Respect voor de vrijheid van alle 'Zwarte Crossers': 50 seconden stil en 10 seconden juichen.
Respect voor de vrijheid van alle 'Zwarte Crossers': 50 seconden stil en 10 seconden juichen. (Foto: Eveline Zuurbier)

Zwarte Cross viert de vrijheid: leven voor de dood

Tante Rikie wilde de mensheid iets geven en dat werd de Zwarte Cross: leven voor de dood met een 'cross-magistraal programma' waar elke keuze tranen met tuiten oplevert omdat je iets anders geweldigs moet missen. Het enige wat niemand ontging waren de vijftig seconden stilte voor een eresaluut voor het leven in vrijheid, gevolgd door een enorm gejuich van tien seconden.

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - Gouden confettislingers komen naar beneden bij het podium in de megatent als de minuut er bijna op zit. Iedereen staat met de armen in de lucht te juichen. Het kippenvelmoment in de warmte van de tent is dan voorbij. Gijs Jolink kondigde het moment voor Amnesty International zelf aan: "We leggen het luidruchtigste festival een poosje stil. Stilstaan bij de vrijheid en die van anderen, die wij ook kunnen leiden. Wij hebben geluk. Laten we er in godsnaam een groot verhaal maken. Dank jullie wel voor alles."

Met deze actie liet de Zwarte Cross opnieuw zien dat hun humor, uitingen van iedereen 'in de zwaarste vierdaagse van Nederland' een goed leven gunnen ook serieuze zaken aan de orde zijn. Al eerder kreeg de Zwarte Cross door de 'naked run' de leden van de punkrockband Pussy Riot vrij uit de Russische gevangenis. Nu kregen activisten zoals Vitalina Koval van LHBTI in de Oekraïne de aandacht. Ze was eventjes op de Zwarte Cross. "Kritische stemmen worden de mond gesnoerd en de vrijheid wordt hun ontnomen."

Crosse knarrenboot
Het Zwarte Cross hart klopt voor ludieke oproepen, voor maffe acties als die van de 'crosse knarrenboot' die bejaarden van Careaz uit Lichtenvoorde, Dinxperlo en Borculo over de crossbaan vervoerden. 'Leven voor de dood' geldt zeker voor de oudste generatie. Drie keer daags crossten de bejaarde passagiers in de boot over de baan. De animo van de ouderen was dermate groot, dat bij Antoniushove de 'wie het eerst komt, die het eerst maalt' methode moest hanteren. "Ik heb dit nooit durven dromen: fantastisch, dit nemen ze me niet meer af."

Echte vrijheid
Blijft de Zwarte Cross nog wel een festival? Het spektakel was al uitverkocht voordat de programmering bekend was. "Het is super gezellig, alles kan en je hebt hier echt vrijheid. Dat voelt zo", zegt Cock de Klerk uit Lisse. Hij is met een broer die nergens te bekennen is en zijn vader. "De vrouwtjes, hè'', lacht hij.

Uit Nieuw-Vennep loopt een groep vrienden met een eenhoornzwemband om. "Je gaat naar LowLands om de bands. Die zoek je uit. Maar naar de Zwarte Cross ga je voor de gezelligheid en de humor die er is. We vertrouwen er elk jaar weer op dat de bands goed zijn, en die zijn goed!"

Grootste dorpsfeest van Europa
"Je kan en mag op de Zwarte Cross alles doen'', zegt een stelletje uit Amersfoort. Ze kennen elkaar van de Cross en vieren hun geluk. Feest vieren op het grootste dorpsfeest van Europa. En de droogte, de hoge zomerse temperaturen en het zand en de stof, dat nemen de 220.000 bezoekers voor lief. Ze zien eruit als beesten als ze afscheid nemen van het donders mooie Achterhoekse evenement.

Meer berichten