieren met een hapje en drankje. Er zijn maar liefst veertien jubilarissen, die in het zonnetje gezet zijn door de vereniging. Eén die maar liefst 55 jaar lid is, acht leden die meer dan 40 jaar lid zijn en zes leden 25 jaar. Dat wilden we toch echt niet ongemerkt aan ons voorbij laten gaan.”.
Gert Apenhorst is benoemd tot erelid met maar liefst 55 jaar lidmaatschap op zijn naam. De jubilarissen met veertig jaar lidmaatschap zijn: Bennie te Grotenhuis, Gerrit te Grotenhuis, Annemieke Mellendijk, Bertie Gerritsen, Gerrit Boomkamp, Henrie Lieftink en Arjan Rutgers. En ook noemenswaardig zijn de leden die 25 jaar lidmaatschap op hun naam hebben staan, namelijk: Ferdinand Jansen, Remco te Grotenhuis, Henri Boland, Raymond Reusen, Ronald Heinen en Joost Ormel.
Het bleef nog lang gemoedelijk bij Bruggink in De Heurne, iets wat de leden van de Heurnse Schietvereniging toch wel heel belangrijk vinden. Het gaat namelijk niet alleen om het schieten bij HSV. “Het sociale gebeuren naast het schieten is ook erg belangrijk voor onze leden, je bent er mooi een avond uit”, aldus Gerrit.

De jubilarissen van H.S.V. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant